УКР РУС

Їм байдуже на вік: найстарші гравці Прем'єр-ліги

21 липня 2015
Автор: Роман Клименко

Як казав Джек Ніколсон: "Чим більше тобі років - тим сильніше дує вітер. І він завжди зустрічний...".

Сьогодні ми говоримо про сімох найстарших футболістів, які виступають у Лізі Парі-Матч (вже звикли до назви?): про людей, які власним прикладом доводять, що вік – це абсолютно не вирок  і що при певному збігу обставин (відсутність важких травм, довіра тренера, наявність внутрішніх стимулів для досягнення нових вершин – тут має все зійтися в комплексі) у професійному футболі можна виступати і в 35, і в 37, і навіть в 41!

Одразу зазначимо, що наш цьогорічний рейтинг дещо «помолодшав», адже через різні причини учасники попереднього огляду Грицай, Шацьких і Едмар не потрапили до заявки своїх клубів. Водночас, не знайдете тут і Чечера з Любеновичем, яких назвати «ветеранами» язик не повернеться – обидва мають по 34 роки (на фоні інших вікових футболістів – «дитячий садок») і, безсумнівно, ще не один сезон вірою і правдою прослужать своїм клубам. Як і Ротань з Срною, яким взагалі по 33 – ще грати і грати!

 

7. Сергій Назаренко («Металіст»)

Дата народження: 16.02.1980

Вік: 35 років

Амплуа: півзахисник

Статистика сезону 2014/15: Прем’єр-ліга  18 матчів/2 голи (разом за «Чорноморець» і «Металіст»); Кубок України  2 матчі/2 голи

Один із «наймолодших» учасників нашого вікового рейтингу – 35-річний Сергій Назаренко, який захищає честь харківського «Металіста» (щоправда, конкретно зараз він заліковує пошкодження, але невдовзі має повернутися до обойми). У його розпорядженні – річний контракт, протягом якого колишній «дніпрянин» спробує допомогти Севідову у підкоренні нових вершин. Якщо поглянути на імена, то у «Метала» підібрався доволі непоганий склад, який цілком може претендувати на потрапляння у Лігу Європи. Але як буде на ділі – судитимемо як мінімум за півроку.

Олександр Севідов:

«Ми на Сергія розраховуємо. Він один з небагатьох футболістів старшого покоління, у якого є чому повчитися. Присутність такого гравця в команді дорогого коштує. Ми його, можна сказати, бережемо».

  

6. Максим Старцев («Металург» З)

Дата народження: 20.01.1980

Вік: 35 років

Амплуа: воротар

Статистика сезону 2014/15: ПЛ 13/-16; КУ 2/-4

Максим Старцев власним прикладом чудово підтверджує аксіому, що для воротарів поняття віку – доволі умовне. Ви тільки погляньте: у нашому рейтингу серед сімох «ветеранів» - одразу четверо кіперів. Показово? Ще б пак!

Старт сезону для Старцева вийшов просто жахливий: у грі з «Зорею» він аж шість разів змушений був діставати м’яч із сітки власних воріт. Хоча там скоріше слід звинувачувати жахливий захист «козаків»…

За великим рахунком, альтернативи Старцеву майже немає: якщо звернути увагу на статистику інших голкіперів «Металурга», то одразу кидається в очі той факт,що у них набереться аж один матч на всіх в рамках «вишки»! То чи варто ризикувати, міняючи досвід на «зелень»? Вирішувати Чанцеву.

 

5. Вячеслав Шевчук («Шахтар»)

Дата народження: 13.05.1979

Вік: 36 років

Амплуа: захисник

Статистика сезону 2014/15: ПЛ 16/1; КУ 4/0; СК 1/0

Ми вже писали, що у «Шахтаря» спостерігається суттєвий перебір висококваліфікованих виконавців на лівому фланзі оборони, де Азеведо і Ісмаїлі нічим не поступається 36-річний В’ячеслав Шевчук. В минулому сезоні Мірчі Луческу було простіше визначатися з вибором: з огляду на довготривалу травму кучерявого бразильця основним беком беззаперечно був Шевчук, в той час як Ісмаїлі використовувався тренерським штабом у якості гравця ротації.

...У недільній грі проти «Олександрії» від дзвінка до дзвінка відбігав Азеведо (претензій не маємо, хіба що дається взнаки серйозна відсутність ігрової практики в офіційних матчах, і як наслідок – певні позиційні помилки, але цей недолік легко виправляється), в той час як досвідчений В’ячеслав просидів на лавці. Ісмаїлі ж взагалі не потрапив до заявки, адже напередодні бігав за «молодіжку» - прогнозуємо, що саме він матиме найменший ігровий час у першій команді.

Що робити Шевчуку? Не перейматися і працювати у звичному режимі. Головне, що він має повну довіру з боку головного тренера, тому гратиме до тих пір, допоки матиме бажання і, що найголовніше - здоров’я.

 

4. Дмитро Бабенко («Говерла»)

Дата народження: 28.06.1978

Вік: 37 років

Амплуа: воротар

Статистика сезону 2014/15: ПЛ 3/-12

Сидячи за спиною Макса Коваля, Дмитро Бабенко у минулому сезоні все ж кілька разів з’явився на полі. На свою біду – у матчах з «Динамо», в яких його колега не міг приймати участь через контрактні умови. Як наслідок, в двох іграх з киянами Бабенко «з’їв» ганебні 10 голів!   

Все йде до того, що цей сезон для кіпера «ведмедиків» стане останнім. Ігрової практики все менше, конкуренцію вигравати все тяжче (до того ж, першочергову ігрову практику матиме Рудько, якого «динамівці» підкинули «Говерлі» на заміну Ковалю; та й про Надя не забуваємо), тому не здивуємося, якщо у наступному нашому віковому рейтингу прізвище «Бабенко» ми просто не знайдемо.

 

3. Олександр Горяінов («Металіст»)

Дата народження: 29.06.1975

Вік: 40 років

Амплуа: воротар

Статистика сезону 2014/15: ПЛ 5/-5; КУ 1/0

Ще одна справжнісінька Легенда українського футболу – Олександр Горяінов. Йому вже 40, але зав’язувати, як бачимо, він не планує. І нехай на полі ми будемо бачити його нечасто, адже витіснити Погорілого буде доволі складно, але рукавички на цвяшок Олександр вішати не збирається – є ще порох! Головне, аби не було проблем з виплатою заробітної плати, внаслідок чого у минулому сезоні Горяінов пропустив чимало поєдинків.

 

2. Олександр Шовковський («Динамо»)

Дата народження: 02.01.1975

Вік: 40 років

Амплуа: воротар

Статистика сезону 2014/15: ПЛ 18/-9; КУ 2/0; СК 1/-2

Олександр Володимирович Шовковський у професійному футболі провів буквально на рік менше, ніж автор цих рядків прожив на білому світі. І здається, що він – вічний: змінюються тренери (будете мати бажання – порахуйте всіх ентренадорів «Динамо» за цей довгий час), сотнями приходять і сотнями йдуть гравці, а скільки партнерів СаШо вже закінчили кар’єру… Купа! Але Шовковський із сезону в сезон вправно знаходить внутрішні виклики і продовжує демонструвати стабільно високий рівень гри (чого вартує наднизька кількість пропущених м’ячів у минулому чемпіонаті!), рятуючи команду в ситуаціях, де інші кіпери були б безсилі. За те і любимо всім серцем!  

Зараз йому 40, невдовзі виповниться 41. Але він ще не сказав останнього слова: напередодні старту в Лізі Чемпіонів саме шалений досвід Шовковського допоможе «біло-синім» не тільки більш рівно пройти всі групові перешкоди, а й посприяє зменшенню навантаження на воротарській позиції у світлі напружених битв на три фронти.  

Звісно, колись його ера закінчиться. Можливо, навіть у наступному сезоні. Тут як на приємному побаченні – максимально хочеться відтягнути момент прощання. Головне - Шовковський може бути спокійним за майбутнє «біло-синіх», адже він має кому передати свій пост: набрався досвіду Коваль, горить бажанням стати основним Рибка.

Але не поспішайте на відпочинок, Олександре Володимировичу! Хто ж буде тішити нас розкішними сейвами, хто буде грудьми заступатися за неврівноважених партнерів по «Динамо», хто застереже їх від дурних вчинків і карток, хто заспокоюватиме фанатів у разі необхідності? Ще повоюємо!

 

1. Владислав Гельзін («Олімпік»)

Дата народження: 27.08.1973

Вік: 41 рік

Амплуа: нападник

Статистика сезону 2014/15: ПЛ 6/1; КУ 5/1

Воістину унікальний персонаж! У 41 рік забивати у Кубку і чемпіонаті, при цьому ще й виглядати на полі доволі пристойно – це потрібно вміти. Цікаво, що за часів Радянського Союзу Гельзін вже десь років одинадцять як був би почесним пенсіонером, бігаючи за колективи фізкультури – тоді ставили хрест одразу після 30…

Але граючий президент «Олімпіка» плювати хотів на всі пересуди за спиною. Ось і в нинішньому сезоні ми маємо змогу бачити його ім’я у заявці «наймолодших донеччан» (хоча це прізвисько у світлі нещодавньої загибелі земляків-«металургів» можна переробити у більш логічне і просте - «молодші донеччани»). Щоправда, у грі першого туру Ліги Парі-Матч проти «Чорноморця» Гельзін лишився на лавці, але будьте певні: він ще не раз з’явиться на зеленому газоні. А там і 42 не за горами – привіт, нові рекорди?