УКР РУС

Як Петер Штегер повертає Борусію Д – новий тренер Ярмоленка трохи Клопп і Хайнкес та протилежність Боса

19 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Парадоксальний хід керівництва Борусії Дортмунд призначити головним тренером фахівця, який у цьому сезоні не вигравав, дає плоди. Петер Штегер доводить, що команда Ярмоленка не така і погана навіть на фоні епідемії травм.

Звільнити Петера Боса, до якого в клубі спочатку відчували любов, а потім вона ставала все хворобливішою, було необхідністю. Ватцке і Цорк виразно перетягнули з рішенням. Як самі зізнались, це просто був дурний прояв гордості. "Не дамо себе принизити Шальке ще більше після історичної драми 4:4 і не звільнимо свого тренера їм на радість". Бос не був поганим наставником, що доводив старт його Борусії. Але він точно не був тим, хто здатен витягнути команду з ями зневіри. Таких взагалі є одиниці. Але рішення призначити новим тренером чоловіка, який не виграв у цьому сезоні Бундесліги жодного матчу з Кельном, було дуже сміливим і навіть відчайдушним.

"Атакувати – сексуально, оборонятися – образливо". Все, що потрібно знати про нового тренера Ярмоленка

Вивів Кельн у єврокубки вперше за 25 років і... побив антирекорд

"Він ніби виграв 2 чемпіонства з більшим клубом". Так боси Борусії оцінили 5-е місце Кельна під керівництвом Штегера у сезоні 2016/17. "Цапи" не знали, що таке єврокубки, з 1992 року. Все працювало, як годинник, доки з команди не видерли ключову ланку – забивного форварда Модеста вигідно продали в Китай. Трансферний провал у спробі замінити Антоні привів Кельн до історичного антирекорду. Навіть найгірша в історії Бундесліги команда Тасманія Берлін не стартувала так провально – 3 очки в 14 турах. Не зміг Штегер впоратись і в Лізі Європи, де поступився місцем у плей-офф Црвені Звезді. Все це дуже нагадувало іншого Петера, але в Боса хоча б були вдалі періоди в Дортмунді.


Фото з фанатом Баварії? Запросто, з усмішкою і на фарт

Перед виїздом у Майнц, де "джмелям" кров з носа треба було набирати нарешті 3 очки, до Штегера підійшов юний фанат Баварії (хлопця видавала кепка з гербом мюнхенського клубу). Петер подивився на нього, обійняв і став позувати до фото зі своєю фірмовою посмішкою. Як виявилось, "на фарт". Борусія здобула першу за 9 матчів перемогу. Новий наставник "джмелів" залишився своїм хлопцем, незважаючи на відсутність перемог у чемпіонаті з травня місяця. Збентежений Дортмунд чекав на когось такого, хто найбільше нагадував Юргена Клоппа. Хто вселяв би впевненість, вносив спокій, оптимізм і давав відчуття сімейності.

Від теплої посмішки до тактичних перебудов, або Клопп-стайл

Петер Бос також багато і важко працював, але постійно заходив не з того боку не в ті двері. Оборона у нас так собі, але ж півзахист і напад грізні та мають переважувати проблеми з редутами. Петер Штегер не став уникати болючих спогадів і відразу ж заявив про себе в Дортмунді: "Я тренер, який здобув у цьому сезоні 3 очки. Борусія останній раз перемагала, коли було ще тепло? Кому ви це говорите! Я в подібний момент взагалі ще був на канікулах".

Дортмундці давно відчували ностальгію за відчуттям однієї великої родини з гравців, тренерського штабу, керівництва і фанатів, як це було за часів Клоппа. Якщо і була якась претензія до Томаса Тухеля, то передусім у його людських якостях, які не гармоніювали з клубними цінностями. Петер Бос з його строгим стилем одягу був занадто сухим. А ось Штогер, який на дебютний матч вдягнув кепку з клубним гербом, став ідеальним послідовником Клопп-стайлу. Максимально простий і свій дядько, його легко можна було б сплутати з фанатом. У нього не впаде корона з голови, бо звідки їй взагалі взятись?!

Австрійський наставник починав у Дортмунді з основ. Якщо заради надійнішого захисту можна пожертвувати безоглядним атакувальним стилем, ми це зробимо. Навіть на прикладі Андрія Ярмоленка у Майнці це було видно. Менша кількість атак, більше якості та відпрацювання на оборону. Борусія миттєво втратила божевільний почерк Боса, за яким цікаво було дивитись, мабуть, усім, крім вболівальників команди. Команда почала грати тактично виваженіше та обережніше. Борусія досі була благодійним фондом з роздачі халявних голів через свою ризиковану модель гри, в якій всі грали надто високо, а деякі просто страждали. Але в один день крамничка "все по 3 гривні" прикрилась.

Стиль гри з Хоффенхаймом не вражав. Однак фортуна нарешті віддячила їм ще одною перемогою у грі на 3 результати. Чому? Бо тренер вніс дрібні корективи в бік раціоналізму (дортмундці навіть Баварії так не віддавали м'яч), а команда почала працювати ще важче і просто заслужила цей успіх. З величезною імовірністю Бос такий матч би програв. Штегер виграв. Трибуни "Вестфаллена" також заслужили насолодитись звитягою.

Надихнулись Баварією

Борусія постійно зазіхає на статус великого клубу, але частіше виглядає меншим. Історія з Дембеле та іншими зірками, для яких Дортмунд лише перевал на шляху до справжніх грандів, показова. Історія про Нагельсманна – це крім іншого бажання обскакати і втерти носа Баварії, яка також хоче підписати з нового сезону найтоповішого німецького тренера нової генерації. Якщо не вірите інформації інсайдерів Bild, то ось вам нове підтвердження від Kicker. Попри блеф керівництва Борусії, що все це вигадки журналістів, перемовини навесні таки відбулись, і зараз клуб не відходить від своєї ідеї фікс.

Прихід Штегера – підсвідома спроба наслідувати Баварію. Австрієць, але тренер, що належить до старої німецької школи з простим і вбивчо ефективним футболом. Повернення Хайнкеса принесло мюнхенцям довгоочікуваний спокій та стабілізацію. Усі ображені нарешті заспокоїлись і отримали достатньо уваги і довіри від поважного наставника. Команда припинила відверто бунтувати і навіть зливати (свідомо чи несвідомо, неважливо) матчі. Почала вигравати не у феєричному стилі, часто вигризаючи 3 очки. Щось подібне почалось у Борусії. "Не можна зробити нічого надзвичайного за декілька днів. Намагаюсь тільки розташувати всіх так, як їм буде максимально зручно грати". Штегер відразу відкрився гравцям і дав їм те, що потрібно.

Ярмоленко і Ко ще себе покажуть

І ось воно диво. Незважаючи на з десяток травмованих, Борусія завелась. Вайгль, до бажань якого грати глибше нарешті дослухатись, ожив. Сократіс і Топрак вже не виглядають такими провальними. "Звільнений" Кагава взагалі почав творити гру ключовими пасами і голами. Ярмоленко провів найкращий матч місяця, примірявши скромну роль найкориснішого гравця другого плану. але потім зіграв у футбол Боса. Перегравав, перетягував, обрізав, надто проявляв своє лідерське его. Хоч і був корисним і створював загрози біля чужих воріт (ідеальна комбінація, яка привела до пенальті, його велика заслуга), для німців це не так важливо. Провідні видання оцінили гру Андрія низьким балом саме за те, що створював зайвий ризик і вибирав неправильні, надто складні рішення в атаці. Тренер підбадьорив Ярмоленка після заміни. Нічого страшного, буде краще.

Перший екзамен – кубкова гра проти Баварії

Якщо матчі проти Майнца і Хоффенхайма були вступними іспитами, то кубкова дуель з Баварією – екзамен Штегера і його управління командою. Поки все складалось аж надто гладко. Десь з авансом. Перемога над таким суперником зараз, перед святами, проти без 5 хвилин чемпіона і після тривалої кризи, стане втричі почеснішою для Дортмунда. Наскільки змінилась і готова до топових матчів Борусія? Які висновки зробили Обамеянг та Ярмоленко? Як Штегер буде ускладнювати життя Хайнкесу? Битва, яка нагадує фінал не лише тому, що матчу-відповіді не буде. Ви просто не можете це пропустити. Адже цього разу Борусія не виглядає так приречено, як перед попереднім матчем проти Баварії. Штегер з Кельном не виграв жодного з 6 матчів проти мюнхенців. Але "Борусія дає нові можливості та потенціал". У Нагельсманна герр Петер вже недавно виграв уперше. Час на Хайнкеса?