УКР РУС

Як пропустити шість м'ячів і залишитися задоволеним. Підсумки 5 туру Євровідбору

30 березня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" називає усі більш-менш помітні події триденного ігрового марафону до чемпіонату Європи-2016.

Грандіозні гранди: переконлива Англія, фартова Іспанія

Ми з величезним нетерпінням очікували матчу команди Фоменка у Севільї, і увесь тиждень, що передував п'ятничному поєдинку, з усеможливих ЗМІ, навіть віддалених від футболу, лився суцільний потік думок, коментарів і прогнозів. Україна, підбадьорена євроуспіхами "Динамо" і "Дніпра", жила матчем збірної і дихала з футболістами національної команди в унісон. 

Для нас, як і для іспанців, важливість перемоги в цій битві важко було переоцінити. Ставши жертвами нахабних словаків, команди Дель Боске і Фоменка розіграли проміжне друге місце - прогнозовано гору взяли чинні чемпіони континенту. Але перемога у гранда вийшла неоднозначною. Іспанія могла як перемогти з рахунком 3:0 (моменти Рамоса, Іско), так і програти 1:3 (Ротань, Федецький). Українці при відчутній підтримці діаспори зіграли дуже гідно, тож за великим рахунком Фурії - підфартило здобути три очки. Однак позаду лише половина дистанції, а виїзд в Україну обіцяє піренейцям чималі проблеми.

На фоні перебудови і невпевненої гри іспанців мегапотужно виглядає Англія. Родоначальники вже за старою доброю традицією на одному подиху проходять відбіркові турніри, а потім "успішно" провалюють фінальні форуми. Ось і зараз команда Ходжсона у 5-ти зіграних турах не втратила жодного очка. Литовці на "Вемблі" були розтрощені без особливих надій на гол престижу (4:0). Англія знову обговорює гру свого вундеркінда Харрі Кейна, якому на дебютний гол за збірну знадобилося 79 секунд. Не меншого захоплення заслуговує і турнірне становище "Трьох левів": у них 15 очок, стільки ж забитих і лише один пропущений гол. Найближчі переслідувачі - Словенія і Швейцарія відстають на 6 балів, а це означає, що збірна Англії вже однією ногою на Єлисейських полях. 

Після не найкращого старту повертається впевненість до найсильнішої команди світу. Вчора збірна Німеччини забила два "сухі" голи у Тбілісі, і, завдяки влучності Ройса та Мюллера, наблизилася до поляків, які утримують першу сходинку, на відстань одного очка. Варто визнати, що у групі D закрутилася неймовірна інтрига, адже стільки ж очок, що й німці, має Шотландія, а зовсім поруч перебуває ще й Ірландія. У всіх чотирьох збірних поки що дуже хороші шанси здобути путівки на Євро.

Довго запрягає Бельгія. На старті "червоні дияволи" втратили 4 очки, тож тепер доводиться надолужувати семимильними кроками, поки феноменальний Уельс остаточно не відірвався у турнірній таблиці. Під гарячу руку трапився Кіпр, от і отримав від "чортів" 5 пакуночків. Усі голи, за винятком останнього, записав до свого активу феноменальний англійський десант Марка Вільмотса - Феллаїні, Бентеке та Азар. У підсумку бельгійці із вісьмома балами залишаються на третій сходинці своєї групи, проте за втраченими очками йдуть в ногу з Уельсом, випереджаючи нестабільний Ізраїль.

Усе стало на свої місця у групі І. Албанський ляпас для португальців мав ефект нашатиря, і команда Фернанду Сантуша кількома вправними кроками дісталася першої сходинки. Вчора із сербами було непросто, знову не забив Роналду, хоча провів на полі усі 90+ хвилин. Та у цієї команди є характер, що довели голи Карвалью і особливо Коентрау. В умовах кризи, що підкосила Вірменію та Сербію, а також всю сміховинність амбіцій Албанії (загадкова команда із Балкан поки що є лідером групи за втраченими очками), португальці, найімовірніше, спокійно поділять із Данією першу-другу сходинки.

Болгарський перець для італійської піци

Однак не всім фаворитам у 5-му турі було солодко і безтурботно. Наприклад, під роздачу андердога потрапила збірна Італії, яка лише наприкінці матчу врятувалася від ганебної поразки. Виїзд у Болгарію спершу не обіцяв серйозних труднощів. Співвітчизники Христо Стоїчкова вже й забули, коли востаннє їх команда серйозно боролася за вихід на фінальні форуми. Натомість Скуадра бадьоро розпочала відбір і поділяла першу сходинку з такими ж бравими хорватами. Проте підготовку до матчу в Софії затьмарив інцидент із травмою хавбека "Юве" Клаудіо Маркізіо. Спершу була підозра на розрив "хрестів", що гарантувало б футболістові вимушений відпочинок аж до нового сезону. Це настільки розлютило тіфозі "Старої Синьйори", що деякі з них пригрозили наставнику націонала Антоніо Конте фізичною розправою. І байдуже, що тренер зробив "Ювентус" тією командою, яка зараз достроково виграє чемпіонство і претендує на тріумф у Лізі чемпіонів. 

Із таким "підмоченим" настроєм італійці вийшли на поле і невдовзі опинилися в ролі тих, хто змушений наздоганяти. Болгари забивали тричі, щоправда, одного разу - у власні ворота. Матч набув усіх ознак якісного трилера, адже активно атакуючи, гості й самі наражалися на небезпеку. І тут на перший план вийшла низька реалізація збірної Італії. Створюючи немало моментів, команда страждала від того, що наконечники - Дзадза та Іммобіле промахувалися із казкових позицій. Зберегти обличчя Скуадрі допоміг натуралізований бразилець Едер - цікаво, яку тепер пісню заспіває Роберто Манчіні. Днями наставник "Інтера" виступив із резонансним закликом очистити ряди збірної від легіонерів.

Сенсаційна неміч Хіддінка

Схоже, непереможний ореол Гуса Хіддінка, як тренера, що блискуче працює із національними командами, все більше і більше розсіюється, як ранковий туман над амстердамськими каналами. Збірна Голландії двічі програла на старті циклу, а тепер ще й втратила очки, ледь врятувавшись на власному полі від турецької агресії. Гол Веслі Снейдера на 90+2 хвилині не лише врятував Хіддінка від негайної відставки, але й зберіг і примножив унікальний рекорд "помаранчевих", які у домашніх матчах євровідбору не програють вже 52 роки поспіль. 

Головний фаворит групи А продовжує залишатися на третій сходинці, маючи в активі лише 7 очок. До прикладу, у чехів вже 13, в ісландців - 12. До того ж, знизу на п'яти наступає Туреччина (5 очок). За таких умов Голландія вже не має права на помилку в наступних матчах. Ще у листопаді, перед домашньою грою проти Латвії, Хіддінк дав обіцянку піти у відставку, якщо його команда програє. "Помаранчі" прогнозовано виграли, а старий хитрий лис зберіг посаду, банально зігравши на публіку - навряд чи скромні прибалти могли створити господарям серйозні проблеми. Якщо зараз, коли Євровідбір бере паузу до червня, добродія Гуса негайно не "піти", найімовірніше, голландці продовжуватимуть вимучувати результат, а це стане величезною ганьбою для однієї з найвідкритіших і найзакоханіших в атаку команд Європи.

Тисяча й один розгром

Кваліфікація ЧЄ і ЧС - це територія, де найчастіше можна побачити захоплюючі сутички грандів і футбольних "карликів". Попри улюблену багатьма нашими експертами мантру, що "м'яч круглий", а "клас суперників вирівнюється", матчі минулого вікенду вкотре продемонстрували справжнісіньку прірву між окремими командами. Та мусимо визнати також ті випадки, коли навіть добротні колективи отримували повну торбу голів.

Так сталося на "Максимірі", де Норвегія розклеїлася під натиском Хорватії - не допоміг навіть Едегор-рекордсмен (1:5). Не зовсім також зрозуміло, яким чином Ізраїль примудрився програти аж 0:3 валлійцям на чолі з Бейлом. Загалом сталося 11 розгромів. Окрім згаданих щойно випадків з рахунком 3:0 Словаччина обіграла Люксембург, Швейцарія - Естонію, Боснія - Андорру, а Ісландія - Казахстан. Англійці знеславили Литву (4:0). П'ять "сухарів" скуштував Ліхтенштейн від Австрії, а Кіпр від Бельгії. Зрештою, Словенія розбила Сан-Маріно (6:0), а Шотландія - Гібралтар (6:1).

Коли 1:6 - за щастя

Для збірної Гібралтару - це перша офіційна кваліфікація в її історії, тож тут усе для футбольних і територіальних "карликів" нове і незнайоме. Нові суперники не були люб'язними до дебютантів: напіваматори одразу ж отримали по 0:7 від Польщі та Ірландії, 0:4 від Німеччини. На цьому фоні 0:3 у матчі з грузинами - то вже справжній успіх і прогрес. Проте от до повного щастя бракувало першого, історичного голу - і він таки відбувся у неприступному Глазго, на культовому "Хемпден Парк". 

Вже через дві хвилини після того, як Шон Мелоні "розмочив" рахунок із пенальті, Лі Кашаро увірвався в карний, пробив і через мить став національним героєм Гібралтару. Упродовж матчу шотландці розписалися у воротах гостей ще п'ять разів, та це вже не могло затьмарити щиру радість маленької команди. До речі, Кашаро є форвардом клубу "Лінкольн", з яким багато разів ставав чемпіоном Гібралтару. Цікаво, що на хліб Лі заробляє аж ніяк не футболом. Він - коп, поліцейський.

Чорна Гора і чорні сценарії

У номінації Скандал туру безальтернативно перемагає матч у Подгоріці, де чорногорці самі ж собі зіпсували свято - перемога над Росією просто-таки витала у наелектризованому цілющому повітрі. Команда Капелло знову страждала - мучилася, а не грала. І навіть з пенальті гостям не вдалося вийти вперед. У хід пішли провокації. Звісно, з одного боку чорногорська торсида здається навіженою і неконтрольованою: Лука Лазаревіч зарядив фаєром у голову Акінфєєву, а коли залишалося зіграти ще близько півгодини, головний арбітр зупинив матч і повів команди у підтрибунні приміщення. Але це тільки верхівка айсберга.

Варто розуміти, що приїжджі фанатські бригади дуже вміло спровокували гарячих чорногорців. Адже окрім росіян на трибунах вистачало сербів, які досі вважають, що Чорногорія не має жодних прав на самостійне існування. Перш ніж карати господарів поля технічною поразкою, УЄФА (якщо він дійсно зацікавлений у справедливому розслідуванні) варто відповісти на запитання, чому посеред банерів, попри заборону, муляло очі полотнище "Новоросії", хоча на нього існувала офіційна заборона. Треба уважніше придивитися і прислухатися до того, що скандували і як поводилися русско-сербскі "братушки". Тоді багато чого стане зрозуміло. 

Адже найлегше, звісно, не заглиблюючись, подарувати "Газпрому" три халявні бали. Що з 99-відсотковою ймовірністю і відбудеться.

Наші

Війна періодично спонукає легіонерів українського чемпіонату пакувати валізи. Щоправда, не всіх. Станом на сьогодні можемо похизуватися добрим десятком європейських виконавців, які є затребуваними у своїх національних командах. Насамперед мова йде про хорватів Даріо Срну та Домагоя Віду. На матч проти норвежців Даріо традиційно вивів націонал з капітанською пов'язкою і відіграв усі 90+ хвилин, як і Віда.

Від дзвінка до дзвінка трудився Александaр Драговіч у футболці збірної Австрії. Хоча "трудився" - занадто гучно сказано. Ліхтенштейн так і не спромігся серйозно навантажити оборонця "Динамо". Одноклубник Драго - Віторіну Антунеш був запрошений у збірну Португалії, проте увесь матч просидів на лаві запасних. Роналду і Ко здолали Сербію без допомоги динамівця. До слова, Фернанду Сантуш, наставник португальців, проігнорував Мігеля Велозу, навіть не викликавши його у табір націоналки. Для столичного хавбека це сигнал - і дуже серйозний. Потрібно додавати у грі і переконувати у своїй профпридатності. 

Ще один легіонер "Динамо" - форвард Лукаш Теодорчик - з лави запасних переглянув бойовий матч польської дружини у Дубліні. Аналогічна участь спіткала захисника "Говерли" Віталіса Ягодінскіса. Щоправда, "закарпатець" не надто переймається - все ж його команда привезла із Чехії сенсаційний заліковий бал.

Досвід Костаса Макрідіса, ветерана донецького "Металурга", не допоміг Кіпру у Бельгії, хоча хавбек увесь матч провів на полі зі своїми товаришами. Наче леви билися всі 90+ хвилин проти Бундестіму хавбеки Олександр Кобахідзе ("Волинь") та Джаба Канкава ("Дніпро"), однак клас є клас. Врешті, Саша Баліч, оборонець запорізького "Металурга", провів за Чорногорію перший тайм проти Росії. Одразу після перерви його замінили.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter