УКР РУС

Яя Туре: герой Уемблі, рушійна сила, чемпіон – яким запам'ятають івуарійця на Етіхаді

7 травня 2018 Читать на русском

Підсумки 8-річного етапу ігрової кар'єри півзахисника Яя Туре, який влітку покине англійський Манчестер Сіті, підбиває авторитетний журнал FourFourTwo.

Яя Туре покине Манчестер Сіті в кінці сезону в статусі одного з визначальних гравців ери трофеїв на Етіхаді. Трансфер івуарійського хавбека з Барселони за 24 млн фунтів у 2010 році здивував багатьох, але гравець швидко став осьовим виконавцем у тактичних побудовах Роберто Манчіні, привівши Сіті до перемог в Кубку Англії та англійській Прем'єр-лізі в наступних сезонах.

Туре досягнув небачених для півзахисника сучасної АПЛ вершин в епоху Мануеля Пеллегріні на чолі "містян" у сезоні 2013/14 і закріпив за Сіті марку високого класу. Навіть незважаючи на те, що його присутність на полі стала рідкісним явищем за часів екс-керманича Барселони Пепа Гвардіоли, особливо на шляху до третього чемпіонства, сумніватися в значенні 34-річного ветерана для клубу не доводиться.

"Яя Туре приїхав сюди на початку ідеї клубу і те, де ми перебуваємо в цей момент, є заслугою цього хлопця", – сказав Гвардіола журналістам у п'ятницю, коли повідомив про відхід івуарійця влітку.

Герой Уемблі

Рішення Манчіні використовувати Туре як атакувального півзахисника-хижака спершу здалося знущанням, оскільки в Барселоні він грав в опорній зоні. Та він виявився сильним гравцем, який майстерно розкидував оборонців суперника. Інколи його голи теж були вагомим фактором, але не більше, ніж його два незабутніх м'ячі на Уемблі наприкінці сезону 2010/11. Туре "потопив" у дербі Манчестер Юнайтед в 1/2 фіналу Кубка Англії, а потім шикарним ударом лівою відправив додому з нічим після вирішального матчу Сток Сіті. Ці голи забезпечили для Сіті перший за 35 років вагомий трофей.

Чемпіон АПЛ

Приїзд Серхіо Агуеро напередодні сезону 2011/12 означав перехід на модель 4-4-2. Туре "сів" глибше, до Гарета Баррі, щоб контролювати гру своїми вишуканими передачами. Вільний художник став планом B Манчіні в останніх турах напруженого чемпіонату, де "містяни" змагалися з МЮ. І це чудово спрацювало в матчі передостаннього туру з Ньюкаслом. Найджел де Йонг вийшов на поле та "розв'язав" ноги Туре, той зіграв у стінку з Агуеро і завдав точного удару метрів із 25-ти, а наприкінці поєдинку додав ще один і вивів Сіті на прямий шлях до чемпіонства.

Рушійна сила Сіті

Неймовірний камбек від Агуеро в останньому турі зробив його, а не Туре, символом першого за 44 роки чемпіонства Сіті. Але коли вони повторили своє досягнення при Пеллегріні в сезоні 2013/14, то вже ніхто не сумнівався в тому, хто є Головним. Отримавши свободу завдяки чіпкому та безжальному Фернандінью поруч, Туре домінував над опонентами, самостійно витягував матчі та став найкращим у дивізіоні.

Він забив 20 м'ячів і зробив 9 асистів у 35-ти матчах на найвищому рівні, включно з голами в обох дербі Манчестера та чотирма класно виконаними штрафними ударами (із семи спроб). У день, коли Стівен Джеррард ганебно впав у поєдинку з Челсі та віддав титул у руки Сіті, Туре забив розкішний гол соло у вирішальному матчі проти Крістал Пелас. Ще один м'яч у заключній перемозі над Астон Віллою (4:0) перед очима власних уболівальників на Етіхаді продемонстрував нестримну силу в гордому польоті.

Герой Уемблі (знову)

Перед тим, як набрати свою найкращу форму для звитяги в гонитві за титулем, Уемблі був підкорений ще раз – у 2014 році. Сіті спочатку був принижений голом форварда Сандерленда Боріні у першому таймі фіналу Кубка ліги. Другу половину гри "містяни" розпочали трохи краще, а неймовірний постріл Туре з 35-ти метрів у верхній кут вирівняв становище. Голи Настрі та Хесуса Наваса лише закріпили успіх. Двома роками пізніше Ліверпуль кинув виклик Сіті у вирішальному матчі турніру, однак програв у серії пенальті. Вирішальний у лотереї удар завдав саме Туре, що й не дивно.

Прохолода Гвардіоли

Зворотній відлік Туре в Сіті було запущено після його возз'єднання з Гвардіолою. Коли команда почала готуватися до сезону, то з'явились повідомлення, що івуарієць не в формі. Пізніше його статус було заморожено через публічний конфлікт Гвардіоли та відвертим агентом Туре Дмитром Селюком. Його повернення на Селхерст Парк у матчі з Пелас у листопаді 2016 року було сюрпризом, але висновків із вимушеної відсутності хавбек, здається, не зробив. Він відкрив рахунок, а перед фінальним свистком другим м'ячем ощасливив манчестерську публіку. Це було своєчасне нагадування про найкращі дні Туре та підготувало ґрунт для гідних проводів, якими він насолоджуватиметься в заключних турах цього сезону.