УКР РУС

Євтушок: Україні пощастило із жеребом

4 грудня 2011 Читать на русском

Екс-гравець "Карпат", "Дніпра" та національної збірної України Олександр Євтушок в інтерв’ю сайту "ФУТБОЛ 24" розповів про своє теперішнє життя, оцінив результати жеребкування Євро-2012 для "синьо-жовтих" та відкрив таємницю пов’язану із його перебуванням в англійському "Ковентрі".

- Олександре, ви є першим українським футболістом, який поїхав грати в англійський клуб?

- Трохи швидше за мене в Англію перебрався Андрій Канчельскіс.

- Але у нього тоді вже був російський паспорт…

- Так, правильно. Але Канчельскіс сам із Кіровограду… В принципі, зважаючи на те, що Андрій прийняв російське підданство, я справді став першим українським футболістом в команді англійської Прем’єр ліги. Як тільки опинився в цій країні, наша діаспора дуже раділа, що українець гратиме в Англії.

- Але надовго затриматися в "Ковентрі" вам не вдалося.

- На це були свої причини. Раніше про них ніколи не розповідав, тому про них ніхто не знає. В мене тоді були серйозні проблеми зі здоров’ям. Не зміг в Англії відновитися, тому був змушений поїхати звідти.

- Раніше ви казали, що "Ковентрі" не розрахувався із "Дніпром" за ваш трансфер.

- Це ніхто не приховував. "Дніпро" хотів повного розрахунку за мій перехід, "Ковентрі" розраховуватися не хотів. Це не є таємницею. Але, як уже говорив, була ще одна важлива проблема – моє здоров’я. Про це я не розповідав.

- Що вас найбільше здивувало в тренувальному процесі "Ковентрі"?

- Англійці зовсім по-іншому працюють, ніж українці. У нас між тренуваннями пауза десь годин п’ять. А в них між заняттями проходить десь дві-три години. В англійців друге тренування закінчується десь о 14-й годині, а у нас починається о 16-й. Такий в них ритм життя і він переноситься на поле. Ввійти в їхню колію дуже непросто. Також у них специфічний менталітет.

- Сергій Балтача, який багато років працює в Лондоні, каже, що в Англії є серйозна проблема із дитячим футболом, мовляв в них не має кваліфікованих дитячих тренерів. Це правда?

- Балтача живе в Лондоні багато років, йому, звісно видніше. Справді, багато юних англійців не розкриваються в дорослому футболі. Хоча, в цілому, середнього рівня футболістів в Англії достатньо багато. Вони доволі технічні. А проблема із адаптацією молоді в дорослому футболі є не тільки в Англії. У нас теж вона є.

- Що зараз вас об’єднує із футболом?

- Тільки інтернет.

- З колишніми партнерами спілкуєтеся?

- Інколи спілкуюся, але не часто. В усіх є своя робота, цілі. Я від футболу відійшов, нічим не пов'язаний із ним.

- В Криму у вас туристичний бізнес?

- Так, маю будинок на березі моря.

- Щось у ваших апартаментах говорить про те, що їхній власник у минулому був відомим футболістом?

- Ні, нічого не нагадує. Хіба газон біля дому (сміється). І то він цього літа вигорів через засуху. Потрібно пересіювати.

- Не має навіть якоїсь кімнати, на стінах якої висять ваші футбольні фотографії?

- Ні, не має. Не хочу виставляти це все.

- За адреналіном великого футболу не сумуєте?

- Проблем із адреналіном у повсякденному житі у мене не має. Звісно, хочеться побігати, пограти в футбол. Але я ж розумію, що уже ніколи не буду грати на тому рівні, що десять років тому. В цьому плані я уже заспокоївся.

- А повернутися в футбол у ролі тренера чи агента не хотіли б?

- Ні, навряд чи. У мене малі діти, хочу їх виховувати, перебуваючи в дома, а не в роз’їздах. Для мене зараз головним у житті є виховання дітей. Тому повернення у футбол не буде.

- Олександр, як оціните жеребкування Євро-2012 для нашої збірної?

- Збірну України можна тільки привітати. Цікаві їм у групі команди попалися. І якщо наша команда не вийде із групи, їй буде важко чимось дорікнути. Все-таки суперники дуже серйозні.

- Франція чи Англія фаворит у нашій групі?

- Давно не бачив матчів за участю збірної Франції, після чемпіонату світу випустив їх із поля зору. Як на мене, фаворитами групи є англійці. Але це усе відносно, сьогодні фаворитом називають одну команду, а через півроку усе може змінитися. Може у червні 2012 року фаворитом групи стане Україна. Олег Блохін як слід підготує команду, а в наших суперників з’являться проблеми зі складом і Україна фаворит. Усе відносно… А взагалі, я за красивий футбол. Звісно, хочеться, щоби Україна виграла, але нашій збірній буде важко. Можна радіти за наших футболістів. У них буде нагода на такому рівні зіграти із хорошими суперниками.

- Останні матчі збірної Англії переглядали?

- Так, переглядав. Вони показують не надто красивий футбол. Намагаються дисципліновано грати. Це і є їхній козир.

- Наші партнери по організації Євро-2012 поляки потрапили в одну групу із росіянами, греками та чехами. Їм менше пощастило, ніж нам? Все-таки їхні суперники слабші, ніж у нас…

- Можливо… Взагалі, добре, що нам не попалася Росія. Про це також говорив Леонід Буряк. Хоча він мав на увазі політичний підтекст протистояння із росіянами, непотрібний позафутбольний ажіотаж. Мені ж здається, що Україні буде легше із Францією та Англії, ніж із Росією або Чехією. "Синьо-жовтим" важче протистояти супернику, який грає від оборони. Нам важко "проходити" редути суперників. А ось із тими, хто грає в атакуючий футбол, ми виглядаємо краще.

- Шведів можна назвати аутсайдерами нашої групи чи цей статус також пасує і нашій команді?

- Навіть не хочу про це говорити. Шанси, насправді, в усіх однакові. М’яч круглий, поле квадратне. Українці заб’ють гол шведам і переможуть у цьому матчі, а потім дві нічиї і ми вийшли із групи. Точно так само може статися зі шведами. Враховуючи історію, то Англія та Франція, звісно, виділяються у нашій групі. Але це лише історія.

- Фаворитом усього Євро-2012 є команда Іспанії?

- До фаворитів я би ще відніс команду Німеччини. Бачив останні ігри німців, вони вражають. А стосовно Іспанії, думаю, ніхто не сперечатиметься, що це на сьогодні провідна команда у світі. Ця збірна та Німеччини яскраво вирізняється на тлі інших учасників Євро-2012. Але футбол непередбачуваний. Згадайте останній "Копа Америка" і як виступили на цьому турнірі Бразилія та Аргентина. Та й на останньому чемпіонаті світу була багато несподіванок.

Розмовляв Андрій Захарчук