УКР РУС

Японія: що собою являє та як готується до ЧС-2018 суперник збірної України

25 березня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" розповідає про наступного суперника збірної України – Японію. Відомі в Європі гравці, скандали з тренером і шостий поспіль Мундіаль – таким є опонент "синьо-жовтих". 27 березня о 15.20 в бельгійському Льєжі відбудеться товариський матч Україна – Японія.

Товариські матчі
завершено
-

Кваліфікація до ЧС-2018

Японія пройшла азійський відбір і потрапила на ЧС-2018. Цей Мундіаль стане 6-м поспіль для "синіх самураїв" – з 1998 року світові форуми без них не обходяться. Кваліфікацію японці подолали без серйозних проблем, як і попередні 4 рази (на домашній ЧС-2002 не відбиралися). Спершу вони із загальним рахунком 27:0 знищили групу з Сирією, Сінгапуром, Афганістаном і Камбоджею.

На головному етапі відбору Японія боролася за пряму путівку в Росію з Саудівською Аравією, Австралією, ОАЕ, Іраком і Таїландом. Ще в останній день минулого літа, за тур до фінішу, колектив Вахіда Халілходжіча вирішив своє завдання, ставши 4-м учасником ЧС-2018. У матчах, які мали турнірне значення, острів'яни зазнали лише однієї поразки – від ОАЕ.

У фінальній частині турніру Японія потрапила в групу Н, де її суперниками стали Польща, Колумбія та Сенегал. В такій компанії азіати далекі від фаворитизму, але нав'язати боротьбу за 1/8 фіналу зможуть.

Підготовка до Мундіалю

Протягом осені збірна Японії готувалася до ЧС за допомогою товариських матчів. Результати залишали бажати кращого: перемога над Новою Зеландією, нічия з Гаїті та поразки від Бразилії і Бельгії. У грудні "сині самураї" взяли участь у Кубку Східної Азії, де зайняли друге місце після Південної Кореї. На цьому турнірі Халілходжіч грав без легіонерів – футболістами національної J-ліги.

23 березня японці в Льєжі зіграли внічию з Малі, а 27-го – там же зустрінуться з Україною. У травні до них в гості завітає Гана, а в червні азійська збірна завершуватиме підготовку до чемпіонату світу у Швейцарії, де проведе спаринги з самими швейцарцями та Парагваєм.

Склад: європейський кістяк і внутрішній резерв

Кістяк збірної Японії складають футболісти європейських чемпіонатів (найчастіше їхня тутешня кар'єра розпочинається з Німеччини та Бельгії). Найближчий резерв і декілька основних виконавців представляють внутрішню першість.

Вахід Халілходжіч має більш-менш награний склад. У воротах – Кавашіма, роль фулбеків виконують Нагамото та один з Сакаї, а центрбеків – Йошіда та Шоджі. У центрі поля конкурують Хасебе, Ямагучі, Кавага та Ідегучі. Непоганий підбір виконавців на флангах півзахисту – Хонда, Харагучі, Кубо, Асано та Інуї. Провідними центрфорвардами є Окадзакі й Осако.

Більшість з них тією чи іншою мірою відомі в Європі, вони грають в середняках сильних чемпіонатів, тому звикли до футболу високого рівня. Що важливо – головний тренер збірної реагує на поточну форму гравців. Наприклад, Ідегучі та Асано, які були в основній обоймі восени, на березневі спаринги виклику не отримали через відсутність ігрової практики в клубах.

Капітан збірної Японії Хасебе: Проти України покажемо хороший футбол

Не зіграють з Україною ще декілька важливих виконавців. Причина – різного роду травми. Маючи проблеми зі здоров'ям, не приєдналися до команди Хірокі Сакаї, Йошіда, Кагава та Окадзакі. Двох останніх цілком можна називати зірками сучасного японського футболу, але лідером і найкращим гравцем збірної залишається Кейсуке Хонда, який після Мілана відродив клубну кар'єру в мексиканській Пачуці та повернувся в збірну. Він точно отримає ігрові хвилини проти України.

Тренер, який не пройнявся традиціями

Боснійський спеціаліст Вахід Халілходжіч у 2015 році замінив на посту головного тренера збірної Японії Хав'єра Агірре, з яким федерація розірвала контракт через скандал з договірними матчами в Іспанії. 65-річний новий наставник вивів команду на чемпіонат світу-2018, але назвати його позиції в збірній стабільними складно.

Халілходжіч, схоже, не зовсім пройнявся місцевою культурою, тому його дуже часто критикують місцеві ЗМІ. Зокрема, за стиль гри: на зміну традиційному повільному футболу з короткими передачами (а-ля збірна України останнього зразка) коуч прививає інтенсивний і динамічний з великою кількістю боротьби.

Також японці не розуміли, коли Халілходжіч не викликав у збірну зірок Хонду, Кагаву й Окадзакі, натомість ставив в основу представника (на той момент) другого японського дивізіону Ямагучі.

Останній скандал у ЗМІ розгорівся наприкінці 2017 року, коли після розгромної поразки на Кубку Східної Азії від Південної Кореї боснієць розсипався в компліментах супернику. Зважаючи на історичні відносини з Кореєю, японці сприйняли це за образу. Можна спрогнозувати, що Вахід Халілходжіч працюватиме зі збірною до першого серйозного провалу.

Саудівська Аравія: що собою являє та як готується до ЧС-2018 суперник збірної України