УКР РУС

"Як міг простий пацан із Лєвандовки думати, що він буде коментатором? Де я, а де телевізор?" Найкращі цитати Віктора Вацка

8 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про улюбленого коментатора мільйонів українських вболівальників.

Спогадів багато. Зокрема – яскравих. Сходу згадую "переносний душ". Саме так дотепні однокурсники називали мою величезну спортивну сумку, з якою я на першому та другому курсі приїздив на пари. Після навчання я їздив на футбольні тренування. У сумці була футбольна форма, бутси і бутерброди від мами.

Як міг простий пацан із Лєвандовки думати, що він точно буде коментатором? Де я, а де телевізор?

Пам’ятаю, коментував матч Ліги чемпіонів Баварія – Рейнджерс. То був чорновий запис. Керівництву сподобалось. Спочатку мені доручили вести хайлайтси Ліги чемпіонів уночі. Потім почав коментувати матчі. Докоментувався до того, що доручили працювати на чемпіонаті Європи в Бельгії та Нідерландах.

На фото: Володимир Єзерський і Віктор Вацко на перетині тисячоліть

Що таке шанс? Ти отримав можливість і далі треба чіплятись руками, ногами, кігтями, зубами. Я коли в Київ переїхав, то це було чуже для мене місто: далеко від сім’ї, на зарплатню вдвічі меншу ніж та, що мав у Львові. Пожертвував матеріальними благами. Але я знав, чого я хочу. Я знав, до чого я хочу дійти.

Був період, коли я коментував дуже багато ігор нашого чемпіонату і накатався потягами по горло. Наприклад, відкоментував гру в Кривому Розі, а ввечері уже сідав на поїзд до Києва. Вдома переодягнувся і знову у дорогу до Львова.

Ми починали у віці, в якому, в принципі, апріорі, не можна починати. Скільки нам було? По 20 років. 20-річна людина, грубо кажучи, пацан, який нічого не бачив. Ніякого життєвого досвіду, ніякого багажу немає, а він починає щось там розповідати.

Якщо робота приносить задоволення, про її важкість забуваєш.

"Поверхность" показувала різні європейські чемпіонати: Ден Босянок коментував Серію А. Він був ходячою енциклопедією італійського чемпіонату. Діма Джулай – вікіпедія чемпіонатів Англії і Іспанії. Тоді "без хазяїна" були чемпіонати Нідерландів та Німеччини, які мені і дістались.

"Почав грати з 14-річного віку. Бачив, як матюкаються на полі мужики, як ламають один одному ноги". Денис Босянок – цитати улюбленого коментатора

Збірна України грала в Донецьку з Північною Ірландією і після матчу мене познайомили із коментатором збірної гостей. Підійшов такий дідусь сивочолий, видно, що ні разу він не любить перехилити чарку-другу віскаря. Мені кажуть: "Це коментатор із Північної Ірландії", а йому кажуть: "Це коментатор з України". Він на мене дивиться і запитує: "Скільки ж тобі років?" Я відповідаю – 25 чи 26. Я думав, що я такий дорослий. Він такий: "Нічого собі, такий молодий!" Я запитую: "А Вам скільки років?" Він: "Мені 60". Я кажу: "А виглядаєте на 30". Посміялися і розійшлись.

З першого дня роботи на телебаченні в мене є одне правило: у нетверезому стані в ефір не виходити. Мені, м‘яко кажучи, дуже не подобається, коли я бачу такі речі у колег.

Я за характером є людиною затравною – якщо щось роблю, то або добре, або не роблю взагалі.

Компоненти, якими повинен володіти коментатор? Мова – її багатство, знання і тембр голосу. Обізнаність та ерудиція. І реакція – не бути “тормозом”. Навіть якщо ти – Олександр Друзь і в тебе чотири кришталеві сови, а мова багата, як у Ліни Костенко… Якщо людина віддала пас, а ти про це сказав через 20 хвилин – будеш “тормозом”.

Коментатор повинен бути насамперед цікавим.

Осінь – дуже гаряча пора для коментаторів, дуже багато трансляцій, і ти починаєш думати і говорити штампами. Такі ситуації дуже дратують.

Гумор в ефірі – дуже специфічна справа. Глядач налаштований на перегляд футболу. А коли він дивиться “Квартал”, то налаштований на сміх. Якщо ти під час матчу починаєш кидати якісь “гарбушки”, а люди не налаштовані, є велика ймовірність, що ці “гарбушки” не пролізуть. З них ніхто не посміється і скажуть на тебе “дибіл”.

Футбол не стоїть на місці. Потрібно багато дивитись, читати, розмовляти, щоб розуміти сучасну гру. Якщо сприймати її серйозно, як науку, то хто не намагається йти з нею у ногу, той випадає з футболу.

Люблю читати тактичні матеріали з різних видань. Той же Арсен Венгер, який пояснює, чому схема 4-4-2 є оптимальною і базовою для сьогоднішнього футболу, Клопп, Тухель, Гвардіола – люди, які формують стиль сучасного футболу.

Якщо б хтось міг писати сценарій матчу, вгадувати результати матчу, він би тренував мадридський Реал. Це стосується і тренера, і коментатора.

Колись, у час роботи в Карпатах, які боролись за виживання, маючи все для єврокубкових амбіцій, було дуже важко витримувати психологічно тиск невдач. Юра Беньо тоді сказав дуже сильну фразу: мовляв, у футболі для вболівальників усе змінюється дуже швидко – від туру до туру. Одна субота, перемога – ти герой. Наступна субота, поразка – ти лайно. Тому висновки у футболі робити потрібно дуже обережно, без поспіху.

У деяких епізодах гравці Динамо так бігали полем, що їм не вистачало плеєра, щоб музику слухати.

Хорватія – Україна? Не можна критикувати Daewoo Lanos за те, що він не Mercedes.

Коли Ігор Худоб'як вперше змінив зачіску на "лисий варіант", в команді його стали називати Зіданом. Сьогодні він забив, як Зідан.

Аркес себе почуває Пірло – це опорний півзахисник, який не відбирає м’ячі. А в технічному та інтелектуальному футбольному рівні він – шнурівка правого бутса Пірло.

На фоні цього матчу англійська Прем'єр-ліга – як пармезан для мешканця сучасної Росії: омріяний, бажаний, але недосяжний.

Граю для підтримки форми, аби пузо не росло і щоб дитині показати, що тато щось може. Малого беру з собою на гру, він кайфує.

Найбільше боюсь у своїй професії того, що я просто зупинюсь і мені це буде нецікаво.

Коли мені буде 60 і я матиму будинок на березі річки Рось, підкормлюватиму карася перловою кашею, а вечорами сидітиму в кріслі-гойдалці з пляшкою хорошого віскі поруч, ось тоді буду розповідати, як треба. Зараз ще не можу собі цього дозволити.

Сторінка автора у Facebook

"Мого прапрадіда обміняли на 6 мисливських собак". Сергій Савелій – про найекстремальніші ефіри, коментаторські дисквалфікації і ораторський потенціал Андрія Шевченка