УКР РУС

Як стати успішним футбольним агентом. Секрети професії від В'ячеслава Заховайла

15 січня 2016 Читать на русском

Відомий футбольний менеджер В'ячеслав Заховайло привідкрив завісу діяльності касти людей, яка допомагає гравцям знайти себе у професійному футболі. В'ячеслав Заховайло розповів "Футбол 24", як стати успішним футбольним агентом.

Футбольний агент, посередник, менеджер. Відмінності та особливості роботи

В'ячеслав Заховайло 

- Футбольний агент і футбольний посередник, в принципі, одне й те саме. ФІФА вивела їх із зони своїх розглядів в загальні адміністративні суди. Що стосується самого ринку, то вся термінологія виходить з того, наскільки широкий спектр послуг надається футболісту чи футбольному клубу. На заході вже всі давно формуються в спортивні компанії, так звані агентури, які надають послуги клієнтам. У спектр їхніх послуг входить пошук роботи для клієнта, повністю юридичне обслуговування клієнта, пошук для нього комерційних рекламних контрактів, ведення справ з податковими інспекціями і так далі. Точно такі ж послуги можуть надаватися і для футбольних клубів, для спонсорів, які звертаються з приводу укладення комерційних контрактів з футболістами. Ці агентури абсолютно законні, платять податки, вони прозорі.

Що стосується ринку України, то я знаю, що такі агентури є на папері, але як вони працюють всередині України, мені важко сказати. Західні агентури не отримують грошей конкретно від футболіста, вони укладають контракт з клубом, і клуби роблять щомісячні відрахування, незалежно від зарплати футболіста. Наші ж агенти в основному "харчуються" зарплатою футболіста, відсоток від якої, у вигляді готівки, виплачується агенту футболістом.

Скаутинг. Поняття, цілі

- Є таке поняття, як скаутинг. Агентури займаються саме юридичним оформленням, але в складі агентур є окремий підрозділ, який займається скаутингом. Агентури моніторять всі футбольні клуби, знають ситуацію в цих клубах.

Існує футбол "цифровий", на основі техніко-тактичних дій і виводиться, умовно кажучи, модель клубу в цифрі. І виводиться модель кожного амплуа, теж в цифрі. Якщо ти володієш моделлю свого футболіста, то можеш розуміти, в якому клубі, з великою часткою ймовірності, він міг би заграти. Цифри дають більш точне розуміння. Підрозділ скаутингу займається моніторингом футбольних клубів. У людини, яка цим займається, повинен бути авторитет у середовищі клубів. Щоб його заробити, потрібен час. Якщо ти приводиш футболіста, і він грає, тоді до тебе як до скаута з'являється довіра. Якщо футболіст грає невдало, це впливає не кращим чином на твій авторитет. Плюс важливим є рівень футболістів із твого "портфоліо" (якщо так можна сказати).

Якості хорошого агента. Оцінка діяльності Вадима Шаблія

Один з найбільш відомих українських гравців Андрій Ярмоленко з не менш відомим українським агентом Вадимом Шаблієм.

- Все дуже суб'єктивно. Наведу паралель, щоб було зрозуміліше. На гітарі грають багато, але добре грають не всі. Ця різниця помітна завдяки досвіду, знанням, навичкам. Багато залежить і від таланту людини, яка займається роботою у футболі, колосальне значення мають навички комунікації, знання предмета. Потрібно вміти представити футболіста клубу, пояснити, чому саме він підійде, відштовхуючись від його характеристик. Потрібно говорити з тренерами їхньою мовою.

Особі, яка прийшла не з футболу, дуже складно адаптуватися. Тим людям, які пройшли футбол, можливо, буде трохи простіше, але це ще не говорить про те, що вони стануть успішними агентами, менеджерами чи скаутами. Потрібно володіти всіма необхідними знаннями. Якщо новачок приходить у цей бізнес, навіть з гравцем, і у нього вдається досягти успіхів відразу, то це найчастіше виключення з правил.

Хоча я ось спостерігав за одним з найбільш прогресуючих агентів в Україні - Вадимом Шаблієм. Він талановитий хлопець. Я бачу, що він йде в правильному напрямку. Він співпрацює з Сергієм Серебренніковим, у них є якісь свої інтереси. Він розвивається, видно, що у нього великий прогрес на тлі українських агентур, і я хотів би побажати йому успіху.

Футбольний агент як професія

Агент Міно Райола зі своїм найбільш перспективним клієнтом - Полем Погба

- У кожної агентури є група своїх скаутів, які працюють на різних ринках - Латинської Америки, Європи і так далі. Сам агент-посередник веде в основному переговорний процес і займається юридичними питаннями. Але велике значення має команда агентури, від неї залежить якість роботи. Без досвіду, без знань це робити неможливо. Однак це не означає, що не варто пробувати. Просто я не хочу, щоб хтось носив рожеві окуляри і вважав, що отримавши якусь ліцензію, можна вважати себе агентом. Футбольний хліб він дуже важкий, це непростий бізнес.

У нас є прислів'я: "Хороший хлопець - це ще не професія". Окрім того, що кандидат хороший сам по собі, він повинен бути ще й професійно придатним. Футболістів адже теж багато, а в команди беруть далеко не кожного. Тому людина повинна мати такі якості, які можуть бути корисними для агентури. Можна бути хорошим скаутом, помічати якісь особливості, які не всі бачать, вміти заглядати в майбутнє. Також потрібно бути хорошим психологом, оскільки на футболістів потрібно чинити психологічний вплив - або підтримка, або вміння вгамувати в потрібний момент і інше. Потрібно мати харизму, якщо у тебе її немає, то ти не зможеш досягти успіху в цьому бізнесі.

Якщо ти не маєш тренерської освіти як такої, то ти не зможеш бути скаутом. Якщо у тебе немає уявлення про скаутинг, то ти не зможеш бути агентом, який розбирається у футболі. Ти можеш бути юристом, переговірником, але не в повному розумінні комплексним фахівцем.

Олександр Москаленко, Футбол 24