УКР РУС

Як "Фенера" над Стамбулом. Топ-8 висновків

29 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" робить оперативний "розбір польотів" матчу на "Шюкрю Сарачоглу".

1. Не екшн. Перед матчем любителі прогнозів хором відзначали потужність лінії атаки в обох команд. "Шахтар" так грає вже не один рік, а "Фенербахче" провів потужну спаринг-кампанію перед стартом у єврокубках - в ефектному стилі обігрував "Марсель", "Олімпіакос", "Віторію Гімараеш". Думалося, що й в очному поєдинку турецький та український гранди обміняються болючими результативними ударами. Натомість - досить обережна гра, особливо в другому таймі. Таки мали рацію головні тренери - Луческу і Перейра, які перед матчем відзначали, що суттєвих секретів один перед одним у них немає. 

2. Атака "Фенербахче" - не всесильна. Поклавши руку на серце, напевно, кожен із Вас може зізнатися, що побоювався грізного дуету форвардів "канарок" - Соу/Фернандау. У спарингах турецького клубу вони "наклепали" так щедро, що не зважати на їх результативність було б щонайменше нерозумно. Однак на ділі виявилося все значно простіше. Фернандау відзначився ударом головою з близької відстані, щоправда, на трибуни, - у першому таймі, а також гострим прострілом у таймі другому, коли на допомогу П'ятову прийшов Степаненко. Не вносити ж до цього списку те, як розлючений Ферна гамселив себе по голові або ж душив Шевчука за горлянку! Чоловік він справді грізний та неприємний, однак грати проти нього можна і треба. Мусса Соу пробив одного разу з гострого кута - і все. Якщо пригадуєте ще якийсь момент у сенегальця, то поправте Вашого автора у коментарях.

3. Імена нічого не вирішують. Наприкінці поєдинку Перейра кинув у бій Робіна ван Персі. Голландець наочно продемонстрував нам, що до серйозних викликів ще не готовий. Один напівмомент, коли екс-форварду МЮ не вдалося обробити вишукану подачу від Стоха - і все. Розчарували і такі "мастодонти", як Нані та Мейрелеш. З тієї ж опери гра Дієго. Зірки? Зірки, безперечно! Але кожен - поодинці та й то лише завдяки старим заслугам. До команди-зірки "Фенеру" ще топати і топати.

4. "Шахтар" повинен був усе вирішувати вже в Стамбулі. Особливо добре "гірникам" вдалася перша половина першого тайму, коли парочка моментів була у Тейшейри. Та й Тайсон до перерви міг відкрити рахунок - блискучий сейв Волкана. У другому таймі бразилець виконав прекрасний рейд до чужих володінь, але пробив повз дальній кут. "Фенербахче" в обороні зіграв настільки ж недолуго, як традиційно грають практично всі османські команди. Це вже якийсь хронічний діагноз. "Шахтар" при виході в контратаки мав багато вільних зон і просто зобов'язаний був хоча б одного разу скористатися такою турецькою гостинністю.

5. Українізація. Після нового розпродажу бразильців Мірча Луческу змушений робити ставку на українців. Зі старту на поле вийшли шестеро наших співвітчизників - П'ятов, Шевчук, Ордець, Ракицький, Степаненко і Гладкий. У другому таймі до них додалися Коваленко та Малишев. Каші не зіпсували. І коли таке було востаннє? Напевно, ще при покійному Прокопенкові - на зорі 2000-х. До речі, Коваленка хочеться привітати із дебютом у дорослій ЛЧ. Дай Боже, "прорве" вже у матчі-відповіді.

6. Ордець. Через дискваліфікацію Кучера у зв'язці з Ракицьким вийшов Іван Ордець - центрбек без особливого багажу досвіду гри в єврокубках. Проте із форвардами "Фенера" він зумів собі дати раду. Суто візуально, із телеекрана, гра Ордеця не давала приводів для великого занепокоєння. Плюсуємо!

7. Незрозумілий баланс. Нульовий рахунок залишає для обох команд широкий простір для маневру. З одного боку - "Шахтар" повертається з "турецького пекла" непереможеним, що вже непогано. З іншого боку - варто "Фенеру" забити на "Львів Арені", як справи "гірників" дуже серйозно ускладняться. Так чи інакше, "Шахтарю" тепер обов'язково потрібно перемагати. Чи здатні "гірники" на це - зараз з'ясуємо в опитуванні.

8. Химерні побоювання Леоненка не справдилися. Команда не зробила Луческу подарунку, але й не засмутила свого тренера. Містер може хоча б на один день забути про насущні справи і відсвяткувати 70-річний ювілей. 

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Чи побільшало у Вас оптимізму щодо успіху "Шахтаря" у двобої з "Фенербахче"?
  • Так
  • Ні