УКР РУС

Євро-2014: Представляємо суперників збірної України

19 липня 2014 Читать на русском

Сьогодні в Угорщині розпочинається чемпіонат Європи серед юнаків віком до 19 років, куди пробилася і українська збірна.

Команда Олександра Петракова потрапила у групу В, де її суперниками стануть збірні Сербії, Німеччини та Болгарії. У першому турі на українців чекає непростий поєдинок із чинними чемпіонами - сербами, відповідно німцям протистоятимуть болгари. Про цю пару - детальніше. 

Болгарія

Єдина попередня участь збірної Болгарії у фінальній частині Євро Ю-19 видалася безславною. У 2008-му році команда програла усі три матчі й не забила жодного м’яча. За національну збірну з того складу зіграли згодом лише Алєксандров та Вєлєв. (Дімова викликали, але на поле він не вийшов). І здебільшого кар’єри учасників Євро Ю-19 2008-го пов’язані з болгарськими клубами.

Теперішній склад може бути більш перспективним як з точки зору результату, так і майбутньої кар’єри.

Вісімнадцятирічний Антоніо Вутов вже цієї зими перебрався до італійського «Удінезе». Вихованець «Локомотиву» з Мездри, він перейшов у 2009-му до «Левськи» й став наймолодшим дебютантом у історії клубу, коли з’явився на полі у матчі з софійським «Локомотивом» у віці 15 років й 307 днів. Зовні та за манерою гри Вутов чимось нагадує Серхіо Каналеса. Вправна робота з м’ячем, хороше бачення поля й вміння загострити атаку якісним пасом, ефектні, хоча поки що не надто регулярні забиті м’ячі. У еліт-раунді Вутов відзначився двічі, а у попередньому турнірі відбірного циклу діяв не настільки ж яскраво.

Ще один вундеркінд — Кіріл Дєсподов (17) — дебютував у «Літексі» у 15 років й 183 дні. Його голи принесли збірній 4 очки з п’яти у першому кваліфікаційному раунді. Менш помітним був він у поєдинках еліт-раунду. Дєсподов — настирний, рухливий форвард, що діє по всьому фронту атаки, з непоганим контролем м’яча на швидкості.

У центрі захисту стабільно виходить Пламен Ґалабов (18) з «Літекса». Щоправда у дебютному матчі за першу команду правоногому оборонцю довелося зіграти на лівому фланзі, але все ж значно впевненіше Пламен почуває себе на позиції, що вже стала родинною. Його батько грав у центрі захисту «Шумена», софійського «Локомотива» та ЦСКА.

Нікола Колєв (19) у дванадцять років став одним з п’яти переможців конкурсу, організованого фірмою Gillette й провів рік у іспанській академії Хрісто Стоїчкова. Потім повернувся до Болгарії виступати за «Літекс» й саме Стоїчков, очоливши клуб, випустив Колєва у першій команді ще у шістнадцятирічному віці. Появи Ніколи у «Літексі» ще не стали регулярними, але у збірній Ю19 він є одним з ключових півзахисників.

Станіслав Дрянов (19) за два останні сезони провів 23 матчі у складі «Чорноморця» з Бургасу. Частіше все ж виходив на заміну, але були й повні кубкові поєдинки й безумовно матчі збірної Ю19, у якій цей центральний півзахисник виступав ще у попередньому циклі.

Реян Даскалов (19) з «Літекса» уперше отримав виклик до збірної напередодні старту поточного циклу й двічі відзначився у першому відбірному турнірі. У еліт-раунді він вийшов у стартовому складі лише у стартовому матчі. Даскалов може зіграти й опорника, й ближче до штрафного суперників.

У 2008 році дитяча команда благоєвградського «Піріна» поїхала на міжнародний турнір до Італії й посіла там третє місце завдяки яскравій грі братів-близнюків Борислава та Радослава Цонєвих. Вже наступного року їх забрали до «Левськи», де обидва швидко познайомили усіх не лише зі своїми футбольними талантами, але й норовом. Тренер молодіжної команди Владко Шаламанов спересердя тоді сказав, що вони «часто не слухають голову».

Перевиховати їх Шаламанов вирішив досить оригінально. Братів Цонєвих перевели до першої команди. Вже у травні 2011-го обидва дебютували у елітному дивізіоні. Узимку 2012-го Ніколай Костов повіз на збір не лише Вутова, а й обох Цонєвих й дуже схвально оцінив роботу молодих футболістів.

Влітку 2012-го команду вже тренував Іліан Ілієв. Коли Цонєви дізналися, що він не бере їх на збори першої команди, то одразу ж спакували валізи й подалися на оглядини до польської «Погоні» зі Щецина. Зіграли у контрольному, але через проблеми з документами змушені були повернутися додому, до Благоєвграда, де на них вже чекали представники «Левськи». У квітні 2013-го обидва підписали свої перші професіональні контракти. У минулому сезоні Радослав спочатку пограв у оренді, а Борислава тренер Антоні Здравков залишив у Софії й той зіграв 15 матчів у чемпіонаті, заробивши дві червоних картки. Від того чи надалі «слухатиме голову» Борислав Цонєв значною мірою залежатиме уся його кар’єра, а не лише виступ на чемпіонаті Європи.

Німеччина

Збірна Німеччини їде на турнір з кадровими втратами. «Шальке» відмовився відпускати півзахисника Макса Мейєра, котрий був стабільним гравцем основи у елітному раунді, а учасник першого відбору Джуліан Ґрін вже зіграв за збірну США на чемпіонаті світу. Також не відпустив свого гравця — Тімо Вернера — і «Штуттгарт».

Ключовим виконавцем у захисті є Кевін Акпоґума, футболіст нігерійського походження, котрий минулого літа перейшов з «Карлсруе» до «Хоффенхайма». Подейкували, що цим оборонцем цікавилася і «Барселона». У складі «Карлсруе» Кевін став наймолодшим голеадором у історії третього немецького дивізіону, але зрозуміло, що і клуби, і збірну (його визнали найкращим гравцем Ю18 минулого року, раніше цю «медаль Фріца Вальтера» отримували Дракслер, Гьотце та Крос) приваблює насамперед те, як він виконує свої безпосередні обов’язки.

Потужний і водночас технічний захисник здатен зіграти не лише у центрі, а й на обох флангах завдяки якості своїх передач.

Також регулярно виходили у стартовому складі у матчах кваліфікації Марк-Олівер Кемпф, який щойно перейшов з франкфуртського «Айнтрахта» до «Фрайбурга» за 800 тисяч євро та Антоні Сіре з «Герти».

Ще один предстаник берлінського клубу — Хані Мухтар (батько у нього з Судану, а мати німкеня) — найбільше серед півзахисників зіграв та найбільше забив у відборі. У складі «Герти» Мухтар виграв чемпіонат Німеччини Ю17, і вже тоді привертав до себе увагу. Зараз у нього в активі кілька матчів за першу команду й відзначають, що йому варто додати зрілості та фізичної моці для того, щоб реально претендувати на місце у стартовому складі «Герти». До того ж Хані старанно набуває навичок роботи у захисті й досить швидко додає у цьому компоненті. Та все ж головне у грі Мухтара це його вміння працювати з м’ячем.

Ніклас Штарк з «Нюрнберга» теж встиг дебютувати у Бундеслізі. Традиційно він виходить на позиції опорного півзахисника й вже є достатньо розвиненим фізично для виконання солідного обсягу роботи. Іноді він навіть діє занадто агресивно, але від боротьби точно не ухиляється й відзначається хорошим позиційним чуттям.

Найкращим бомбардиром цієї збірної, провідним її форвардом є футболіст з ефіопським корінням Деві Зельке з «Вердера». У восьми зіграних у кваліфікації матчах він відзначився сім разів. А у клубі на його рахунку 43 влучних удари у 81 матчі. Зельке завжди націлений на завершення атак й не так часто асистує партнерам, але у інтерв’ю напередодні  ЧЄ він сказав, що найбільше у грі національної збірної на Мундіалі вразила щедрість біля воріт суперника у матчі з Бразилією. Тож не виключено, що дещо з цього Зельке спробує запозичити у старших товаришів вже під час цього турніру.

Справжнім відкриттям другого кола у останньому сезоні Бундесліги став Юліан Брандт з леверкузенського «Байєра». За відсутності Мейєра мабуть саме від нього насамперед залежатиме ефективність та гострота атакувальних дій команди. Його не лякали й більш досвідчені опоненти, проти яких він сміливо йшов на дриблінг, що вже казати про однолітків. Щоразу як м’яч потраплятиме до Брандта слід очікувати нестандартних дій завдяки його здатності як швидко приймати рішення, так і втілювати їх. Вибуховість Юліана допомагає заробляти стандарти, розіграш яких теж має стати одним із козирів німецької команди. 

Дмитро Джулай