УКР РУС

Єфремов: Усі, крім грандів, знижують зарплати футболістам

11 червня 2014 Читать на русском

Завтра, 12 червня, у Києві відбудуться загальні збори учасників Прем’єр-ліги. На цьому зібрані буде окреслено формат і дати проведення наступного чемпіонату.

Чи не найбільша інтрига наступного сезону – це кількість учасників елітного дивізіону. Участь кримських клубів під величезним питанням (хоча, за спортивним принципом «Таврія» і не мала б претендувати на участь в Прем’єр-лізі).  За неофіційною інформацією, близький до банкрутства донецький «Металург», мають проблеми із виплатою заборгованості футболістам луцька «Волинь», львівські «Карпати» та ужгородська «Говерла». Ці клуби можуть позбавити ліцензії, а, відтак, і права виступати в Прем’єр-лізі. Із першої ліги готовий до підвищення у класі лише донецький «Олімпік». Тож, набрати 16 клубів для еліти буде архіскладно.

Про непросту ситуацію в українському футболі «Футбол 24» розпитав у колишнього генерального директора Прем’єр-ліги, а тепер директора «Карпат» з питань співпраці з органами влади та спортивними організаціями Олександра Єфремова.

- Олександре Андрійовичу, що робити в цій ситуації, коли не вдається набрати 16 клубів для Прем’єр-ліги?

- Переконаний, Прем’єр-ліга та ФФУ повинні наполягати на тому, що кримські клуби є українськими. Навіть якщо не вдасться вирішити це питання до початку чемпіонату, а я думаю, що не вдасться, все одно ці клуби повинні вважатися українськими. А стосовно нашого чемпіонату, то потрібно не менше 16-ти клубів.

- А де їх взяти?

- Найперше, потрібно знизити вимоги до клубів. Дехто киває в бік «Волині», «Карпат» та «Говерли», мовляв, у них є борги. Так давайте виженемо із Прем’єр-ліги, скажімо, «Карпати». Вихованці «зелено-білих» грають у збірних різних вікових категорій. Тож, клубна система працює, а їм кажуть ми вас виженемо… Так, є борги, але давайте правильно ставити питання, робити реструктуризацію, а не виганяти. Тим паче, що донецькі «Олімпік» та «Металург» взагалі на іграх людей не збирають, приходять рідні та близькі і все. А «Карпати», «Волинь» і «Говерла» є самобутніми колективами, на ці команди ходить багато людей. І йдеться про Західну Україну, де найбільш безпечно в країні.

- Але в цих клубів є заборгованість і якщо ФФУ не реагуватиме, то можемо дочекатися санкцій УЄФА…

- У «Волині» поточна заборгованість, в «Карпат» перед колишніми працівниками клубу. Але ж львів’яни шукають шляхи, не треба сокирою рубати, потрібно підтримати. Та ж УЄФА повинна із розумінням поставитися до ситуації. Все одно борги потрібно сплатити, якщо людина виграла суд в Лозанні, то від цього рішення нікуди не дінешся.

- Є шанс, що кримські клуби в наступному сезоні гратимуть в нашому чемпіонаті?  

- Не думаю, що так буде. На це потрібно сильна воля Кремля, Києва. Не думаю, що так станеться. Все йде до того, що кримські клуби пропустять один сезон.

- Тоді навіть якщо за борги не позбавлять ліцензії згадані клуби, то без кримчан у нас не набереться 16 команд для Прем’єр-ліги. Із першого дивізіону тільки «Олімпік» готовий стартувати в еліті…

- Ну як не набереться… Потрібно пропонувати іншим клубам. Можливо, Полтава чи Суми захочуть в еліту.

- Тоді знову буде ризик повторення ситуації останніх двох сезонів, коли до фінішу доходили не усі клуби…

- Усе може бути. Головне побоювання клубів першої ліги – це те, що їм складно брати високооплачуваних виконавців. Але рівень зарплат падає, тому буде багато вільних гравців із помірним фінансовим апетитом. Усі, крім грандів, знижують зарплати футболістам. І ще не відомо, що буде далі.  

- Зважаючи на усі обставини, як гадаєте, скільки буде команд в Прем’єр-лізі у наступному сезоні? 16-ть набереться?

- Скоріш за все, буде менше 16-ти команд. Але мені б хотілося, щоби їх було саме 16-ть. Думаю, мене багато людей у цьому підтримує – як уболівальників, так і фахівців.

Розмовляв Гліб Ваколюк