УКР РУС

Йоахім Льов: З Росією було б простіше - Алжир на підйомі

30 червня 2014 Читать на русском

Наставник збірної Німеччини перед матчем 1/8 фіналу ЧС з Алжиром застерігає своїх підопічних від найбільшої помилки.

- Пане Льов, чи завжди встигаєте на ранкову пробіжку?

- Не завжди, проте потім надолужую згаяне ввечері.

- У п'ятницю на пляжі Ви грали у футбол з дітьми...

- Таке трапляється під час прогулянки пляжем. Діти впізнали мене і хотіли трохи поганяти м'яч. Перед нашою базою завжди можна зустріти дітей, які просять футбольні м'ячі чи футболки. Не бракує також прихильників збірної Німеччини, які приходять і чекають, поки хтось вийде з табору.

- І тоді Ви віддаєте свою футболку...

- Роблю це з насолодою, якщо підходить розмір...

- Що з Вашим iPod-ом, що гулькнув у море під час пробіжки?

- Я його так і не знайшов. Хвилі проковтнули його. Позичив собі інший. Проте бігати можна і без музики.

- Німеччина обговорює Ваш вигляд під час зливи у матчі з американцями...

- Справді? Тоді можу відкрити вам таємницю: у моїй голові зараз склад на гру з Алжиром. Тепер, виявляється, мушу ще й вирішити, що робити з волоссям.

- Але за Вас вже рішення прийняли. Опитувння показало, що майже 90 відсоткам подобається Ваша зачіска з укладеним волоссям назад...

- Цьо-о-о-го не буде! Моє волосся залишиться таким, як є. Воно ж призначене не для зачісок на чиїхось головах...

- Як так трапилось, що під час поєдинку з американцями Ви змокли? Хіба у Вас не було куртки з капюшоном?

- Було дуже спекотно, а через дощовик не поступає повітря. Крім того, капуза не завжди рятує і вона незручна. Дощ падав теплий, тож я вирішив обійтись без допоміжних засобів. Довелось тричі переодягатись.

- Чи стежите Ви за усіма матчами Мундіалю?

- Так. Стежу майже за усіма іграми. Іноді ми навіть паралельно тренуємося.

- І як вам Мундіаль?

- Сталося те, що я прогнозував: мені ще не доводилось бачити, що так рано покидають турнір стільки іменитих команд. Це свідчить про те, що збірні з Південної та Центральної Америки хочуть показати на своєму континенті, хто там господар. Вони надзвичайно витривалі і хочуть це довести - і їм вдається. Вони навіть звикли грати вдень за таких кліматичних умов, до яких ми не звикли.

- Наскільки грає Бундесманшафт за Вашим планом?

- Поки що нам вдалось виконати задумане. Я завжди кажу: ми здатні на більше, нам є куди рости. Ми ще не досягли свого апогею.В раунді плей-офф діє правило: або виграв, або їдеш додому. Хоч ми і стали переможцям своєї групи, проте нам не слід уникати критики.

- Що Ви маєте на увазі?

- У матчі проти збірної Гани ми діяли не надто агресивно, а у поєдинку з американцями у нас був низький відсоток реалізації моментів. У матчі з Алжиром буде ще важче, адже наш наступний суперник іноді захищається удесятьох. У такому разі ми гратимемо проти стіни, тож не можна дозволяти собі марнувати шанси для взяття воріт.

- Самі Хедіра якось сказав, що для просування на Мундіалі необхідно швидше грати...

- На цьому чемпіонаті не достатньо лише багато володіти м'ячем. Тут слід навчитись знаходити золоту середину. Хедіра має рацію. У матчі зі збірною США нам бракувало швидкого переходу в атаку та відповідного завершення атакувальних дій. Ми дуже мало відбирали м'яч і переводили його на вістря атаки.

- Хто гратиме проти Алжиру: Бастіан Швайнштайґер чи Самі Хедіра? Можливо, обидва?

- Обидвоє вже разом грали, тож такий варіант прийнятний. Проте на даний момент їм одночасно перебувати на полі важко, оскільки дуже добре на позиції перед захисниками діє Філіп Лам. Зарекомендував себе непогано і Тоні Кроос.

- Це означає, що...

- Одну гру ми Хедіру поберегли і йому пішло це на користь. Швайні грав зі старту, проте цілий матч для нього ще, напевно, непосильний - він ж довго не грав. Обидва гравці важливі для команди, особливо на цьому турнірі. Мені треба добре поміркувати, кого випустити зі старту.

- Наскільки добре вивчили Алжир?

- У п'ятницю я цілу годину переглядав Алжир у різних матчах. І знаєте? Той, хто вважає Алжир легким суперником, дуже-дуже помиляється.

- Чому ж?

-  Алжирцям притаманна своєрідна впертість, сказав би навіть, одержимість. У багатьох гравців французьке коріння і вони пройшли непогану школу у Франції. Рідко зустрічав команду з таким фізичним потенціалом. В Алжиру швидкі форварди і міцний захист. Команда діє дуже щільно. Крім того, Алжир вміє вигравати єдиноборства.     

- Чи не краще було б грати з росіянами?

- Маємо те, що маємо. Хоча наш скаут Урс Зіґенталєр каже, що Алжир сильніший за Росію. Алжир перебуває поки що у стадії дозрівання, тож його справжня міць на підході.

- Як готуєте гравців до гри з Алжиром?

- Спочатку ми представили суперника у загальних рисах, зокрема їхні сильні та слабкі сторони. Потім ми доносимо кожному підопічному профіль кожного гравця суперника, щоб краще підготуватися до гри.

- Яка помилка просто неприпустима у грі з Алжиром?

- У жодному разі не недооцінювати суперника! Якщо вже тепер думати про чвертьфінал, то це означає допускатися найбільшої помилки. Ми здатні на все, тож абсолютна концентрація - тепер для нас найбільша заповідь.

Інтерв'ю "Більд" переклав та адаптував Андрій Холявка