УКР РУС

Янг Бойз: кривдники Шахтаря, які замахнулися ще й на Динамо. Головні факти про віце-чемпіонів Швейцарії

14 липня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" представляє суперника київського Динамо у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів.

Фішка

З часу несподіваного тріумфу Янг Бойз над Шахтарем минає рівно рік – і ми знову маємо привід поговорити про цю команду. Тоді швейцарці поступилися на "Арені Львів" із, здавалося б, безнадійним рахунком (0:2), проте знайшли у собі сили відповісти "гірникам" тією ж монетою на власному полі і, зрештою, перемогли в серії пенальті. Отож, фішка цієї дуелі ще й в тому, що Динамо, виборовши путівку у наступний раунд, помститься швейцарцям за свого принципового суперника.

Зараз же ознайомимося, чим дихає Янг Бойз. Для початку – історична довідка.

Історичні факти

Янг Бойз заснований ще у позаминулому столітті (1898 рік). З того часу команда, що представляє Берн, стала однією з найтитулованіших у Швейцарії. "Бойз" здобували чемпіонське звання 11 разів, щоправда, востаннє – ще у сезоні 1985/86.

Кольори клубу – жовто-чорні, а прізвисько футболістів – "бджоли". Усе логічно!

У різні роки за Янг Бойз виступали Вуядін Бошков (тренер, що здобував чемпіонські титули із Реалом та Сампдорією), Андрес Ескобар (захисник збірної Колумбії, застрелений після ЧС-1994), Стефан Шапюїза (знаменитий форвард дортмундської Борусії 1990-х), Хакан Якін (хавбек збірної Швейцарії 2000-х), Сейду Думбія.

Найбільшим єврокубковим успіхом Янг Бойз став вихід у півфінал Кубка чемпіонів 1958/59, де швейцарцям дорогу перейшов французький Реймс (1:0, 0:3). Перед тим "бджоли" покусали угорський МТК (2:1, 4:1) та східнонімецький Вісмут (аж у трьох матчах – 2:2, 0:0, 2:1).

Стадіон

Янг Бойз виступає на новенькій арені "Стад де Суїсс", збудованій у 2005 році на місці старого стадіону "Ванкдорф". Місткість – 32 тисячі. Окрім майбутнього суперника Динамо тут виступають збірна Швейцарії, а також Тюн, якщо пробивається у єврокубки. "Стад де Суїсс" приймає фінали Кубка країни і, звісно, ж тут відбувалися матчі Євро-2008. Та ще й які! Нідерланди – Італія (3:0), Нідерланди – Франція (4:1) і Нідерланди – Румунія (2:0). Плюс – саме тут Володимир Кличко ефектно захистив свої чемпіонські пояси від посягань Тоні Томпсона у 2012-му.

Важливий нюанс – на "Стад Де Суїсс" постелено штучний газон. Він має свою специфіку гри, яка дещо відрізняється від трав'яного покриття (наприклад, інший відскок м'яча).

Попередній сезон

Сезон 2016/17 наш суперник закінчив на другій сходинці. "Чорно-жовті" без шансів програли чемпіонський титул Базелю (відставання склало 17 очок), проте впевнено відірвалися від "бронзового" призера – Лугано (16 балів). Досвідчений форвард Янг Бойз Гійом Оаро, забивши 18 голів, став віце-чемпіоном у бомбардирському заліку, поступившись лише Сейду Думбія із Базеля. У груповий турнір Ліги чемпіонів "бджоли" не пробились: вибивши Шахтар, "згоріли" менхенгладбахській Борусії (1:3, 1:6). Не зуміли швейцарці пробитися й у плей-офф Ліги Європи – третя сходинка у групі з АПОЕЛом, пірейським Олімпіакосом та Астаною.

Тренер

У порівнянні із минулим роком на тренерському містку команди не відбулося жодних змін. Її продовжує очолювати 47-річний австрійський тренер Адольф Хюттер, який вже може похвалитися першими серйозними успіхами. Щоправда, не так із Янг Бойз, як із Зальцбургом. У 2015-му Хюттер привів "биків" до чемпіонства в австрійській Бундеслізі + здобув Кубок країни.

Лідери і кадрові втрати

Капітанська пов’язка залишається у 34-річного захисника Стіва фон Бергена. Він прославився виступами за Герту, Чезену та Палермо. Їздив на Євро-2016, однак ні разу так і не вийшов на поле. Головна зірка – все той же Гійом Оаро. Центрфорвард-гренадер свого часу виступав за ПСЖ та Бордо. У Янг Бойз він грає третій рік і встиг забити за другу силу швейцарського футболу понад 50 м’ячів. Оаро – 33 роки, але це ніяким чином не позначається на його формі. Гійом продовжує забивати, як у свої найкращі часи.

У центрі поля знову побачимо іменитого гравця збірної Сербії Міралема Сулеймані, а також француза Йоріка Раве.

Зате у розпорядженні Хюттера вже немає двох головних учасників тріумфу над Шахтарем. Камерунський голкіпер Івон Мвого переїхав у Лейпциг, а японський форвард Юя Кубо, який оформив "дубль" у ворота "гірників", а потім ще й реалізував пенальті, зараз належить Генту. Покинув Янг Бойз і багаторічний лідер центру поля Скот Саттер, який переїхав в Орландо Сіті.

*******

Новий сезон швейцарської Суперліги стартує 22 липня. Перед першим побаченням із Динамо на Янг Бойз очікує серйозна заруба – домашній матч із чемпіонами, Базелем.

Сторінка автора у Facebook

Ліга чемпіонів: результати жеребкування 3-го кваліфікаційного раунду