УКР РУС

"Я йду на війну. Ви йдете зі мною". Ким насправді є Дієго Коста

26 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" розповідає про найкращого бомбардира АПЛ Дієго Косту.

Дієго Коста перебуває у чудовій формі. Нещодавно він забив 50-й гол за "Челсі", зробивши це на 15 матчів швидше, ніж легенда клубу Дідьє Дрогба. "Сині" впевнено лідирують в АПЛ, а він очолює бомбардирські перегони з 13-ма голами у 17 матчах. Крім цього, провідні експерти англійського телебачення Гарі Невілл і Джеймі Каррагер визнали його найкращим гравцем першої частини сезону в Англії.

До вашої уваги підбірка Independent з біографії Дієго Кости "Мистецтво війни" Франа Гільєна.

Дитинство у Лагарто, Бразилія

Він хотів брати на тренування свого сусіда Маріо Сезара, який мав вади зі слухом і мовою. "Дієго наполіг на тому, щоб цей хлопець теж займався. Я не був щасливий і сказав про це. Маріо просто не міг розуміти, що я говорю, але Дієго завжди був поруч і перекладав для нього", розповідає перший тренер Дієго Кости Аугусто Машадо.

Тільки у 16 років Косту помітили у маленькому напівпрофесійному клубі "Барселона Еспортіво" в штаті Сан-Паулу. "У місті, де я виріс, не було ніякої інфраструктури та ресурсів", говорить Коста.

Переїзд у Європу: "Брага" у 2006 році та оренда у цьому ж клубі з "Атлетіко" у 2007-му

Дані Мальйо, воротар "Браги": "Він був повністю впевнений у собі з самого початку. Аж занадто впевнений. Завжди на повну гучність вмикав музику, яку слухав. Я пам’ятаю, як він послав мене уже на свій 4-й день у клубі. А я був старшим на 10 років!"

Оренда в "Сельту" у сезоні 2007/08

Одноклубник Еухеніо Гонсалес:

"Я пам’ятаю, наскільки пристрасним він був щодо футболу. Тренувань йому було недостатньо, і він звик грати з друзями на університетських полях об 11 ночі".

Вибір правильних для розвитку Кости клубів для оренди

Хесус Гарсія Пітарх, на той момент президент "Атлетіко": "Я сказав йому, що "Малага" навіть не розглядається. Все, про що я міг думати тоді, це чим він буде займатись, якщо йому дадуть свободу на Коста дель Соль. Люди з "Сельти" поінформували мене про те, що він витворяв там, і я ніяк не міг обрати Малагу."

Оренда в "Альбасете" в сезоні 2008/09

"Дієго почав працювати з нами, маючи кілька помилкових суджень ще до того, як приїхав. Перш за все, він і гадки не мав, що Альбасете знаходиться не на узбережжі, і що через це в нас немає пляжу. По друге, він думав, що переходить у значно сильнішу команду", – згадує президент "Альбасете" Максімо Ернандес.

Дрібні огріхи в Альбасете

Адміністратор клубу Вісенте Ферре де ла Роса так розповідає про скарги, які він отримував від сусідів Кости: "Одного разу вони (Коста з друзями – прим.) дуже голосно дивились порно. Бідна жінка з поверху вище спустилась до них, щоб попросити зменшити гучність. "У чому справа? Вам що, не подобається займатись коханням?" – мило відповів їй Коста з виряченими очима.

Йоркширський тер’єр Кости

Слово одноклубнику Марко Навасу: "Я також мав собаку, і ми багато сміялись з них. Хоча моя собака і була більшою, вона реально боялась собаки Дієго. Так, вона була маленька, але, Боже мій, вона була лютою – чимось схожа на власника".

…і його спустошення через смерть собаки

Партнер по "Атлетіко" Паулу Асунсао: "Дієго привіз свого йоркширського тер’єра у Мадрид. Але одного дня, коли він паркував авто, він не знав, що собака була позаду машини, і переїхав її. Він був спустошений, цілий місяць у тотальній депресії. Коли я питав його, чому він не в гуморі, він казав: "Я не можу в це повірити. Я вбив свою собаку. Він вибіг з дому, щоб привітати мене, а я не побачив його і переїхав".

Становлення в "Альбасете"

Медичний працівник клубу Маноло Бледа згадує: "Клуб вирішив платити гравцям, але залишити без зарплатні інших співробітників клубу. Коли Дієго почув це, він відмовився тренуватись, поки всім не заплатять. За свої 35 років я ніколи не бачив когось іншого, хто б зробив щось таке".

"Одного дня президент зайшов у роздягальну до гравців. Він йшов по колу і кожному тис руку. Дієго чекав своєї черги, а потім відвів свою руку і запитав, чи людина, яка відповідає за екіпіровку, отримала зарплату. "Я не буду тиснути вам руку до того, поки не заплатите їм", – сказав Дієго", – згадує лікар клубу Едуардо Родрігес Велландо.

"Джокер" команди

Під час заїзду у готелі на виїзних матчах, Коста одягав на голову клубного лікаря, який нічого не підозрював, наволочку і "викрадав" його. Іншим разом він раптом зник з тренування. Пошуки нападника завершились, коли побачили, що Коста лежить у купі свіжоскошеної трави біля газонокосарки.

Якщо у джакузі було занадто багато піни або тренерський штаб помічав, що хтось закрив їх у сауні, то винуватець був один. Верса, його партнер по команді, говорить, що з того часу Коста став відомий, як "той відбитий бразилець".

Гравець і особистість

Одноклубник у "Вальядоліді" Альберто Маркос: "Дієго зі старої школи – те що сталося на полі, залишається на полі. Він може посваритися з вами і тоді ви будете ладні вбити його, але через кілька годин ви уже обідаєте разом. Він ніби ступає в інший світ, коли грає. Він просто ніколи не тримає образу на когось".

Проблеми з вагою у передсезонці-2010

Червень настав, але бразилець так і не прибув на передсезонний збір. Врешті-решт, він з’явився через 4 дні і зовсім не у формі. Тоді він сказав: "Звинувачуйте мою матір. Вона дуже добре готує".

Його боротьба з Серхіо Рамосом

Слово Дієго Кості: "Якщо я повинен вдарити Серхіо Рамоса, то так тому і бути. І він також вдарить мене, якщо буде потрібно. Але мова йде про змагання. Це тільки тоді, коли ми граємо".

Коста очима іспанської преси

Журналіст Хосе Антоніо Мартін Отін: "Він, як типовий футболіст у недільний ранок, перед яким стоїть 3 завдання: він хоче грати, він хоче забити і він хоче трохи поборотись".

А от інший іспанський журналіст Санті Хіменес так охарактеризував нападника:

"Дієго Коста може власними силами захопити країну середнього розміру".

Перехід з Бразилії до Іспанії

Сіріло Гутьєрес, екс-працівник "Атлетіко", відповідальний за екіпіровку: "У нас є пара іспанських прислів'їв: "Це не про те, де ти народився, а про те, де ти розквітнув" і "Подяка – це ознака благородних душ". Він відчув, що багато чим завдячує Іспанії".

Бразильська відповідь

Промовистий слоган на автосалонах у бразильському штаті Сеара: "На відміну від Дієго Кости, цей автомобіль – щось, чим можуть пишатись бразильці".

Реакція рідного Лагарто

Рішення Кости обрати збірну Іспанії у лютому 2014-го у місті святкували з феєрверками, а авто щосили сигналили. Люди вдягали іспанські футболки.

Перший день в "Челсі"

Оскар шукає трьох партнерів по команді. Він хоче представити їм когось. Це був перший день Дієго Кости у якості гравця "Челсі" і він хотів дещо сказати. Він не дуже добре володів англійською, але Оскар допоміг йому з словами.

Коста репетирував одне коротке речення. Але насправді важливе. Оскар представив його Террі, Кехіллу, Івановічу і Матічу. Вони потисли руки, а потім Коста випрямився і сконцентровано з великим акцентом сказав англійською: "Я йду на війну. Ви йдете зі мною".

P.S.

Антоніо Конте, головний тренер "Челсі", 20 листопада 2016 року:

"Раніше мені часто ставили питання про його поведінку на полі, реакції на події, емоційну гру, а тепер він є одним з найкращих нападників світу. Важливо, що йому вдалося направити свою енергію в потрібне русло".

"Мене били палицями на очах у доньки через мою принциповість". Правила життя Антоніо Конте

Різдвяне свято футболу. Що таке Boxing Day у Англії