УКР РУС

Євген Хачеріді: пробачити не можна покарати

27 липня 2015
Автор: Роман Клименко

У суботу ввечері всю спортивну громадськість України глибоко обурила витівка захисника "Динамо" Євгена Хачеріді, який у грі з "Олімпіком" спромігся заробити вилучення абсолютно на рівному місці, вкотре підвівши партнерів, тренерів і вболівальників.

Пам’ятаючи про те, що Євген у цій сфері – знаний рецидивіст, «Футбол 24» вирішив розібрати поведінку «динамівця» з огляду на його колишні вибрики, а також окреслити шляхи виходу з непростої ситуації, у яку загнав себе неврівноважений центрбек.

...Найгірше писати про щось по гарячих слідах, розбираючись у ситуації, коли емоції ще жевріють, затуманюючи свідомість. І ніби вже два дні пройшло, а на душі до сих пір неприємно саднить.

Скажіть, будь-ласка: як інакше, ніж словами «зрада» і «злочинна дурість», можна інтерпретувати вчинок Хачеріді, який абсолютно без нагальної на те потреби підвів команду в доволі непростому матчі? Потім ще й Драговича погнали – добре, що в наступному турі «динамівцям» грати проти «Чорноморця» (і двічі добре, що на момент вилучення «Хачика» кияни вигравали 1:0), а не з «Шахтарем» чи «Дніпром». Адже фактично у «біло-синіх» перед третім туром Ліги Парі-Матч вилетів весь центр захисту: Хачеріді і Драгович автоматично отримали по одному матчу дискваліфікації, в той час як вилучений зі «Сталлю» Даніло Сілва поки не знає терміну відсидки, адже його дії мають оцінити на найближчому засіданні КДК ФФУ. Чекаємо на зв’язку Віда-Петрович в центрі з відрядженням Гусєва (чи Морозюка, як у недавній грі збірної проти Люксембурга) направо? Можливо, Сергій Ребров дасть шанс Бурді, випустивши юного таланта на позиції центрального захисника? Варіантів вибору - обмаль. Дякуючи Жені, в першу чергу...

А вже у четвертому турі на «Динамо» очікує поїздка в лігво «дніпрян»! Як вплинуть вимушені пертурбації на надійність лінію захисту, скажіть на милість? Явно не позитивно. І вже точно зіграності в цій ланці ніяк не додасться.

Нажаль, ми вже давно звикли, що Євген Хачеріді – людина, яка своїми неконтрольованістю  і непрогнозованістю не тільки перманентно викликає неабиякий подив (м’яко кажучи) у всіх, хто так чи інакше причетний до українського футболу, а й неодноразово підводить ті команди, за які виступає: основу і дубль «Динамо», збірну України... Як його тільки не називали за цей час з трибун, лавок запасних і в ЗМІ! «Дятел», «дурень», «псих», «неадекватний» (при бажанні потренуйте пам’ять, згадавши авторів цих влучних епітетів; далі в тексті знайдете підказки) - а ще з десяток фраз ми банально не можемо відтворити тут з огляду на цензуру…  

…З візитівки на офіційному сайті «біло-синіх»: «За час, проведений в найтитулованішому клубі країни, Женя зарекомендував себе надійним центральним захисником, але часто втрачає над собою контроль, піддається емоціям і сперечається з арбітрами, що шкодить інтересам команди. Грає роль і вроджене почуття справедливості. Одного разу йому незаслужено показали жовту картку, після чого він вирвав її у арбітра, викинув і побачив перед собою «червоне світло». Втім, Хачеріді стверджує, що знає про свої недоліки і працює над їх усуненням». Прекрасно бачимо, як він працює, ага.

Йому говорять. Йому доказують. Його сварять і критикують. Його вмовляють. Його, врешті-решт,  штрафують. А він виходить на гру – і робить те, що забажає. Хоче – копняка опоненту на полі чи за його межами дасть, хоче – судді розкаже все, що про того думає. Хоче – «факер» супернику покаже. Згадайте, скільки разів Шовковський відтягував Хачеріді від різних опонентів, рятуючи запального центрбека? Вже і не злічити. А хто буде оберігати партнера (ще й Гармаш є, у якого нерви не ліпші – фінал Кубка України у 2014 році проти «Шахтаря» згадайте!), коли Олександр Володимирович вирішить завершити свою кар’єру? Хто стане захисником для захисника?

Євген – як розбещений і неврівноважений син-підліток у поважній культурній родині. Постійно щось вичудить на горе батькам – і його ж, насваривши «для годиться», ладні раз-по-раз вибачати. Адже люблять. «Та й свій він, рідний»…

Наголошую: Хачеріді – рецидивіст. Спершу впадає на думку момент, коли він підвів «динамівців» в Лізі Європи на 56-й хвилині гри з «Маккабі» (3:3). Не встиг Гармаш заробити потенційно небезпечний штрафний для своєї команди, як… Хачеріді отримав червону. Підчас атаки «біло-синіх»! Логічно, хіба ні?.. Пригадаємо післяматчеве інтерв’ю тепер вже екс-«динамівця» Олександра Алієва, сказані після того вкрай дивного вибрику Хачеріді:

«Цей дятел постійно біжить до суддів. Це неправильно! Завжди за це він отримає жовті картки, тепер ось вилучення… Йому постійно говориш – а він не розуміє. Вважає, якщо він у київському «Динамо» - то всього вже досягнув».

Слово тодішньому експерту програми «Профутбол» Віктору Леоненку:

«Дитячий садочок! Палата номер шість! Відправити Хачеріді туди, де його знайшли, і забути про нього. Безкоштовно, ще й доплатити».

Дійсно, Хачик тоді поставив свою команду на коліна, залишивши партнерів вдев’ятьох: комфортні 2:1 за лічені хвилини перетворилося на 2:3, і тільки сольні зусилля Гусєва дозволили вибороти бодай нічию. В якій не було ніякого змісту. Прощавай, Ліга Європи!

Андрій Несмачний:

«Хачеріді… Неподобство! Людина не розуміє, що в футбол грають не тільки ногами, а й головою».

Копнувши глибше, побачимо, що свою першу червону картку він отримав в матчі «Волинь» - «Миколаїв» (29 липня 2007 року), коли за 34 хвилини спромігся двічі награти на «гірчичник».  Потім Женя вилучався у «Динамо-2». А чого вартує поведінка Хачеріді в матчі з «Іллічівцем» кількарічної давнини, коли він методично доколупувався до Юрія Можаровського! Пам’ятаєте? Саме Алієв закрив рота своєму запальному партнеру, в стрибку відтягнувши захисника від львівського рефері. Як наслідок – лише жовта. Хай подякує!

Не забули, хто скосив Рібері у виїзному матчі з Францією, отримавши вилучення за рахунку 0:2? Хачеріді! Се ля ві, в меншості нам вже точно нічого не світило. А скільки витівок арбітри йому просто вибачали, як це було у грі з «Чорноморцем» у сезоні 2012/13, коли Женя штурхнув лежачого Бурдужана…

Висновки зі своєї поведінки він робити навіть не думав. Хоча обіцяв не раз. Як тільки все ніби нормалізується, так Хачеріді знову викидає фортель. Черговий зрив – у свіженькій грі з «Олімпіком». Відкинувши в бік емоції, можемо впевнено констатувати: Хачеріді має колосальні проблеми з дисципліною і самоконтролем, з якими впоратися сам не може, не хоче або просто не бачить самої сутності проблеми. Більше того, опановувати себе він не збирається. В цьому ми вже давно переконалися.  

Звісно, зараз на Євгена вже вкотре мусять вплинути президент разом з головним тренером. Хоча б зробити спробу. Але ж Хачеріді – не 18 років, він вже досвідчений сформований мужик, який має на руках двох дітей. Здавалося б, треба подорослішати, запхавши куди подалі свої підліткові вибрики? Як би не так. 

Які варіанти виходу з цієї ситуації можна розглядати?

  • Величезний штраф. Одразу констатуємо - не допоможе;
  • Відсилка в дубль. Теж не варіант, адже попри все вищеназване Хачеріді – професійний захисник рівня основи «Динамо» і збірної України, а такими у світлі гри на кілька фронтів гріх розкидатися;
  • Чергова мотиваційно-виховна бесіда. Ні малесенького сенсу. З тієї ж опери, як переконувати курця зі стажем в тому, що куріння – це шкідливо;
  • Продаж деінде;
  • Довготривала робота з психологом;
  • Ваш варіант.

Зрештою, як змусити цього запального українця з грецьким корінням дати раду своїм емоціям? Де знайти панацею від усіх бід? Я не маю чіткої відповіді (тільки припущення, про яке - наприкінці статті). Підозрюю, що не тільки я, а й усі в «Динамо». 

…Після матчу з «Олімпіком» на Реброві обличчя не було:

«Я ще не відійшов від вчинку Хачеріді. Я вважаю, що це повне неподобство. Те, що він зробив - це ненормально. Якщо Даніло Сілва і Драгович отримують картки в боротьбі - вони стараються, хочуть допомогти команді. Але якщо брати картку, яку отримав Хачеріді, то життя людину не вчить. Перша гра вдома, всі розуміють, наскільки вона важлива - і він просто плює на команду і на вболівальників. Думаю, що на вболівальників більше, ніж на команду».

Артем Франков:

«Не випадково Ребров на пресусі конкретно пройшовся по Хачеріді, а зовсім не по суддях. Взагалі, червоних у «Динамо» вже стільки, що арбітри тут явно не головні винуватці - і напередодні старту в Лізі Чемпіонів це просто лякає. У чемпіонаті-то запасу класу вистачає, от як там воно буде... Необхідно застосовувати суворі дисциплінарні заходи. Судді - картки в руки, тренеру - карти!».

Наостанок хочеться побажати Євгену одного: стати терплячим і сильним, аби зуміти переплавити всі свої недоліки на сильні сторони. А нам, вболівальникам «Динамо» і української збірної - міцних нервів. Думаю, своїми діями на полі Хачеріді ще не раз їх випробує… Адже процес самовдосконалення – деколи доволі довготривала штука!

П.С.

Можливо, Євгену задля заспокоєння своїх розхитаних нервів слід більше уваги приділити рибалці, як у безтурботні часи дитинства? А що, чудовий варіант!