УКР РУС

Юссуфа Мукоко – одноклубник Ярмоленка, який може побити всі рекорди Бундесліги: геній рівня Мессі чи спритний шахрай?

30 вересня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Борусія Дортмунд завжди вміла розкривати юні таланти. Але про цього малого ми знаємо просто непристойно багато як для його віку.

Лідер бомбардирів на 4-5 років старших футболістів

Знайомтесь, Юссуфа Мукоко – 20 листопада йому виповниться 13 років. Як мінімум з моменту, коли його батько зареєстрував дані про народження сина в німецькому консульстві камерунської столиці Яунде. Його кар'єра розвивається настільки стрімко, що Федерація футболу Німеччини навіть виступила із заявою, в якій застерігає, немов у рекламному ролику, не повторювати це в реальному житті. Мовляв, це абсолютно унікальний випадок і не потрібно вводити його в життя як стабільну модель.

ДНК-тести у футболі: наука зможе створювати чи забраковувати нових Мессі, Роналду і Лукаку?

Більшість молодих гравців, які швидко перестрибують з рівня на рівень, просто губляться в якийсь момент і навіть можуть зламатись. Але це точно не про нього. Принаймні Мукоко показував феноменальну результативність на рівні U-13, U-15 (33 голи у 21 матчі). А тепер забиває ще більше на найстаршому рівні юніорів. Робить це дитинча все настільки легко, що його переводять у Борусію U-17, де він починає знищувати суперників, немов у нього вселилися Мессі і Лукаку разом взяті. 16 голів у 7 матчах чемпіонату Німеччини U-17. Як це в біса можливо для 12-річного хлопчика?

Дебют за збірну Німеччини – знову феєрія

А щоб остаточно всіх прибити, Юссуфа виходить на свій перший повний матч за збірну Німеччини U-16 проти Австрії і стріляє дуплетом. У нього, подейкують, був лише 1 матч за кар'єру в Дортмунді, в якому він не зміг відзначитись. Феноменальні для його віку фізичні дані, поставлений дриблінг, швидкість руху і прийняття рішень. Легкість виконання, притаманна лише богам а-ля Мессі, помножена на неймовірну міць, яка дає змогу вигравати силові єдиноборства. Хоч він не може у такому віці підписувати професійний контракт, грошові виплати від клубу вже зараз дозволяють малому утримувати сім'ю.

Сумніви у справжності його віку та персональний захист

Це проходив зовсім недавно Ренату Санчес. Причому, таке враження, що саме після усіх цих розмов і намагань довести, що йому дійсно лише 18, його кар'єра пішла на спад. Зараз Мукоко намагаються і перевірити, і захистити водночас. Борусія Д була, звісно, вражена результативністю цього дива природи, але й вона вирішили провести аналізи зап'ястя та зубів свого вундеркінда на предмет "старості". Спроби ці виявились не ультиматумом, а проханням. Переконати сім'ю камерунського німця не вийшло. Батько вирішив, що це може завдати синові зайвого стресу і призвести до втрати форми.

Ну, ось – він точно щось приховує, скажете ви. Тренер юнацького Бохума вас підтримає. "Це неможливо, щоб у 12-річному віці дитина мала всі фізичні дані 17-річних". А як щодо залізного аргументу батька Юссуфи? Його матері лише 28 років, відтак і син не може бути старшим, ніж у нього записано в документах. Непогана спроба, адже в Африці та й не тільки підмінити дані про народження, точніше відмінусувати собі декілька років – надто розповсюджена звичка. Пригадуєте такого чоловіка Еммануеля Олісадебе, який забивав за Польщу 2 голи у ворота збірної України Лобановського в Києві? Згодом поляки розкопали, що він применшив свій вік десь так на 5-6 років!

З іншого боку останнім часом навіть в африканських країнах краще контролюють всі ці суперечливі питання, а свідоцтво про народження було зареєстроване в консульстві Німеччини – країни, де за дотриманням закону стежать дуже пильно і жорстко. Може, ми просто спостерігаємо за черговим футбольним дивом природи? Батько Джозеф, втім, відзначає, що він у тому ж віці виглядав на полі навіть краще. Біда його в тому, що він не потрапив у систему юнацького футболу Німеччини, яка останнім часом розкриває талантів все раніше і раніше.

Німецький футбольний союз і Борусія вже наклали на Мукоко свою протекцію. Усі видання світу, які себе поважають, написали бодай пару рядочків про 12-річного нападника, але ніде ще не вийшло з ним інтерв'ю. І не вийде, принаймні найближчим часом. Заборонено. Дуже вже не хочеться заразити суперталанта чи то зірковою хворобою, чи то острахом від незручних запитань. Тому винятковий футболіст отримує виняткові преференції. Поки що. Адже ФІФА все частіше використовує практику перевірки юних гравців на МРТ. Цей тест провалили рік тому добрих два десятки нігерійців, тож їх було виключено з юнацької збірної.

12-річний хлопчак зустрічається з дівчиною, якій вже є 18

Днями німецькі журналісти розкопали певною мірою компромат на Мукоко. Погодьтесь, ще більш дивними, ніж така результативність 12-річного у матчах з на 5 років старшими суперниками, є стосунки з повнолітньою дівчиною. Подруга Юссуфи виступає за Санкт-Паулі ... U-21, їй вже є 18. До переходу в Борусію наша суперхлопчик виступав саме за цей клуб до 11 років, забивши 21 гол у 12 іграх за команду U-15 і зацікавивши таких грандів, як Манчестер Юнайтед і Баварія. Там пара утворилась і перебуває в ніжних стосунках й досі, хоч один тепер мешкає в Дортмунді, а інша залишилась у Гамбурзі.

Рекорди Шахіна та Авдіяя впадуть?

Про нього багато що говорять: дехто каже, що йому 11-12 не більше, а дехто сміється, мовляв, він не винен у тому, що народився 29 лютого. Навіть ті, які скептично ставляться до факту 12-ліття цього нападника, який може зіграти і на крилах атаки, відзначають: на Мукоко дуже цікаво і приємно дивитись. Майже як на Борусію Боша в Бундеслізі на старті сезону 2017/18. Українець Андрій Ярмоленко може, звісно, спати спокійно – наразі поява нового конкурента йому не загрожує. Однак такими темпами вже зовсім скоро Юссуфа поб'є рекорд наймолодшого гравця в історії Бундесліги, а заодно й Борусії. Нурі Шахін зіграв в еліті чемпіонату Німеччини у віці 16 років і 335 днів.

А там і голи підуть? Мукоко вже замахується на рекорд юніорської Бундесліги. Доніс Авдіяй із Шальке забив якось 45 голів за сезон, а загалом на цьому рівні наколотив 59 м'ячів у 53 матчах. На жаль, наразі 21-річний форвард повторює долю Едегора і не може знайти себе в дорослому футболі. Історія Мукоко може бути такою ж, а може як мінімум дорости до рівня Лукаку (Ромелу теж виглядав гігантом на фоні дітей-одноліток) та як максимум до Мессі. Юссуфа забиває кожні 29 хвилин і, схоже, не збирається зупинятись. Як і його критики, які намагаються "зняти усі маски" якнайшвидше.

Тарас Котів, Футбол 24