УКР РУС

Як відрізнити договірний матч від чесної гри

17 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" по пунктах розповідає про ознаки, за якими можна визначити договірний характер матчу.

Підвищенний обсяг сум ставок

Якщо на матч поставлена значно більша сума за норму для певної ліги – це автоматично може викликати підозри. Скажімо, на біржі ставок Betfair на пересічний матч Першої ліги в середньому ставлять 4-6 тисяч євро. Часто ставки обмежуються кількома сотнями, час від часу вони доходять приблизно до 15 тисяч. І коли на матч цього турніру раптом загалом поставлено 200 чи навіть 100 тисяч євро, це може бути свідченням нечесної гри.

Майже 100 тисяч євро в сумі, які були поставлені на один з матчів з матчів Першої ліги

Проте слід зауважити, що аномально великі суми не свідчать про те, що їх в повному обсязі поставили ті, хто якимось чином здогадувався про підсумок матчу. Вони певним чином задають "тренд". А досвідчені гравці (беттери), які моніторять матчі і помічають певні закономірності, починають робити ставки на окремо взяту гру. Вони можуть навіть не знати назви клубів і чемпіонат. Але вони бачать команду А, команду Б і особливий рух ставок, який є для них сигналом того, що на цей матч можна поставити певну суму. Саме такі гравці часто і складають основний відсоток тих аномальних сум, поставлених на певні матчі.

Більша сума ставок на аутсайдера

Коли на явного аутсайдера, коефіцієнт на якого значно вищий за фаворита, йде великий і значно більший потік ставок – це свідчить про якусь аномалію. Тим паче, якщо на фаворита гри при цьому майже не ставлять. Уявіть собі матч чемпіонату Іспанії "Реал" – "Леганес", коли на королівський клуб майже не ставлять, зате великі суми на великий коефіцієнт йдуть на гостей. І більше того, це в результаті спрацьовує. Виглядає дуже дивно. Але таке може мати місце в далеко не топових чемпіонатах.

Нижче бачимо скріншот, коли на аутсайдера до матчу коефіцієнт складав більше 10, але ставки саме на цю команду лише зростали (сірі стовпчики). Відповідно знижався і коефіцієнт (червона крива).

Зниження коефіцієнтів

Воно може відбуватися з двох причин. Перша – велика кількість ставок на певний підсумок. Те, що називають прогрузом. Під тиском поставлених сум букмекери понижують коефіцієнт на цей підсумок. Нижче на скріншоті, який зроблений перед початком одного з матчів ми бачимо, як через обсяг ставок на команду падає коефіцієнт (червона крива). Варто зазначити, що основні ставки були зроблені не на біржі ставок Betfair, але повпливали на зниження коефіцієнтів і на ній. Поруч бачимо, як до матчу падали котирування на перемогу цієї команди в одній букмекерській конторі з 2,45 до 1,46.

Іншою причиною зниження коефіцієнта може бути інформованість когось із букмекерів. Наприклад, до однієї букмекерської контори потрапляє інформація про можливий підозрілий підсумок певного матчу. В цьому разі зниження коефіцієнту може бути не таким значним.

Своїми спостереженнями щодо цього з "Футбол 24" поділився головний редактор "Профутболу" Володимир Звєров:

Головне – це стрибки коефіцієнтів. Якщо стрибок відбувається, значить або щось зробили, або певний підсумок планувався. Будь-яка людина, яка цікавиться цим, може увімкнути чемпіонат Англії, Іспанії чи Німеччини. Там ви такого ніколи не побачите. Ви побачите таке у Греції, Албанії, Білорусі, Україні чи у матчах молодіжних команд чемпіонату Росії.

Ставки на точний рахунок

Ставка на точний рахунок сама по собі є тою, яку спрогнозувати важче, ніж просто перемогу, нічию чи поразку. Відповідно, і коефіцієнти тут значно вищі. Тому якщо на якийсь матч поставлена велика сума на окремо взятий точний результат – це може бути ознакою підозрілого поєдинку. Але трапляється це вкрай рідко.

Ставки на точний рахунок матчу Першої ліги на близько 5 тисяч євро

Зростання кількості і сум ставок на команду, яка програє в рахунку

Зазвичай, якщо команда веде у рахунку, то гравці (беттери) ставлять саме на її перемогу. Це логічно. Проте якщо все відбувається навпаки та із значною кількістю та сумою ставок, то ця ситуація може викликати запитання.

На скріншоті нижче бачимо, що коли команда пропустила гол і програвала в рахунку 0:1, коефіцієнт на її перемогу підвищився до 2,5-3 (червона крива), цей момент позначено числом "1". Проте ставки на цей підсумок активно зростали спочатку не на біржі ставок Betfair, повпливавши на зниження коефіцієнтів і на ній. І навіть попри те, що команда все ще програвала, ставки на неї продовжувались, а коефіцієнт впав до 1,6-1,7 – цей момент позначено числом "2".

Ставки на "сценарій"

Про такі ставки в коментарі "Футбол 24" розповів голова Комітету з етики та чесної гри та віце-президент Федерації футболу України Ігор Кочетов:

Якщо у ставках закладається сценарій, коли, наприклад, ставлять на загальну перемогу однієї команди, але при цьому і на те, що в першому таймі виграє інша – це вже викликає підозри.

Всі питають, чому ми не реагуємо до матчів. В даному випадку, до гри ми бачимо лише ознаки та підозри, за якими більш прискіпливо починаємо спостерігати вже під час матчу. Все основне починає відбуватись уже з перших хвилин, коли починають йти ставки.

Грубі помилки гравців з прив’язкою до руху ставок

Знову слово Ігорю Кочетову:

Помилки достатньо кваліфікованих гравців, які загалом їм не притаманні. Тобто, в принципі, нереальні для гравців дії. Ми бачимо багато таких моментів, коли гравець навмисно сповільнюється чи залишає свою зону.

Якщо ми бачимо рух ставок, який "запрограмовано" результат і ці помилки, то ми співставляємо хвилини, на яких вони зроблені, та на яких хвилинах іде аномальний рух ставок. Я думаю навіть будь-який достатньо адекватний вболівальник буде розуміти, що ці помилки невипадкові.

"Іллічівець" – "Гірник-Спорт". 218 тисяч фунтів на перемогу господарів

Як здаються ігри. Варіанти договірних матчів