УКР РУС

"Їхати в Росію не варто". Лубківський виступив за термінове зібрання ФФУ, МЗС, СБУ та інших структур перед ЧС-2018

15 травня 2018 Читать на русском

Директор Євро-2012 в Україні, відомий дипломат Маркіян Лубківський прокоментував заяву Павла Клімкіна про застерігання від поїздок українців на матчі ЧС-2018 у Росію.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав українців відмовитися від поїздки в Росію на матчі чемпіонату світу.

"Так, їхати не варто, але одними закликами тут не обійдешся, – вважає Маркіян Лубківський, і пише про це у Facebook. – За інформацією ФІФА станом на квітень 2018 року, понад чотири тисячі українців придбали квитки на матчі фінальної частини Чемпіонату світу з футболу, що з 14 червня по 15 липня пройде в Росії.

Відповідальна держава має зробити все, щоб убезпечити своїх людей, навіть попри те, що вони легковажать і нехтують очевидними ризиками, які на них чекають в країні-агресорі.

Потрібно негайно зібрати представників ФФУ, МЗС, МВС, СБУ та Держприкордонслужби, щоб напрацювати і скоординувати заходи для захисту наших громадян в разі виникнення форс-мажорних обставин.

Що потрібно зробити?

Головне навантаження лягає, безумовно, на консульську службу. Україна має чотири консульські установи в РФ: в Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Ростові на Дону та Новосибірську, а матчі пройдуть в одинадцяти містах: у Москві, Санкт-Петербурзі, Калінінграді, Волгограді, Казані, Нижньому Новгороді, Самарі, Сочі, Саранську, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі.

Варто подумати над тим, щоб відрядити наших консулів до міст, де проходитимуть матчі, і де немає наших представництв, або/чи домовитися з третіми країнами, які мають свої місії в містах турніру, про надання українцям консульської допомоги, в разі необхідності.

ФФУ має допомогти у одержанні інформації, на які матчі українцями куплено квитки.

Потрібно випустити пам'ятку з корисною інформацією для роздачі, скажімо, на державному кордоні України тим, хто таки має намір побувати на матчах чемпіонату світу у Росії.

Перелік наведених заходів не є вичерпним і нашим співвітчизникам потрібно бути максимально обачними, уникати можливих провокацій, а українським дипломатам та консульським співробітникам – швидкими і ефективними".

"Ризик із точки зору безпеки ЧС-2018 я оцінюю, як червоний". Маркіян Лубківський – про агресивну Росію, нечесні вибори у ФФУ і бомбардування Белграда