УКР РУС

Євген Коноплянка – велике майбутнє футбольної України .

13 квітня 2013
Автор: Стас Бебех

Євген Коноплянка один з лідерів футбольного клубу Дніпро. В недалекому майбутньому може стати ключовим гравцем збірної України.

Давайте познайомимося з молодим півзахисником, яким активно цікавляться різні клуби.

Одвічна дилема гравця з України та Росії: чи треба йти в закордонний клуб, щоб рости професійно? Наприклад, гра Реброва в "Тоттенхемі". Можливо, проблема у віці гравців, які перебираються за кордон.

Одна справа виїхати у двадцять два, як Андрій Шевченко, зовсім інша - в двадцять вісім, як російський футболіст Андрій Аршавін. Зрозуміло, що до молодого футболіста і ставлення інше, та й навчити, і підстроїти під гру нової команди юного гравця простіше.

Тим більше, якщо є чітко виражене амплуа. Євген Коноплянка - чистий крайній півзахисник, вінгер (принаймні в ФК “Дніпро”). Він технічний, швидкий, з відмінно поставленим дальнім ударом, грає зліва, але при цьому являється правшою, що дозволяє зміщуватися в центр, зрізати кут і наносити постріли по чужих воротах. Так, на Євро-2012 частіше бив по горобцях - часу, щоб прицілитися, захисники збірних Швеції, Франції та Англії, не давали. Але зрозуміло, що в матчах проти слабших суперників у футболіста є всі шанси забити гол.

Дебютувавши два роки тому за збірну, Євген Коноплянка встиг забити п'ять голів в дев'ятнадцяти матчах - гідний показник, нехай мова про товариські поєдинки. Але навіть так виходить, що футболіст через рік може награти за збірну Україну пристойну кількість матчів для його віку. Так що дебютант цікавий і небезпечний для суперників, тим більше що часто бере гру на себе і зовсім не тушується, коли опонент рівня збірної Німеччини. Проти німців футболіст і гол забив, і зіграв дуже якісно.

Українського футболіста порівнюють з Мессі, так як у них загально схожа манера контролю м'яча і любов до індивідуальних проходів, обидва роблять невеликі кроки і м'яч немов приклеєний до їхніх ніг. В цілому ж Євген Коноплянка вище, стрункіший, він скоріше варіація на тему Ар'єн Роббена, Рафаеля ван дер Варта або бразильця Дієго. Втім, порівняння ці потрібні лише для тих, хто мало бачив гру футболіста ФК “Дніпро” - треба ж людям пояснити, як виглядає робота майбутньої зірки на полі. А так маємо справу з талановитим хлопцем, якого важко не виділити з футбольних рядів українського футболу. Індивідуально сильний гравець, вміє і з флангу зайти, і подати, і обіграти, і пробити.

Де ж такого обдарованого знайшли? У Кіровограді народився і виріс, у шістнадцять років його вдало завербували скаути ФК "Дніпро", в сімнадцять років Євген Коноплянка вже дебютував в клубі і активно бігав у складі юнацьких збірних України. З кожним роком забиває все більше голів, в минулому сезоні відзначився дев'ять разів - пристойний показник для крайнього півзахисника. Якщо говорити про особистості - хлопець веселий, з почуттям гумору.

Наприклад, в одній з футбольних передач сказав, що "трохи підучив" партнера по збірній Україні - правого захисника Артема Федецького. У тому сенсі, що обгравав його часто і дозволив вивчити манеру гри. Взагалі, в інтерв'ю жартує часто, снобізму і зоряної хвороби немає. Ще один очевидний плюс має футболіст - дружину Вікторію.

Окремі подруги українських гравців знялися недавно для чоловічого журналу в купальниках. Вийшло непогано, але в житті Вікторія ще красивіше, ніж на фотографіях.

А якщо говорити серйозно, то головна проблема футболіста “Дніпра” - ціна трансферу. Так, футболіст талановитий, звичайно, ними цікавляться іноземні клуби. Євген Коноплянка цікавий при цьому не тільки закордонним командам, але і київському "Динамо" і донецькому "Шахтареві". Ось тільки цінник через ліміт на легіонерів занадто великий. У той же час, власник ФК “Дніпро” Коломойський , не збирається розлучатися з гравцем за невеликі гроші.

Хто ж готовий переплачувати? Англійці або іспанці, італійці чи німці не готові. До Німеччини молодого українця в сильний клуб не покличуть, адже там і так засилля місцевих зірок. Залишається або домашній варіант - професійно ставитися до роботи, чекати матчу в європейських кубках і сподіватися, що клубна команда і збірна покажуть себе. Або другий варіант - вибирати тренера, а не чемпіонат. Якщо Євген Коноплянка цікавий особисто Фатіху Теріму - треба думати і вирішувати. " Галатасарай " - серйозна команда, вони будуть грати в Лізі Чемпіонів. Перспективному футболісту потрібно стабільно виступати на найвищому рівні, інакше роки підуть, а талант розвинути не вийде.

Втім, знову повертаємося до грошей. Турки за чутками пропонують 5 мільйонів євро. У той час, за словами футбольних агентів, у Коломойського вже була внутрішня пропозиція в 15 мільйонів євро, яке бізнесмен відхилив. Середнє арифметичне виводить нас до ціни за Євген Коноплянка - 10 мільйонів євро. Якщо подивитися то виявиться, що комусь потрібен пристойний лівий крайній. Хоча для самого футболіста, як мені здається, куди вигідніше перехід в західний клуб. Навіть не настільки важливий рівень майбутньої команди, як можливість себе показати. Футболіст дніпропетровського футбольного клубу “Дніпро” дуже яскравий.

А на закуску подивіться які футболіст Євген Коноплянка показує фінти: