УКР РУС

Юліан Нагельсманн – оцінений у 400 млн євро тренер нової ери, який грав проти своїх підопічних і озброєний наукою

9 липня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Скромний Хоффенхайм у минулому сезоні Бундесліги став мегасенсацією, значно обійшовши такі потужні концерни, як Шальке, Вольфсбург чи Байєр. "Футбол 24" розповідає про творця цього успіху – тренера-новатора, який на зовні рівному місці зліпив потужну машину з не надто видатних футболістів.

Багатій і юний зухвалець

Вони знайшли один одного. 77-річний мільярдер Дітмар Хопп, який попри свої статки не витрачає грошей на вітер і дбає про самоокупність клубу замість порушувати правила фінансового фейр-плей. І 29-річний Юліан Нагельсманн. Найкращий тренер 2016 року в Бундеслізі, який, як і його бос, з легкістю відмовиться від можливості працювати у Баварії заради набагато цікавішої (бо складнішої) творчості у провінції. Вони підняли Хоффенхайм до небачених висот і зараз рвуться у Лігу чемпіонів. Там "селяни" ще мусять пройти кваліфікацію плей-офф, а на її шляху може стати, як варіант, київське Динамо.

Массіміліано Аллегрі. Шеф-кухар, який ледь не побився з Ібрагімовічем, а зараз готується зробити Ювентус найвеличнішим

Йому тільки 23 липня буде 30, це наймолодший коуч не лише в Бундеслізі, а й у топ-5 чемпіонатах і Лізі чемпіонів. Більше того, він молодший за деяких своїх гравців, а проти деяких навіть грав не в товариських матчах чи на тренуванні. Він жонглює тактичними схемами не гірше за Аллегрі, вміло поєднує своїх гравців у непоєднувані зв'язки і вміє заслужити авторитет підопічних, хоч зовсім не Зідан.

Нагельсманн проти Сандро Вагнера, якого тренуватиме в Хоффенхаймі, під час мюнхенського дербі у 2006 році

Від села до історичних висот

Хоффенхайм ніколи раніше не піднімався вище 7-го місця та ніколи не виступав у єврокубках. Серед команд, які грали останні 10 сезонів поспіль у німецькій еліті, це був єдиний клуб без історії на євроарені! Минулоріч команда однією ногою промацувала дно падіння у другу Бундеслігу, а зараз може похвалитись історичною перемогою над Баварією і сезоном без поразок у рідних стінах, чого змогли досягнути лише той же мюнхенський клуб і Борусія Дортмунд. Щоб ви розуміли, "селяни" (Хоффенхайм прославляє однойменне колишнє село з населенням у 3-4 тисячі мешканців, нині це район міста Зінсхайм) досягли цього феноменального успіху з досить скромним як для чемпіонату Німеччини фінансуванням.

Одержимість і хай-тек

Комплексні тренування з різними видами занять, спрямовані на швидкий прогрес кожного футболіста та зацікавлення процесом – у Хоффенхаймі Нагельсманна з його любов'ю до високих технологій гравцям точно не буде нудно. Тут до них підходять, як до дітей у школах з дбайливими вчителями, які максимально урізноманітнюють навчальний процес і придумують нові ігри. Ще 2 сезони тому 29-річний тренер награвав схему 4-3-3, а зараз віддає перевагу 3-1-4-2. Нагельсманн не сидить на місці, а живе футболом. Він трохи як Леонардо Да Вінчі. Так відразу і не скажеш, чи наймолодший наставник в історії Бундесліги спить взагалі, чи одержимість творчим процесом повністю поглинає його. Новаторські ідеї приходять до нього найчастіше у ванній кімнаті. Ці спалахи – знак, що прийшов момент кидати все у пориві знайти блокнот і ручку.

У процесі тренувань Нагельсманн активно використовує дітище покровителя клубу Дітмара Хоппа. Німецький мільярдер і філантроп розбагатів, заснувавши компанію SAP – зараз це один із найбільших розробників програмного забезпечення. Контролювати нагрузки, фізичні та ігрові характеристики, помилки та вдалі рішення своїх гравців за допомогою комп'ютерів, які бачать більше і можуть проаналізувати швидше, ніж тренерський штаб – це, мабуть, найбільш інноваційний підхід до тренувань футбольної команди ever. У клубі розуміють, що футбол не для дурних хлопців, які більше нічого не вміють робити, і не для роботів, що сліпо слідують завченим схемам. Для потреб постійного і якнайшвидшого розвитку своїх гравців Нагельсманн спорудив гігантську відеостіну на базі клубу. За допомогою свого iPad він контролює і перемикає камери в режимі реального часу.

Хлопець не для Баварії на 400 мільйонів

Уже в 25 років Нагельсманн, який завершив з ігровою кар'єрою у 20 через важку травму коліна, був асистентом головного тренера Хоффенхайма. А перш ніж очолити клуб у 2016-му, пропрацював 3 роки наставником молодіжної команди. Він і тут чинить тиху революцію. Певно, він не перший головний тренер у такому віці, але точно першопроходець на такому високому рівні, як топовий чемпіонат Німеччини. Молодий і несамовитий тренер не вимагав у керівництва 3 роки на побудову успішного колективу чи супертрансферів. А на виході маємо – спочатку порятунок від вильоту, а потім зупинку за крок від п'єдесталу. Бронзу, до слова, Хоффенхайм втратив через ті ж технології. Точніше їхню відсутність. Якби відеоповтори у Бундеслізі працювали в сезоні 2016/17, Борусія могла б і не перемогти у вирішальному матчі проти "селян" (2:1).

"Ми з Тухелем і Хасенхюттлем вирішуємо, хто тренуватиме Баварію у наступному сезоні", – так молодий зухвалець відповідав на приписуваний ЗМІ інтерес мюнхенців до його персони. Насправді не позбавлений почуття гумору тренер вже давно обрав інший шлях. Нагельсманн підписав з Хоффенхаймом контракт до 2021 року, а його бос Дітмар Хопп чи то жартома, чи то цілком серйозно називає суму відступних за нього – якихось 400 мільйонів євро. Хоффе міг би собі дозволити сипати мільйонами на трансфери, будь на це воля його власника, натомість живе по засобах і пишається своєю опозицією Баварії.

Супер-впевненість і чемпіонство на зміну депресії

За рівнем впевненості у собі цей тренер міг би працювати з грандом уже зараз. Коли Хоффенхайм перебував у зоні вильоту з мінус 7 очок до порятунку, Нагельсманн не відчував страху, беручись до робити з командою. А це був саме період підготовки до екзаменів – отримати тренерську ліцензію категорії А мав лише через 2 місяці. "Я був впевнений, що разом із моїм штабом ми допоможемо клубу покращити показники. Підручники – не для мене. Рішучість і впевненість у собі – це основа у тренерській діяльності". Колишній партнер по Мюнхен 1860, а нині гравець Борусії Д Моріц Ляйтнер яскраво охарактеризував Юліана: "Його слова були як дозвіл застосувати вогнепальну зброю".

Нагельсманн міг би стати блискучим футболістом. Скажімо, опорником або центрбеком. Його вміння читати гру і проводити блискавичні шахові ходи вирізняли Юліана ще під час короткої ігрової кар'єри. "Зараз сучасна медицина дозволяє виступати навіть з такими пошкодженнями, але я ризикував отримати у 40 років штучне коліно".

З депресії (20-річний хлопець не хотів у думати більше про футбол!) майбутнього тренера витягнув Томас Тухель. Це зараз його Хоффенхайм боровся з Дортмундом, очолюваним вчителем за пряме потрапляння у Лігу чемпіонів. А раніше Тухель просто подав руку допомоги і запропонував роботу з вивчення суперників Аугсбурга.

Нагельсманн стрімко розвивав свою тренерську кар'єру, не затримуючись у місцях, де не було перспектив вдосконалення. У перший же рік роботи з Хоффенхайм U-19 привів команду до титулу чемпіонів Німеччини. І вперто йшов далі. Не варто дивуватись, якщо за деякий час "селяни" піднімуть "Срібну Салатницю" на знак уже дорослого чемпіонства.

Нагельсманн розкриває секрети і таланти

"Я люблю атакувати суперника, коли він грає поблизу власного штрафного. Адже ваш шлях до гола значно скорочується порівняно з тим, який потрібно пройти, отримуючи м'яч вище". Нагельсманн висловлює захоплення стилем гри Вільяреала і підготовкою в цьому іспанському клубі молодих гравців. Одні з найбожевільніших результатів сезону 2016/17 5:3 і 3:5 – це перемоги Хоффенхайма над Борусією М і Вердером. Але його команда здатна спокійно зіграти і на нуль. Нагельсманн також зізнається у любові до робити Арсена Венгера в Арсеналі, гри Барселони та Хосепа Гвардіоли. Останній є його джерелом натхнення і навіть більшим вчителем, ніж Тухель.

"Я працюю, немов пекар. Змішую інгредієнти, кладу в духовку і приглядаюсь, чи мені подобається це "на смак". Юліан є твердим прихильником швидкого атакувального футболу, але не помішаний на володінні м'ячем, позаяк обожнює контратакувати. Він полюбляє міняти тактичні формації (3-5-2, 4-3-3, 3-4-3 чи 4-2-3-1) заради цікавості та прогресу своїх підопічних і є невловимим для опонентів, адже намагатись передбачити його план на гру – просто сізіфова праця. Дивовижно, але багаторазові зміни тактики під час одного матчу можуть приносити такі дивіденди, які здивують навіть самого тренера. "Іноді зміна тактики це лише питання 5-10 метрів простору". У його гравців є заготований план для будь-якої нагоди, і це смертельно небезпечно для суперника. Тут уже залишається сподіватись на провали при реалізації плану Нагельсманна.

Чи знали ви, що Хоффенхайм забив найбільше голів з усіх команд Бундесліги ударами з-за меж штрафного (13)? А що команда пропустила лише 2 голи після ударів з другого поверху? Ключовий у захисних порядках центрбек Кевін Фогт був вміло переведений тренером з позиції опорника на глибшу. Тепер цей гравець не лише забезпечує надійність, а й гідно починає атаки першим пасом. Нагельсманну немає рівних і в кількості голів, які забили гравця, шо виходили на заміну (13 джокерів). Сміливий тренер не соромиться також проводити найбільш ранні заміни в усій Бундеслізі.

Керем Демірбай на позиції десятки, Андрей Крамаріч, Сандро Вагнер та Адам Шалай у нападі, новачки Баварії Зюле і Руді, Надім Амірі, якого вже спокушає Атлетіко, а також один з найкращих гравців молодіжного Євро-2017 Жеремі Толян – це лише найяскравіші зірки, які почали сяяти новим блиском при Нагельсманні. При цьому за купівлю гравців, які становили основу Хоффе у минулому сезоні, клуб витратив лише 31 мільйон євро! А на одному трансфері Зюле в Баварію "селяни" заробили майже стільки ж – 25 мільйонів. Склад команди-сенсації Бундесліги обійшовся вдвічі дешевше, ніж склади Шальке, Байєра і Вольфсбурга, які опинились ближче до вильоту, ніж до єврокубків.

Коли Хоффенхайм 2016/17 залишився єдиним клубом з топ-5 чемпіонатів, який ішов без поразок, 29-річний наставник знаходив особливі слова: "Ми не отримаємо за це ані додаткових очок у таблиці, ані не заробимо більше грошей, це навіть не поверне мир у світі".

"Поцілуй мене в дупу, ти псих!"

Його поведінка біля бокової лінії нагадує і навіть перевершує стиль Юргена Клоппа. Іноді це виводить з рівноваги його конкурентів. "Хто ти такий взагалі, псих? Ти думаєш, що винайшов футбол заново? Поцілуй мене в зад", – за ці слова на адресу керманича Хоффенхайма вже екс-наставник Байєра Роджер Шмідт отримав бан на 2 матчі. Спортивний директор Кельна Йорг Шмадтке кидав у нашого героя жувальною гумкою, але потім просив вибачення з цілою пачкою жуйки.

Нагельсманн не особливо провокує, але дратує. Своєю успішністю із зайвими у попередніх клубах футболістами. Своєю тактичною зрілістю і спритністю. Йому 29, і він досі для багатьох ще вискочка, яку потрібно поставити на місце.

Майбутнє футболу і пропозиції змін правил гри

Але для своїх футболістів він не тільки тренер, який робить сильнішим, а й друг. Щоправда тільки у робочий час, без посиденьок за межами клубної території. Бо футбол "із 70% складається з психології і вміння налагодити контакт, а лише на 30 з тактики", як переконує сам Нагельсманн. Крім старої-доброї комунікації з гравцями, він настільки оволодів технологічними засобами, що розбір польотів відбувається прямо тут і зараз, поки ви читаєте цей текст, на тренуванні клубу. Зрештою, він також не безгрішний. Тому під час післяматчевих розборів 29-річний знаходить відвагу визнати помилковість свого рішення, тільки зміцнюючи такими ходами свій авторитет у роздягальні. Він завжди максимально мотивує футболістів на заняттях. Гравці Хоффенхайма на регулярній основі змагаються за щось. Нагородою для переможців може бути навіть така проста річ, як відпочинок після тренувань чи матчів.

Нагельсманн не соромиться пропонувати свої ідеї, як змінити правила футболу на краще. Так, він виступає за те, щоб запровадити тимчасові вилучення замість жовтих карток і можливість взяти тренерський тайм-аут. Ці пропозиції підтримав легендарний екс-суддя Маркус Мерк.

Його призначення називали піар-трюком та божевільною ідеєю, а тепер він йде підкорювати Європу. Це напрочуд симпатичний та інтригуючий проект. Проект тренера, за яким, дуже навіть імовірно, вже незабаром наввипередки полюватимуть гранди.

Найбожевільніші умови трансферів в історії футболу: від мільярда євро до поїдання овечого яєчка

Тарас Котів, Футбол 24