УКР РУС

Йожеф Сабо - відверто про Андрія Шевченка. Гравець. Тренер. Майбутнє у збірній України

17 грудня 2015 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" поспілкувався з Йожефом Сабо, одним із найбільш шанованих і найдосвідченіших українських тренерів. Йожеф Йожефович розповів про перші кроки Шевченка в "Динамо" і пояснив, чому вірить у нього, як у тренера. Чим же Андрій зможе допомогти у збірній України - дізнаєтеся в інтерв'ю "Футбол 24" з Йожефом Сабо.

Шевченко-гравець

"Андрієм цікавилася "Баварія", запропонувавши за нього близько 4-х мільйонів"

- Я переглядав ігри юнацьких колективів "Динамо", гри "Динамо-2" і "Динамо-3". Я дивився багато футболістів, серед яких був і Андрій. Для мене, як для фахівця, було важливо бачити задатки футболіста, сильні сторони. Я бачив у Шевченку гравця, який має хорошу швидкість, любить грати вперед, не боїться йти в обіграш, брати гру на себе. Для нападника це дуже цінні якості. У нього була перевага в тому, що він не боявся брати гру на себе. Я це бачив і взяв його в першу команду, коли він був ще молодим хлопчиком. Я навіть не побоявся його поставити на гру Ліги чемпіонів проти "Баварії". Ми програли у Києві "1:4", Шевченко забив наш єдиний гол у матчі. Вже тоді Андрієм зацікавилася "Баварія", запропонувавши за нього близько 4-х мільйонів. Звичайно, я не можу сказати, що у нього з перших кроків в команді все виходило. Але його задатки і віра в нього з боку тренера дозволили йому стати тим, ким він став.

"Мені говорили близькі до Андрія люди, що батько Шевченка якось йому сказав: "Андрію, ти повинен Сабо пам'ятник поставити, він багато для тебе зробив"

- У Шевченка був і складний період, коли Андрій просто міг пропасти. Дуже багато футболістів так пропадають. Наприклад, Мілевський, Алієв. Я їх брав на збори кожен раз, але вони на зборах таке виробляли, що доводилося їх відправляти. Вони не справлялися зі своїми побутовими звичками, хоч і були непоганими футболістами. Такий період був і в Андрія. Він старався, показував вже солідні гри. Але в якийсь момент я зрозумів, що хлопець пропадає.

Якось одного разу ми приїхали вранці на базу, були заплановані тренування на цілий день. Лікарі перевірили перед тренуванням показники здоров'я гравців і зазначили, що у Шевченка не зовсім нормальний тиск, занадто високий. Природно, лікарі не дозволили йому тренуватися, та й я не хотів ризикувати здоров'ям Андрія. Ми дали йому відпочинок, а потім я з'ясував, що на нього не дуже добре впливали друзі, з якими він проводив час. Потрібно було рятувати хлопця. Мене виручив Ігор Михайлович (Суркіс - прим. "Футбол 24"), який поговорив з друзями Андрія, пояснив, що потрібно допомогти хлопцю відмовитися від шкідливих звичок. Після цього ситуація стала налагоджуватися. Мені говорили близькі до Андрія люди, що батько Шевченко якось йому сказав: "Андрій, ти повинен Сабо пам'ятник поставити, він багато для тебе зробив".

"Я забрав у Андрія ключі від машини, коли побачив, з якою швидкістю він їздить"

- Був ще такий момент, коли я їхав на базу і біля нашої машини з дуже високою швидкістю пролетів "Мерседес", за кермом якого був Шевченко. Я приїхав на базу і після цього забрав ключі у Андрія. Як виявилося пізніше, це було не дарма. Він цю машину комусь віддав за дорученням, і ви знаєте, вона незабаром була розбита! У ній загинули люди. Тому я кажу, що не можна так швидко їздити, рано чи пізно можна потрапити в аварію.

"Помилкою був його відхід з "Мілана". Берлусконі йому пропонував контракт на все життя"

- Чим гарний Шевченко - так це тим, що він все розумів, він не пропускав слова мимо. Він вміє думати, у нього світла голова. А з віком він ставав ще кращим. Я йому казав, щоб він слухався й не повторював помилок, вчився.

Шевченко зараз дуже серйозний. Якщо з ним зараз поговорити, то можна побачити, що він сильно змінився. Він був у хороших командах. Звичайно, помилкою був його відхід з "Мілана". Берлусконі йому пропонував контракт на все життя, давав можливість працювати в клубі і після закінчення кар'єри. Але Андрій перейшов у "Челсі".

Шевченко-тренер

"Вірю, що у Шевченка може вийти, як вийшло у Реброва"

- Я як голова екзаменаційної комісії по тренерській ліцензії PRO, можу сказати, що далеко не всі заслуговують цієї ліцензії. Андрій складав іспити і дуже грамотно відповідав на всі питання. Думаю, у нього повинно вийти на тренерському шляху, як і у Реброва. Я вже говорив Сергію, що у нього вийде, ця моя фраза облетіла всі ЗМІ, і зараз ви бачите, що у нього таки вийшло. Ребров був вдумливим, грамотним гравцем. А тепер він став таким і тренером. Я вірю, що і Шевченко може досягти успіху. Але є одне "але". Ребров працював помічником, це дуже важливий момент. Він набирався досвіду. Коли він став головним тренером, він запросив помічником Рауля Ріанчо. І разом вони показують результат і відмінну гру. Ребров росте як тренер, він набрався досвіду, але все ще попереду.

"Андрій не піде тренувати перший-ліпший клуб. Він - Шевченко. Найкращий гравець Європи"

- Андрій не пропускав заняття на тренерських курсах. Там були лекції і по анатомії, і по психології. Але він не пропускав нічого, сидів, слухав, конспектував. Навчання проходило протягом року. Раз на місяць збиралися на тиждень, слухали лекції, після цього знову збиралися на наступний місяць. Ми запрошували фахівців з УЄФА, суддів, досвідчених тренерів, які давали багато корисної інформації. В кінці року всі претенденти на тренерську категорію PRO отримали підсумкові завдання. За підсумками виконання цих завдань вони звітують і здають випускний іспит - білети з трьох питань, плюс ще додаткові запитання. Можу сказати, що Андрій показав себе з кращого боку, він себе готував. З тих пір, як він був гравцем, він змінився, став ще серйознішим, у нього з'явилася сім'я, діти. Я думаю, що у Андрія були пропозиції вже йти тренувати якусь команду. Але він - Шевченко. Він - найкращий футболіст Європи і не піде тренувати перший-ліпший клуб. У цьому питанні потрібно бути обережним. Особливо при нашому футболі, який хворий. Команди не мають достатнього фінансування і не знають, що буде завтра.

"Якщо Шевченко стане тренером, я його попрошу забути, що він був футболістом"

- Я вже якось говорив Реброву, щоб він забув, що він був футболістом. Якщо Шевченко стане тренером, я теж йому скажу. Ніколи не можна розповідати футболістам, як ти добре грав і так далі. Я ніколи не розповідав гравцям, як я грав у футбол. У мене були знайомі фахівці, які говорили весь час про себе. А футболісти не сприймають, коли їм розповідають про те, як тренер грав. Цього робити не можна. Я впевнений, що Андрій зробить саме так, як я раджу.

"Можливо, Андрію варто було б піти працювати в клуб"

- А якщо говорити про Шевченка у збірній, то це на рівні розмов. Та й я б, на місці Шевченка, може і не пішов би в збірну. Ось в клуб, може бути. Клубна команда - це робота щодня. Збірна буде збиратися навесні на нетривалий термін, потренуються тиждень, зіграють гру. Які тренування можна проводити перед грою? Гравців можна навантажувати, тому мова йде більше про тактичні моменти, теорію. У клубі тренер складає тренувальні цикли, за якими гравець з нуля набирає форму, і може в кінцевому підсумку бачити результат своєї роботи в тривалій перспективі. А в збірній цього немає.

Майбутнє в збірній

"Є варіант для Андрія - виступити в ролі консультанта в збірній"

- Фоменко - досвідчений справжній спеціаліст. У нього свої погляди і думки. Тому, звичайно, йому буде неприємно, якщо в збірній молодий хлопець почне показувати, як потрібно працювати. Я не думаю, що Шевченко взагалі піде на це і буде розповідати про те, як у них там в "Мілані" робили або десь ще. Фоменко має усталені погляди. Тому, я думаю, що Шевченко може навіть не погодиться. Або ж погодиться зайняти таку позицію як консультант. Якщо потрібно - може щось підказати, але рішення за головним тренером. У мене, коли я був головним тренером збірної, Лобановський був як консультант. Ми з ним дружили і працювали кожен день. Спілкувалися, обговорювали гравців, я цікавився його думкою з того чи іншого питання. Ми радилися з ним, але він завжди підкреслював, що приймаю рішення і за результат відповідаю я як головний тренер.

"Нерішучість Фоменко іноді грає не в кращу сторону"

- Ймовірність роботи Шевченка у збірній - це поки лише чутки. Чи піде Шевченко помічником - теж питання. А призначити його головним... про це можна говорити тільки після того, як пройде фінальна частина Євро-2016. Зараз навіть говорити про це недоречно. Але є ось яка штука: було завдання потрапити на Євро - ми потрапили. Завдання виконане. З іншого боку, якби не рішення Платіні, що повинно бути 24 команди у фінальній частині, ми б не змогли вийти з групи і завдання б не виконали. У нас була не найсильніша група. Словаччину повинні були обігравати. Мінус Фоменко був у тому, що він в Словаччині не використав шанс перемогти команду, яка була не в найкращих кондиціях. Якби він обрав іншу тактику, але в нього тактика така: грати спокійно, обережно, побоюючись за результат. Ми навіть якби ту гру програли, все одно зайняли б третє місце. Саме ця нерішучість Фоменко іноді грає не в кращу сторону.

"Думаю, що після Євро-2016 можна пробувати Шевченка"

- Я думаю, що після Євро-2016 Фоменко сам піде. Це було б нормально. Піде весь його штаб. А вже після цього призначити Шевченка головним. Андрій набере собі помічників, в яких впевнений, які зможуть йому допомогти. І потрібно починати працювати, адже там скоро і відбір на чемпіонат світу-2018. А до цього часу цілком можливо, що Шевченко побуде в збірній, як консультант.

Моя думка - з Андрія Шевченка повинен вийти хороший тренер. Вдумливий, працездатний. І він захоче показати, що він був чудовим гравцем на футбольному полі і таким же буде тренером.