УКР РУС

Як Тотті наживається на корупції

16 червня 2015
Автор: Яна Дашковська

Типова українська історія про капітана "Роми".

Що er Pupone не дурень з анекдотів – відомо давно. Кар’єра цього, справді, геніального футболіста йшла шляхом найменшого спротиву: хтось називає такий розвиток подій вірністю, хтось хитрістю і/або лінивістю – вибір за вами. Проте події, які зараз активно обговорюють в Італії, залишають небагато простору для оцінки: ім’я прославленого капітана «Роми» заплямовано корупційним скандалом. Виявляється, що не тільки Тотті займається благодійністю, а й отримує таку «потрібну допомогу» за рахунок платників податків.

Зараз у Римі ведеться ціла низка розслідувань протизаконної діяльності чиновників під кодовою назвою Mafia Capitale, «Столична Мафія», серед них про зловживання на безкоштовному житлі для нужденних. Розповідає про це видання Il Fatto Quotidiano, яке публікує уривки з книги-розслідування «I Re di Roma. Destra e sinistra agli ordini di Mafia Capitale», «Королі Риму. Праві та ліві на службі у столичної мафії», Ліріо Аббате та Марко Лілло.

У 2005 році мер Риму Вальтер Вельтроні та його команда запровадили з вигляду цілком благородний проект – за рахунок місцевого бюджету тимчасово винаймати квартири для людей, які з тих чи інших причин на певному життєвому етапі не можуть собі цього дозволити. Як це функціонує? Міська влада орендує квартири у приватних власників і безкоштовно передає у користування  тим, хто подав відповідну заявку і відповідає критеріям. З часом, однак, витрати досягли астрономічної суми у 43 мільйони євро у рік.

До проекту залучено достатньо нерухомості, але найцікавішою є, звичайно, та, що на віа Товальєрі, у районі Тор Тре Тесте на східній околиці Рима. Цей будинок у власності компанії Immobiliare Dieci, яка на 83% належить Франческо Тотті, хоча керує нею його брат Ріккардо й інші менеджери. Місто орендує ці квартири з 2008 року, що приблизно обходиться у 900 тисяч євро в рік. Парадокс, але за такі гроші можна було купити будинок ще до того, як компанія Тотті взяла його у лізинг.

Враховуючи незадовільний стан помешкань, за які, навряд чи, найшлося багато охочих платити, просто неймовірне везіння, що міська влада Риму виявилася такою щедрою. За п’ять років капітан «Роми» заробив більше 5 мільйонів євро! Але у цього «везіння». насправді, є ім’я – Лука Одевайне, раніше права рука мера Вельтроні, а також друг Тотті та відданий фан «Роми». Так склалося, що саме він керував тендерним комітетом, який обирав нерухомість для проекту… Пояснювати, думаю, не треба, а головне – Одевайне зараз під арештом.

Той самий будинок на віа Товальєрі

Незважаючи на те, що оренда однієї квартири коштує платникам податків більше 2000 євро (шалена сума, за яку можна у центрі знайти житло!), люди, які там проживають, вранці прокидаються у воді, яка натекла всередину, у компанії тарганів. До того ж, приміщення офісне, трохи перероблене для потреб нових мешканців… Проте вони впевнені, що капітан «Роми» – хороша людина, яка так багато займається благодійністю, – просто не знає про їх поневіряння. А якби знав, то «добрий Імператор» усе б відразу виправив… Хоча, коли журналісти звернулися  до «Пупоне» з питаннями про звязки з Одевайне, той відразу сів у машину і поїхав геть.  

Коли договір про оренду завершився у 2014 році і навіть після обурення через очевидно нераціональне (законність має визначати суд) використання державних коштів, співробітництво продовжилося, бо, як каже новий мер Маріно, «Тотті у Римі – недоторканий, бо Тотті є Тотті». За кумирів треба платити.