УКР РУС

Як здаються ігри. Варіанти договірних матчів

17 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" по пунктах розповідає про те, якими можуть бути договірні матчі.

Перш за все, слід зазначити, що є два типи матчів, які називають договірними: власне договірні, коли команди домоляються між собою, та матчі з фіксованим результатом, коли забезпечуються певні потрібні ставки, які були зроблені на підсумок поєдинку.

Договірні матчі

1) Результат влаштовує дві команди

Такий договірний матч можливий, коли між собою домовляються керівники клубів. Вірогідність цього зазвичай зростає під кінець сезону, коли вже більш-менш можуть бути визначені місця в турнірній таблиці. Часто такі матчі можуть бути зіграні внічию.

Або коли одна із команд вже не має турнірної мотивації, а іншій вкрай потрібна перемога, то через своїх представників клуби можуть домовитись про потрібний результат для однієї з команд. "Розрахуватися" за це вони можуть або в наступному чемпіонаті, або отримавши знижку на трансфер якогось гравця – все залежить від переговорів на вищому рівні.

2) Взаємний обмін очками

Ситуація, коли команди в сезоні обмінюються домашніми перемогами одна з одною. Таким чином кожна гарантує собі 3 очки з цим суперником. Для "середняків" чемпіонату це непоганий шанс точно отримувати залікові пункти в таблицю. У 90-х саме ця практика була дуже популярною в українському футболі. Але з часом таких випадків все менше і менше.

Матчі з фіксованим результатом

1) Підкуп гравців

Найпоширеніший спосіб. Це відбувається, коли певні треті особи, які хочуть забезпечити точний підсумок в одному з матчів, виходять на футболістів, пропонуючи їм певну винагороду за потрібний результат. Для цього в складі однієї команди достатньо кількох гравців (2-4), особливо із захисної лінії або воротаря. Всі інші учасники поєдинку можуть не володіти жодною інформацією і не підозрювати, що беруть участь у сумнівному матчі, і що паралельно в букмекерських конторах великі суми ставлять на певні підсумки гри.

"Футбол 24" звернувся до голови Комітету з етики та чесної гри та віце-президента Федерації футболу України Ігоря Кочетова, який розповів про ситуацію з такими матчами в Україні:

Ми взяли певну статистику за останні три роки. І побачили, що ті гравці, які 3 роки тому грали в одному з клубів, який неодноразово підпадав під підозру УЄФА, переходять в інші клуби, які теж починають потрапляти під підозру Комітету етики та чесної гри, УЄФА та інших. І ми знайшли цю закономірність, яка в основному стосується Першої ліги. Сьогодні нами виявлено таку групу гравців, які курсують з одного клубу в інший.

Уже на сьогодні виялено цілий ряд гравців, які, я не сумніваюсь, в ті чи інші сроки будуть відсторонені від футболу, а до клубів будуть застосовані санкції. Я хочу сказати, що клуб, який сам викриває, сам веде розслідування і бореться з цим, звісно, не буде підпадати під серйозні санкції. І все це буде враховуватись. Футболісти, які співпрацюють зі слідством, як гравці "Металіста" U-21, також не будуть підпадати під жорсткі санкції.

2) Вертикаль в клубі

У цьому випадку президент або хтось із вищого керівництва клубу фактично дає директиви тренерському штабу і/або гравцям про те, з яким підсумком має звершитись наступний матч. Ігор Кочетов прокоментував і можливість таких схем:

"Я не сумніваюсь, що нерідко тренери і керівники клубів знають, або в будь-якому разі підозрюють, що відбувається. Мене більше дивує те, чому вони не реагують. Якщо команда входить в систему, зігравши вже кілька підозрілих матчів, а керівник клубу або тренери не реагує – це головна ознака того, що вони або заохочують це, або також "в темі".

Якщо клуб реально захоче боротися з цим явищем, це не складає труднощів. Тільки треба мати бажання. Всі тренери – професіонали. Всі президенти, керівники клубів теж розбираються. Сьогодні в багатьох командах є офіцери безпеки, які також зобов’язані отримувати таку інформацію зсередини клубу і команди. І, звісно ж, в команді не може бути не відомо про це.

Всі розслідування проходять пост-фактум. Але в будь-якому разі розслідування повинно починатися зсередини клубу. Робота, перш за все, має йти всередині клубу. Грамотний тренер не може не помічати цього. А шукати причини, мовляв, "ми довго добирались або ми ще не прокинулись в першому таймі"... Випадково нічого не буває.

Потрібно також зауважити, що букмекерські контори несуть збитки від матчів з фіксованим результатом, адже фактично у них за спиною певна група осіб просто використовує ставки та футбольні матчі з фіксованим результатом, як інструмент збагачення. Про це в коментарі "Футбол 24" зазначив головний редактор "Профутболу" Володимир Звєров:

Коли люди бачать сумнівний матч в Україні, вони кажуть: "Звичайно, у вас головний спонсор футболу – букмекерська контора. Приберіть букмекерів з футболу, і все буде добре". Але добре не буде. Букмекерські контори перші страждають від сумнівних матчів.

Як відрізнити договірний матч від чесної гри