УКР РУС

Як у 38 років стати найкращим бомбардиром, або Game Over для "Лаціо". Підсумки 37 туру Серії А

26 травня 2015 Читать на русском

Черговий дубль Луки Тоні за "Верону" принаймні за тур до кінця сезону зробив його найрезультативнішою людиною Кальчо. "Рома" змушує ворогів-сусідів нервувати аж до фінішу. А резерв "Юве" сильніший за основу "Наполі".

 

Попри провал у Турині неаполітанці зберегли шанси на плей-оф до ЛЧ. Усього то справ: перемогти в заключному турі безпосереднього конкурента - "Лаціо". Поразка на полі чемпіона не минула безслідно. Роздратований неміччю Ігуаїна, Бенітес зняв його у перерві. Команді це допомогло і при кращій реалізації моментів можна було б навіть на 3 очки замахнутись. Однак "Піпіта" влаштував скандал із Рафою у роздягальні, свідком чого став президент партенопейців Де Лаурентіс. Не важко здогадатись, на чий бік пристане синьйор Ауреліо - звісно, зіркового форварда, а не тренера, який остаточно втратив довіру в Кальчо. "Наполі" програв 6 з останніх 8 гостьових матчів, вигравши лише раз.

Зрештою, "Юве" і без багатьох лідерів переміг, хоч і не без крові. Ненадійний Брітос показав, що він ще й неврівноважений, буцнувши Морату головою в ніс. А тріумф в останньому домашньому матчі сезону означає, що туринські чемпіки другий сезон поспіль не програють в Серії А на рідній арені. Загалом безпрограшна серія становить 47 матчів і триває зі січня 2013-го. Завдяки привезеному Брітосом пенальті Пепе перервав гольову мовчанку періодом у понад 3 роки. Стефано Стураро відзначився дебютним голом у СеріАлі, розірвавши всі шаблони - опорник "Юве" технічно і на швидкості пройшов усі редути "Наполі", а в кінці атаки м'яч безапеляційно знайшов шлях до сітки.

 
"Рома" переважає "Лаціо" за кількістю перемог в капітолійському дербі. Тенденція утвердилась і в понеділок. "Вовки" причаїлись у засідці і довго терпіли. Здалось навіть, що вони або не хочуть, або не можуть перемогти. Фактично нічия команду Гарсії також влаштовувала. Проте тоді гра за срібло продовжилась би до фінішного туру. Вибух номінальних гостей після виходу на заміну П'яніча та Ібарбо став правдивим одкровенням для "орлів". Їхні крила підрізали два флангові паси: внаслідок проходу колумбійського вінгера та стандарту від боснійського центрхава. Обидві заміни Гарсії спрацювали на ура і принесли розкішну тренерську перемогу. Переможний гол забив Мапу Янга-Мбіва, який не забивав нікому з 2011 року, коли бігав за "Монпельє".  "Романісті" нагадали себе періоду реальної конкуренції з "Ювентусом". Після матчу полився потік знущань з боку "Роми". Франческо Тотті, хоч на полі і не вразив у своєму 42-у римському дербі, зате знову не обійшовся без перформансу, покрасувавшись у футболці з написами: "Ви завжди говорите, але в підсумку не отримуєте нічого" і "Game Over". Піолі після матчу вколов французького керманича "вовків" тим, що іноземні фахівці не дуже чемно і правильно себе поводять на Апеннінах.
 
Матч "Інтера" в Генуї був ніби ілюстрацією до всього сезону. Безглузді помилки і непорозуміння захисту з Хандановічем та безліч загублених нагод. Хоч двічі і вели в рахунку, в підсумку програли. У всьому цьому царстві суєти виділяється своїми бомбардирськими подвигами Ікарді. Мауро зрівнявся з Тевесом - в обох по 20 результативних пострілів, але тепер це лише друга сходинка. Якщо "Сампа" в 38 турі не програє вдома "Пармі", то про єврокубки Манчін може забути. Що, зрештою, цілком заслужено з такою розхитаною грою. Для "Дженоа" це 7-а перемога в 9 турах і 5-а поспіль вдома. Шкода, що така команда не отримала євроліцензії від УЄФА через неспішність менеджменту. Адже і з фінансами, і з гравцями, і з тренером - всюди в "грифонів" порядок. Четверта атака італійського сезону заслуговує великої шани.
 
Міланські клуби традиційно йдуть поруч в нашому огляді. "Россонері" виграли вдруге поспіль на "Сан-Сіро", але й усі тріумфи за останні 8 турів. "Торо" трьома поразками за 4 матчі втрати будь-які шанси ще раз показати себе в ЛЄ. "Мілан" нарешті зіграв з позиції сили, що особливо було видно після вилучення Дзаккардо, що довело європейський антирекорд дисципліни до 13 червоних за сезон. Індзагі, який дивився за другим таймом із трибун, забув про страх і продовжив грати тим же складом. А далі - о диво! - команда забила другий гол і закрила гру, зім'явши "гранатових". Варто потішитись і за Ель-Шаараві, який забив у Мілані вперше за 2 роки. Елегантний і водночас трудовий дубль міг перетворитись на хет-трик. "Фараон" заробив пенальті, але пробити дали Пацціні. У Джампаоло була своя мета - 100-й гол у Серії А. "Паццо" став 78-м гравцем в історії чемпіонату, кому вдалось досягти цієї позначки.
 
"Сампу" від поразки врятував Ето'О, забивши 2-й гол у сезоні та 35-й в Кальчо за весь час. Але лише нічия на полі "Емполі" означає, що команда Міхайловіча програла 6-е місце сусідам по Генуї. Тосканці завершили тепер уже 18 із 37 матчів мировою. Лише одна перемога у 9 матчах - "Дорію" на фініші лихоманить по-дорослому. Мрія вийти в Європу жива лише завдяки згаданим неспортивним проблемам "Дженоа".
 
"Палермо" завершив сезон двома поразками на домашньому "Ренцо Барбера" з однаковим рахунком  2:3. Сицилійці під кінець щедро роздавали очки всім, кому не лінь. Не пощастило лише "Кальярі", який після поразки в минулому тру вилетів. На фінішному відрізку чемпіонату Італії відчутно розчарувала блискуча раніше атака. А ось Дибала, якого берегли на лаві запасних для вигідного продажу в "Ювентус" і взагалі форму втратив. "Фіалки" ж, навпаки, серію з 4-х поразок замінили на аналогічну переможну. "Фіорентина" навіть має шанс зачепитись за 4-й рядок, якщо виграє сама, а "Наполі" програє. До слова, за ці 4 тижні команди Монтелли наколотила 12 голів, уперше в своїй історії забивавши у 4-х поспіль матчах мінімум тричі.
 

Ну, і на десерт про героя туру Луку Тоні. Форвард "Верони", якому нині, 26 травня, виповнюється 38 років, привітав сам себе 20-м і 21-м голами в поточному СеріАлі. Відтепер у ветерана-голеадора звання абсолютно найкращого італійського бомбардира італійського сезону. Як зазначив наставник "еллінів" Андреа Мандорліні, для команди це досягнення, наче Скудетто. Веронці в останньому турі приймають "Ювентус", а це напрочуд цікава дуель снайперів. Аллегрі мав би нарешті дати ігровий час Карлосу Тевесу, який зі всіма ротаціями Массімілано втратив лідерство у почесній номінації. Має бути гаряче!

Тарас Котів, Футбол24