УКР РУС

Якби Зідан був жінкою. Нестандартні підсумки жіночого ЧС-2015

10 липня 2015 Читать на русском

Якщо Ви вважаєте, що жінці місце тільки на кухні – ви глибоко помиляєтесь. Про це і не тільки в нестандартному погляді на жіночий Мундіаль від «Футбол 24».

Минулої неділі в Канаді завершився сьомий за ліком жіночий Чемпіонат Світу. Вперше в історії в турнірі взяли участь 24 команди зі всієї планети, а збірна США втретє стала чемпіоном світу – також унікальний випадок, оскільки до цього ніхто таким похизуватися не міг. На форумі було встановлено й рекорд із кількості забитих м'ячів – 146 за 52 зустрічі (2,81 в середньому за гру). До слова, в минулому чемпіонаті УПЛ стільки ж голів було забито за 8 перших турів, а це 56 матчів – і не соромно вам, мужики!? Найбільше ж забивали в протистояннях Німеччина – Кот-д’Івуар (10:0) та Швейцарія – Еквадор (10:1). Між іншим, на чоловічих ЧС найбільший рахунок - 9:0, і було це ще в далеких 50-х. Якщо у Вас з’явився скепсис щодо жіночого футболу, не робіть поспішних висновків, а краще пригадайте минулорічне зґвалтування Бразилії Німеччиною. Однак, навіть незважаючи на величезну гольову перевагу в деяких матчах, команди на цьому форумі зібралися практично одного рівня та в кожному матчі було на що подивитися.

Український слід

Збірна України на чемпіонат не потрапила, зайнявши друге місце в своїй групі слідом за Англією (майже рік тому майбутні бронзові призерки гостювали на «Арені Львів»). Однак така сходинка дозволила нашим дівчаткам грати у стикових матчах, в яких ми зазнали сумарної поразки від італійок (1:2 на виїзді та 2:2 у Львові). Варто зазначити, що італійки також не потрапили. Ви запитаєте: як??? А справа в тому, що це жіночий футбол і тут матчі плей-оф складаються з двох турів, і саме в другому «скуадра» поступилася голландкам, а вони вже на чемпіонаті дебютували.

Не було «синьо-жовтих» красунь, проте були красуні іншого амплуа, і відігравали вони на цьому форумі зовсім не прохідні ролі. Нашим арбітресам Катерині Монзуль (головна) та Наталі Рачинській (лінійна) було надано честь відсудити як матч-відкриття, так і фінальний поєдинок, а загалом же їх призначали на 4 матчі, включно із чвертьфіналом. Судити фінал довіряють не всім, і це говорить про високу кваліфікацію, однак за матч-відкриття (Канада - Китай) трохи дісталося Катерині Володимирівні, оскільки вона поставила неоднозначний пенальті на користь господарок.

Проте даний випадок так і залишився єдиним. А Монзуль разом з улюбленицею Мірчі Михайловича в цілому досить гідно представили нашу державу.

Героїні

Звичайно ж, найбільше геройство проявили його переможниці – збірна США. І справа тут не лише у фінальному розгромі, який дозволив американкам вийти на перше місце серед збірних, котрі найбільше забили в історії, та зробленій грі протягом перших 15-ти хвилин, коли рахунок став 4:0. Річ у тім, що на минулому Мундіалі у фіналі також зустрічалися USWNT з японкам – основний час завершився тоді із рахунком 2:2, екстра-тайми також не виявили переможця, тож все вирішувалося в серії пенальті, яку «смугасто-зоряні» програли. А в цьому фіналі американки сповна реабілітувалися за ту поразку, і не тільки. Зокрема Карлі Ллойд та Тобін Хіт були серед тих, хто схибив з 11-метрової позначки минулого разу. Проте цього перша відзначається хет-триком, третій поклавши з центру поля, а друга наочно демонструє японкам, хто тут головний, оскільки за 2 хвилини після автоголу в американські ворота від Джонстон та здавалося б певного оговтування самурайок Тобін ставить їх на коліна, роблячи рахунок 5:2 - жирний знак оклику в цій грі.

Також варто відзначити і збірну Англії. По-перше, на них ніхто не ставив, а вони опинилися в 4-ці кращих. Компанію їм склали не хто-небудь, а чемпіони світу, чемпіони Європи та олімпійські чемпіони. По-друге «левиці» на світових форумах виступили навіть краще за більшість англійських чоловічих збірних – поступаються лише збірній 1966 року, коли було здобуто чемпіонство, а у решті ж випадків далі четвертого місця англійці не заходили, однак таке трапилося лише одного разу (Італія-90). По-третє, після прикрого автоголу ця збірна зуміла оговтатися та вперше в історії (18 поразок та 2 нічиї до цього) перемогла найзапеклішого суперника – команду Німеччини, а та на час матчу займала першу сходинку у світовому рейтингу ФІФА. І по-четверте, Лора Бассетт (автор автоголу у матчі з японками) стала справжнім національним надбанням, оскільки після тієї прикрості вся країна за неї заступилася, а у твіттері навіть з’явився хештег #ProudofBassett (пишаюся Бассетт). ЇЇ сльози після тієї гри порівнювали зі сльозами Пола Гаскойна в тому ж таки 90-му, коли англійці програли німцям в серії пенальті також у півфіналі. Однак посмішка услід за переможним «європейським» фіналом змусила Британію полегшено зітхнути.

Щасливі капітан Стеф Хоутон та героїня Лора Бассетт

Не слід забувати і про індивідуальні досягнення. Для японки Хомари Сави цей турнір став 6-м, стільки ж чемпіонатів світу до свого активу записала і бразилійка Форміга, а більшою кількістю ніхто поки похвалитися не може. Щодо турнірних нагород, які, як це не дивно, високо цінуються в такому командному виді спорту як футбол, то найкращою гравчинею стала героїня фіналу Карлі Ллойд, Срібний м’яч полетів до Франції, зокрема до Амандін Анрі (прізвище Анрі навіть в жіночому футболі звучить круто), бронзу отримала японка Айа Мійама. Найкращим же голеадором стала Селія Шашич (6 голів, 1 асист). І хто, Ви думаєте, зайняв другу сходинку? Все та ж невпинна Карлі Ллойд, в активі котрої така ж кількість голів та асистів, однак хвилин на полі більше. А Бронзову бутсу отримує знову ж таки німкеня, але цього разу вже Аня Міттаг (5 голів, 2 асисти). До слова, такий успіх німецьких дівчат пояснюється просто – «бундесманшафт» забила найбільше на турнірі (20 голів). Проте найменше пропустили США та зокрема Хоуп Соло (всі пам’ятають її фотки з icloud’у?), за що і була визнана найкращим голкіпером чемпіонату. А найкращою молодою виконавицею стала канадійка Кадеїша Бучанан (поки писав її прізвище трохи підправив дикцію, а якщо серйозно, чудові таланти ростуть в Канаді).

Невдахи

Окрім вищезгаданих німкень, котрим вже вдома суттєво дісталося на горіхи від місцевих журналістів та футбольних експертів, до невдах можна віднести і збірну Бразилії. Бразилійки, на відміну від своїх чоловічих колег, суттєвими успіхами похвалитися не можуть – найближче до чемпіонства були в 1999-му (бронза) та 2007-му (срібло). Також варто відзначити, що найкраща футболістка світу Марта вже вкотре пролітає повз світовий тріумф, і тут можна провести аналогії з Мессі. Проте досягнення не оминули «Роналдінью в жіночій особі» - тепер на її рахунку 15 голів, а це на один більше, ніж у попередньої рекордсменки німкені Біргіт Прінц. Також бразилійки разом з Японією були єдиними, хто тріумфував у всіх групових матчах, однак в 1/8 «селесао» спіткала невдача – поразка від австралійок, котрі стали справжньою несподіванкою цього чемпіонату.

Окрім цього, потрібно згадати і збірну Франції, зокрема Клер Лавоже. І все б нічого, оскільки поступилися вони в чвертьфіналі німкеням лише в серії пенальті, проте одного разу схибили, а зробила це саме Клер. Лідер збірної та одна із зірочок минулорічного ЧС серед гравців до 20 років (Бронзовий м’яч), а її гол у ворота Коста-Ріки пам'ятатимуть ще довго, цього разу перетворилася на антигероя.

Крім цього, в одному із епізодів перед тим злощасним пенальті Клер ну дуже вже відверто симулювала. А таке навіть в жіночому футболі не проходить. Провалила гру повністю білявка.

Однак, попри подвиги Лавоже, «Ле Блю» все ж отримали нагороду Fair Play.

Більшого очікували і від однієї з найвродливіших збірних на цьому турнірі (а няшки там грають, що аж не знаєш, на що дивитись під час матчу: на вроду дівчат, чи на їх гру). Мова про збірну Швеції.

Красуні шведки

Провівши прекрасно кваліфікаційну кампанію, вже на чемпіонаті шведcькі футболістки просто пролізли у стадію плей-оф, оскільки спочатку у своїй групі зайняли 3 місце та набрали лише 3 очки, зігравши з усіма в нічию, а згодом ще й встигли застрибнути в останній вагон як одна з кращих третіх команд, випередивши Таїланд за різницею голів (у останніх було аж -7). А вже в 1/8 без шансів програли фрауен з Дойчлянду – 1:4.

Няшки

Оскільки ми вже заговорили про шведок, гріх було б не відзначити ТОП-7 найсмакотливіших дівчаток Мундіалю.

7. Косоваре Аслані (Швеція)

Ну, вже ті шведки.... Відкриває наш топ представниця цієї прекрасної країни. Її порівнюють звичайно ж зі Златаном, тим паче, що вона грає за ПСЖ на позиції форварда. Однак на нинішньому чемпіонаті ця красуня жодного разу не відзначилася. Проте не сумнівайтесь, грати у футбол Косо вміє, і минулий сезон в ПСЖ тому доказ.

6) Хоуп Соло (США)

Один з найкращих воротарів сучасності у футболі загалом, а в жіночому поготів, тим більше, що Надін Ангерер вже завершила виступи у складі збірної Німеччини. Її надійна та яскрава гра допомогла американкам стати першими, за це вона і отримала Золоту рукавичку. Однак Хоуп вирізняється не лише надійністю у воротах, а ще й прекрасною зовнішністю та не менш чарівною фігурою.

5. Лорен Сессельман (Канада)

Народилася в США, однак вирішила грати у складі збірної Канади, з якою в 2012-му здобувала бронзу лондонської Олімпіади. Може грати як на позиції форварда, так і в захисті - в цій ролі вона в основному і була задіяна на Чемпіонаті світу. І провела турнір досить непогано, проте саме її помилка стала фатальною під час протистояння з англійками, коли Джоді Тейлор забивала перший гол. Але не будемо про погане - у вільний від роботи час ця кралечка підробляє моделлю, що не дивно з її зовнішніми даними.

4. Луїза Несіб (Франція)

Ось так напевно виглядав би Зідан, якби був жінкою, тим більше, що вона також народилася в Марселі та має алжирське коріння.Прекрасне техніка з не менш яскравою зовнішністю (ах ці чорні оченята) створюють просто ідеального футболіста, на котрого любо глянути. У жіночій збірній Франції відіграє таку ж роль, як і колись великий Зізу в чоловічій.

3. Алекс Морган (США)

Одна з найяскравіших американських гравчинь, котра одразу кидається у вічі. Це миле створіння ще й непогано грає у футбол на позиції форварда. Під час чемпіонату брала участь практично в кожній атаці своєї збірної, тож її роль в успіху «смугасто-зоряних» - ой яка немаленька.

2. Анук Хогендейк (Нідерланди)

Представниця ще однієї команди, де красунь на квадратний метр більше, ніж бразильців в «Шахтарі». Однак найгарніша тут - саме вона, і аж не віриться, що їй вже стукнуло 30. Дебютувала у складі збірної ще в далекому 2004-му та за цей час провела більше сотні матчів. Може грати як в захисті, так і в півзахисті. До слова, з голландками здобувала бронзу жіночого Євро-2009, однак на цьому чемпіонаті Анук гріла лаву запасних.

1. Лор Булло (Франція)

Грає на позиції захисника як у своєму клубі, так і збірній, за котру виступає з 2005 року. Відзначимо, що провела Лор 57 ігор.Однак окрім відмінної гри у захисті, вона ще й володіє чарівним голосочком та вмінням грати на гітарі. Ох вже ці французи - в них як не футбол, так пісеньки, і всюди досягають успіхів. До речі, вже в жовтні українські шанувальники футболу наживо зможуть побачити Лор та інших французьких красунь (а їх там немало - Франція за цю вершину легко може посперечатися з голландками та шведками).

 
Інші цікавинки
Проте цей чемпіонат запам'ятався не лише сльозами та красою деяких виконавиць. Була тут і кров, і жорстка силова боротьба, після якої деякі чоловіки-футболісти вже б давно корчилися від болю. Зокрема вартий уваги чвертьфінал між Францією та Німеччиною, в якому спостерігалася справжня рубка. Спочатку дісталося Клер Лавоже, а далі мав місце справжній апогей, головною дійовою особою котрого була Кейра Хамрауї. Трохи згодом вона потішила чоловічу аудиторію приємним подарунком.
В наступному матчі (півфінал з американками) знову відзначаються німкені - тепер вже було лобове зіткнення між тафгьорл Александрою Попп та Морган Браян.
В матчі за 3-е місце гра була не менш жорсткою. Окрім силових прийомів, там ще можна було побачити і маленьку сутичку між футболістками після призначення вирішального пенальті у ворота німецької збірної.
Проте до цього були прекрасне винесення з лінії воріт від Стеф Хоутон
та поп від Александри Попп.
 А ось такий настрій панував у роздягальні збірної Англії перед цією грою:
Все весело та невимушено, і ніщо не віщує про справжню жіночу боротьбу безпосередньо під час самої гри.
 
Зазнавали пошкоджень спортсменки і не через грубу гру суперниць. Зокрема під час матчу 1/8 фіналу з господарками Канадою міфічним чином отримала серйозне пошкодження очей воротар збірної Англії Карен Бардслі. Як таке можливо? Справа в тому, що поєдинки проводилися на штучному покритті, і експерти схиляються до думки, що гумова часточка потрапила їй в очі.
На щастя, з Карен все обійшлося та решту матчів вона провела в основі без замін.
 
Також цікавим є і той факт, що англійський кіпер народилася та більшість свого життя провела в Америці, однак вирішила виступати за етнічну батьківщину. А ось експорт навпаки стався в збірній США. Її тренер Джилл Елліс народилася та до 15 років прожила у Великобританії, однак згодом емігрувала на інший континент. Явний приклад глобалізації.
 
Голи та майстерність
Однак не лише жорсткими моментами запам'ятався цьогорічний Мундіаль. Було тут і те, за що всі так люблять футбол. Зокрема футболістки продемонстрували, що вони з м'ячем не лише на "ти", а майже як рідні:
Окрім фінтів, гравчині відзначалися ще й не менш шикарними взяттями воріт. Десятка найкращих голів нижче на відео:
Чемпіонат минув, радість залишилась
Ось таким був цей Чемпіонат світу, який подарував нам безліч несподіванок та океан емоцій.   Жіночий футбол надзвичайно активно розвивається, чого не скажеш про жінок-арбітрів, до яких залишилося багато питань після форуму. Але як би там не було, соккер з жінками в головній ролі стає все цікавішим для пересічного вболівальника, і тут можна побачити навіть те, чого в чоловічому або не було, або вже давно нема.

P.S.

Якщо ж цей матеріал переконав Вас по-іншому подивитися на жіночий футбол і Вам він принаймні почав подобатися, приходьте на стадіони та підтримуйте збірну України. Вже в жовтні двома матчами вдома стартують наші дівчата у відборі на жіноче Євро-2017: 22-го граємо з румунками, а 27-го в Україну завітає неперевершена збірна Франції. В обидвох матчах буде на що подивитись. І хтозна, можливо у разі успіху в кваліфікації ми виступимо не гірше за цьогорічних англійок, а вони, нагадаю, фаворитками навіть і близько не вважалися. А наші збірниці можуть піднести багато сюрпризиків. Отже, дивіться та захоплюйтесь жіночим футболом, а також не забувайте і про нашу збірну!

А наостанок пропонуємо Вам подивитись найгарячіші кадри жіночого Чемпіонату світу.

Андрій Шляхтін, Футбол 24