УКР РУС

Йовічевіч використає фішку Фонсеки, або Чому Шахтар підписав Петряка

23 серпня 2022
Автор: Сергій Тищенко

Після чотирьох років виступів в Угорщині Іван Петряк повернувся до Шахтаря. Угода підписана на 4 роки. Думка Сергія Тищенка з цього приводу.

Чому Шахтар придбав Петряка?

На перший погляд, перехід Петряка виглядає дивним. У Йовічевіча немає проблеми із фланговими гравцями. На лівому фланзі – Михайло Мудрик. На правому – Олександр Зубков. Також у системі клубу є ряд інших вінгерів: Дмитро Топалов, Влад Вакула, Олексій Кащук. Може для Ліги чемпіонів цього буде мало за якістю, але от для УПЛ – навіть більше, ніж достатньо.

Невже Шахтар реально продасть Мудрика та готує йому хоч якусь заміну? Можливо. "Гірники" мають бути готовими до втрати свого лідера. Англійські клуби люблять витрачати гроші в останні дні трансферного вікна. Тому "помаранчево-чорні" підписують ще одного гравця на фланг півзахисту. Петряк може однаково грати як ліворуч, так і праворуч.

Йовічевіч хоче мати більше досвіду. Хорватський тренер розуміє, що молодість – це нестабільність. Тому потрібно посилювати команду виконавцями, які вже пограли за збірну, мають за плечима міжнародні матчі. Недарма запросили Тотовицького, Михайліченка, хоча на їхні позиції є молоді українські гравці.

Можливо Йові незадоволений рівнем наявних персонажів на флангах. Це камінь у город Топалова, Кащука, Вакули, яким будуть шукати нові команди.

Свого часу угорський Ференцварош замінив Петряка якраз Зубковим. Навіщо два гравці високого рівня (за нинішніми мірками УПЛ) на одну позицію? Тут не все просто. Є таке припущення, що Петряка беруть на іншу позицію. Колись Фонсека розчарувався у правому захисникові Богданові Бутку і пробував різні варіанти. Однією з опцій став саме Петряк, який програвав конкуренцію в атаці. Зараз у Шахтаря помітно "горить" правий фланг оборони. Юхим Конопля відверто "пливе" у контрольних матчах в плані гри на оборону. Саме правий фланг захисту – найбільш вразливе місце для Йовічевіча.

В Україні знайти гравця на цю позицію зараз дуже складно. Хіба що торгувати когось із Динамо, де явний перебір правих захисників (Тимчик та Микита Кравченко поки не грають у Луческу). З-за кордону ніхто не приїде (хорошої якості). У власній системі є Капінус та Бако, але, схоже, Йовічевіч на них не розраховує. Обох гравців чекає оренда.

Відмовився тренер і від послуг Стасюка. Петра не бачили у команді навіть у ролі запасного. Кваліфікація Кирюханцева навряд чи дозволить йому серйозно розраховувати на ігрову практику в Шахтарі. У клубі йдуть процеси, які натякають на підписання ще одного правого оборонця.

А от Петряк має досвід виступів в обороні. Він – вже досвідчений гравець. Іван готовий кинути виклик Коноплі у плані конкуренції.

Чому Фехервар продав Петряка?

Петряк став зіркою Ференцвароша у першому своєму сезоні в Угорщині. Під керівництвом Реброва українець вибився в лідери команди. "Фраді" повернули собі чемпіонський титул та запровадили власну гегемонію. Потім почався конфлікт між агентами, позафутбольні ігри, все завершилося відходом з команди до стану головного конкурента Ференцвароша – Фехервара.

Якщо перший сезон був сильним, то потім Іван почав здавати. Він підписав довготривалий хороший контракт із Фехерваром. Досягнув статусу провідного гравця чемпіонату. Далі ж не вистачило мотивації, щоб здобувати нові вершини. У минулому сезоні Петряк втратив не тільки статус лідера, але й почав втрачати навіть місце у складі.

Чотирирічний контракт українця наближався до завершення. Фехервару належало визначатися з долею футболіста, бо наступного літа він став би вільним агентом. Було стійке відчуття, що Петряк вичерпав себе у Фехерварі. Йому йде 29-й рік, він мав чималу зарплату (я зустрічав у ЗМІ згадку про 40 тисяч доларів на місяць). Старт сезону команда провалила. Зокрема програла "Фраді" – 0:4. Тренерський штаб зробив ставку на інших.

Чому Петряк перейшов до Шахтаря?

Його кар'єра зайшла в Угорщині у глухий кут. Іван мав всі шанси бути проданим до клубу меншого рангу, або ж наступного літа опинитися без команди. Польські середняки, словацькі, латвійські клуби, або повернення в Україну.

Зараз Петряк отримав хорошу можливість визначати своє майбутнє на тривалий термін. Він повернувся до статусного клубу та може отримати не тільки не гірші особисті умови, але й місце у складі українського гранда з перспективою грати в ЛЧ. Звичайно, все це крутіше, ніж залишитися на берегах Дунаю або їхати до умовного чемпіонату Польщі.

Йовічевіч – прекрасний мотиватор. Він може вдихнути у Петряка нове життя. Для Шахтаря важливо мати захисника, спроможного працювати по всьому флангу на хорошій швидкості. Під модель гри та бачення футболу головного тренера "гірників" Петряк навіть дуже підходить.

Іван повернувся додому, він адаптований до українського футболу. Знає деяких футболістів із нинішнього складу команди. Не потрібно багато часу, щоб почати грати та показувати свій рівень.

А якщо у Петряка все складеться і він гратиме в ЛЧ, то це шанс повернутися до національної команди. На позиції правого захисника у Петракова фактично залишився тільки один Караваєв. У Тимчика була травма, у новому сезоні він поки не грав. Ситуацію потрібно використовувати на власну користь.

Шахтар після революції: яку команду будує Йовічевіч?