УКР РУС

Як фанати "Хіберніана" допомагають українським дітям, заснувавши унікальну дружбу з "Дніпром"

8 грудня 2016 Читать на русском

Все розпочалося у далекому 2005 році, коли "Хіберніан" грав з "Дніпром" у рамках Кубка УЄФА.

Тоді "дніпряни" перемогли із рахунком 5:1 за сумою двох матчів та вийшли у груповий етап турніру. Саме з цього часу і зародилася унікальна дружба між фанатами обох команд, пише Daily Record.

Вболівальник "Хіберніана" Стіві Карр під час поїздки в Україну перейнявся темою "Дніпра" та українських дітей. Зібравши близько 3 тисяч фунтів він зв'язався з благодійною організацією, яка базувалася в Україні. Гроші витратили на іграшки та іншу допомогу дітям.

"Ми вирішили допомогти дітям, які жили у дитячому будинку. У нас було по 100 фунтів, які ми планували витратити на випивку, але коли обміняли на українські гривні, то зрозуміли, що алкоголь дуже дешевий. У нас залишилося багато невикористаних гривень. Ми зв'язалися з іншими фанатами, зібрали їхні гривні та віддали в дитячий будинок", – розповів Карр.

"Вболівальники "Хіберніана" жертвують близько 20 тисяч фунтів в рік для дітей. Відвідуємо їх 1-2 рази в рік", – додав шотландський фанат.

В Україні Карр та його команда допомагають дітям відвідувати західні регіони країни, оскільки вони більш схожі на Європу, ніж східна частина держави.

"Ми, зазвичай, беремо 80 дітей та 20 дорослих, щоб показати їм західну Україну, яка дуже схожа на Шотландію. Це дуже велика країна. Щоб ви розуміли – потрібно їхати 16 годин на поїзді", – каже фанат "Хіберніана".

У цьому сезоні, Карр та інші благодійники вперше організували для 20 дітей поїздку в Шотландію на матч з "Данді Юнайтед". Діти побували на матчі, а клуб влаштував для них сніданок та інші необхідні зручності. Групі дітей також провели екскурсію в Единбурзі та інших містах, перш ніж вони полетіли назад додому.

Також Стіві Карр спланував поїздку для українських дітей на тренувальну базу "Дніпра" та намагався організувати зустріч із керівництвом "дніпрян" з приводу можливого святкування 10-річчя дружби між фанатами: "Ми намагалися організувати дружній матч з "Дніпром" в минулому році, але не склалося. Клуби були у захваті від такої ідеї, але врешті-решт не вирішилося питання з візами. Додам, що менеджери "Дніпра" добре розуміють цей дружній зв'язок між нами".

Ось так зв'язок, який почався з благодійної та гуманітрної мети, перетворився в унікальну для футбольного світу дружбу.

Переклав та адаптував Юрій Шутка

Підписуйтесь на push-повідомлення від "Футбол 24", щоб першими дізнаватися про найважливіші футбольні новини та/або події в центральних матчах українського і світового футболу