УКР РУС

Яка роль Філіппе Коутінью у Барселоні – три варіанти

7 січня 2018 Читать на русском

Сайт Goal.com аналізує, на якій позиції гратиме Філіппе Коутінью після переходу в Барселону.

Барса при Ернесто Вальверде опанувала нові тактичні схеми. Тепер "синьо-гранатові" можуть по-різному підлаштовуватись під суперника та грати однаково добре при 4-4-2, 4-3-3 та 4-2-3-1. Більше того, каталонці у минулому сезоні з Луїсом Енріке деякий час пробували себе зі схемою 3-5-2. Тепер на "Камп Ноу" прибув ще й універсальний хавбек Філіппе Коутінью, який став прекрасним доповненням до літнього новачка Усмана Дембеле. Тож, можна розглядати варіанти, як тепер гратиме Барселона.

Варіант №1

Коутінью – це, перш за все, заміна Неймару. Філіппе повинен змусити фанатів Барси забути про іншого бразильця, який спокусився на пропозицію ПСЖ та назавжди зруйнував неповторне тріо МСН. За цією ідеєю, Філіппе гратиме попереду з Мессі та Суаресом.

Талановиті партнери Ярмоленка і Коноплянки та ще 8 найбільш бажаних молодих футболістів зимового трансферного вікна

Нічого нового: Вальверде просто повинен буде повернутись до старої концепції гри Барси. Уругвайський форвард гратиме на вістрі атаки, а Мессі з Коутінью допомагатимуть йому, вигадуючи щось з глибини. Роль Усмана Дембеле у такому випадку стає іншою: молодий француз по черзі мінятиме у складі кожного з новоутвореної МСК. Найчастіше – нестабільного Суареса, роль якого на полі виконуватиме Мессі. Дембеле ж гратиме на правому фланзі.

Варіант №2

Однак перший варіант робить нелогічним трансфер Дембеле у Барселону. Все ж таки на лаву запасних можна посадити когось дешевшого, ніж футболіста за 145 млн євро. Тому, цілком ймовірно, що Коутінью – це довгострокова заміна Андресу Іньєсті.

Топ-10 гравців, які найбільше подорожчали за 2017-й рік

По-перше, саме роль "ліверпульського Іньєсти" Філіппе виконував у своєму попередньому клубі. Принаймні, останні півроку точно. По-друге, Іньєста вже не виглядає беззаперечним гравцем основного складу. 33-річний іспанець у цьому сезоні зіграв лише кілька повних матчів, однак навіть попри це не завжди виглядає у тонусі. У грудні Іньєста зізнався, що дуже хотів би бачити Коутінью в складі Барси та не розглядає його своїм конкурентом. Можливо, Андрес просто бачить бразильця своїм наступником...

У такому варіанті Барселона повернеться до схеми 4-3-3 як тільки Усман Дембеле відновиться після травми. Француз гратиме з Мессі та Суаресом попереду, а Коутінью діятиме на місці Іньєсти з умовними Бускетсом та Ракітічем.

Варіант №3

Барселона повинна була зробити висновки після невдалого сезону 2016/17. Каталонцям певною мірою просто не вистачило якісної лави запасних. Саме тому замість Неймара придбали не одного, а одразу двох футболістів. Також зміцнили півзахист Паулінью та запросили Нелсона Семеду для ротації у захисті.

Ширина складу дозволяє Вальверде змінювати тактичні схеми щоматчу (якщо це не стане проблемою для самих гравців). Таким чином, Ернесто не обов'язково відмовлятись від улюбленої схеми 4-4-2. Зміни Барсі потрібні були ще років два тому, однак лише Вальверде наважився відійти від традиційної 4-3-3. Можливо, "нова Барселона" не зовсім ідеальна та часто прагматична, однак поки що суперники не вивчили її досконало. Грати проти неї важко, про що свідчать результати у першій половині сезону. Плюс тренер дав повну свободу Мессі на полі, і аргентинцю це подобається.

Так ось про Коутінью... Філіппе зміг би спокійно грати лівого вінгера, а Дембеле – правого. Попереду діяв би Суарес, що давало б Мессі ще більшу свободу дій.

Кожна з цих версій має право на життя: окремо чи разом – неважливо. Однозначно лише одне: з Коутінью Барса приречена стати сильнішою та більш гнучкою. Якщо Філіппе обрав Барселону, жертвуючи можливістю зіграти у Лізі чемпіонів 2017/18, то він просто створений для цієї команди. І важко у це не повірити...