УКР РУС

Євтушенко: Молдавани вміють захищатися

26 березня 2013 Читать на русском

Завдяки перемозі над "Кадрою" збірна України повернула бодай мінімальні шанси поборотися за путівку на чемпіонат світу 2014 року в Бразилії.

Однак попереду черговий екзамен – збірна Молдови, яка восени відібрала в “синьо-жовтих” два очки. Чого чекати від нинішнього поєдинку? Своїми прогнозами поділився відомий у минулому футболіст Вадим Євтушенко.

- Передусім зазначу, що перемога над поляками принесла певне полегшення. Усі ж прекрасно розуміли, що за відсутності позитивного результату наша збірна припиняє боротьбу за вихід у фінальну частину світової першості. Але не думаю, що зараз бодай у когось є відчуття ейфорії. Воно було після першого матчу відбору з англійцями, але нас дуже швидко на місце поставили чорногорці та молдовани. Так, є радість від побаченого у п’ятницю, але є й чудове розуміння, що ми лише на початку дуже важкого і довгого шляху, що попереду чимало складних поєдинків, кожен з яких на вагу золота.

- Які моменти найбільше припали до душі у матчі зі збірної Польщі?

- Когось із гравців я б не став виділяти, адже за будь-яких обставин і перемагає, і програє команда, а не окремі виконавці. Власне, потішило, що у матчі з поляками ми бачили саме команду. Серед позитиву – звісно ж, забиті голи. Реалізація моментів цього разу була на достойному рівні. Атаки були ефективними, і, важливо, що голи забивалися після хороших комбінацій, і автори забитих м’ячів показали доволі високий рівень індивідуальної майстерності.

- Тим не менше, матч проти збірної Молдови викликає занепокоєння – часто українці проти команд, яких, що називається, потрібно перемагати на класі, дають збій. У чому причина?

- Така проблема справді існує. Ми це бачили і в осінньому матчі проти молдаван, та й під час інших відбірних кампаній наша збірна оступалася на командах, в іграх з якими не повинні були втрачати очки. Як на мене, річ у тому, що збірній України все-таки краще вдаються ігри, побудовані на контратаках. Натомість ефективно діяти при масових захисних діях суперника нам не завжди вдається. Як би це банально не звучало, але ми не навчилися грати першим номером. У майбутньому матчі було б дуже бажано забити, як і в грі з поляками, швидкий гол. Думаю, він би дав можливість українцям дещо заспокоїтися і грати у свій футбол. Хоча, звісно, завдання непросте. Молдавани уміють захищатися, свідченням цього став і їхній останній матч із Чорногорією. Схожі дії я передбачаю і в грі проти українців. Так, збірна Молдови не має особливо на що розраховувати у загальній турнірній таблиці, але характер команди такий, що в кожному поєдинку вони намагаються видряпати бодай нічию. Думаю, це розуміє тренерський штаб українців, тому жодної недооцінки суперника немає. Переконаний, що побачимо в’язку і затяту боротьбу. Окрім того, свої нюанси може внести й погода.

- Синоптики обіцяють мокрий сніг та доволі низьку температуру повітря. Одні фахівці стверджують, що фактор погоди насправді не є настільки вагомим,інші переконують, що сніг та холод вирівнюють рівень команд

- Погода – це один із багатьох нюансів, який може вплинути на перебіг поєдинку. При поганих умовах значно легше захищатися, ніж створювати. І це на користь нашому супернику. Хоча з іншого боку, саме за мокрого поля іноді можна забити геть несподіваний гол. У будь-якому випадку наші хлопці повинні бути готовими до того, що, ймовірно, доведеться грати не в ідеальних умовах. Їм потрібно вийти з таким же емоційним зарядом, як проти поляків. До слова, серед головних позитивів у нашій збірній, я б таки відзначив мікроклімат у команді. Здається, він зараз дуже хороший, і важливо, щоб тренер та гравці зуміли його зберегти.

- Наскільки повноцінною заміною дискваліфікованим Гармашу та Ротаню може стати виклик “гірника” Дмитра Гричишкіна, в якого ще нема досвіду виступів за головну команду країни?

- З огляду на те, що збірна втратила одразу двох гравців одного амплуа, виклик Гричишкіна абсолютно виправданий і логічний. Практично у розпорядженні тренера залишилося лише три півзахисники центральної зони – Тимощук, Степаненко і Кравченко. Не думаю, що Михайло Фоменко випустить Гричишкіна у стартовому складі, але ж під час матчу може статися, що завгодно. Очевидно, що тренер хоче перестрахуватися і мати під рукою додаткового гравця.

- Паралельно з матчем Україна-Молдова, свої стосунки у визначенні, хто ж стане беззаперечним фаворитом групи боротимуться Англія і Чорногорія. Якій команді віддаєте перевагу у цій боротьбі?

- Передбачити результат поєдинку Англія-Чорногорія дуже важко. Не можу сказати, хто буде у грі фаворитом. Але якщо розглядати цей поєдинок з точки зору турнірного становища українців, то оптимальним результатом бачу таки поразку англійців. Якщо зважити, що по суті ми програємо їм три очки, адже зіграли на одну гру менше, то перемога англійців чи навіть нічия будуть нам не на руку. Хай би вже Чорногорія пішла в очевидний відрив на першій позиції: простіше наздоганяти одного суперника – у даній ситуації таким би стала Англія - з невеликим відривом, ніж гнатися за двома, які мають значну очкову перевагу. Та в будь-якому випадку для нас головне зараз покладатися винятково на власні сили.