УКР РУС

"Я вб’ю тебе, твою дружину і твоїх дітей". Небезпечний власник АЕКа, готовий заплатити шалену суму за перемогу над Динамо

27 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про Дімітріса Меліссанідіса, 66-річного афінського олігарха, який витягнув АЕК із "того світу".

У сонмі богів грецького футболу споконвіків домінували лише двоє – Олімпіакос та Панатінаїкос. Сукупно ці монстри здобули 64 чемпіонські титули. Третім після небожителів йде афінський АЕК – 11 перемог у національній першості. "Двоголові орли" також можуть вважатися грандами. У них – величезна вболівальницька армія по всій країні.

Тривалий час цей клуб їхав на багажі старих здобутків, адже останнє чемпіонство АЕКа датоване сезоном 1993/94. Упродовж двох десятиліть "жовто-чорним" щоразу бракувало аргументів – кадрового ресурсу, тренерського генія, фінансів – щоб випередити Олімпіакос або Панатінаїкос. І лише зараз з’явилася надія на ренесанс. Оптимізм прихильників АЕКа – заслуга, насамперед, однієї людини.

Знайомтеся – Дімітріс Меліссанідіс, нафтовий і судноплавний магнат на прізвисько "Тигр".

Добрий олігарх

Дімітріс народився у сім'ї інтелігента та політичного діяча Зораса Меліссанідіса. Зорас був понтійським греком – представником тієї частини народу, яка наприкінці XIX – на початку XX століття зазнала утисків і навіть відвертого геноциду від Османської імперії.

Меліссанідіс-молодший, навідміну від батька, не вдарився у книги і великі реформаторські ідеї, а зосередився на розвитку власного бізнесу, адже швидко вловив у собі талант до "робіння" грошей. У 24-річному віці Дімітріс започаткував перший проект – невелику автошколу в афінському районі Корідальос.

"Не намагайтеся повторити мої голи – краще запам’ятайте їх". Як гарувати на заводі і отримати Bugatti Veyron – лайфхак від Роберто Карлоса

Невідомо достеменно, чим Меліссанідіс займався упродовж 80-х, але очевидно, що справи йшли аж надто успішно. У 1992-му він вперше став президентом АЕКа. Попрацював близько року і залишив посаду, щоб невдовзі повертатися до неї ще двічі – у 1994-95 та 1998-99 роках.

У 1995-му в кар’єрі бізнесмена настає ключовий момент: він засновує нафтопереробну компанію AMPNI – другу за величиною у Греції і найкрупнішу у світі в плані незалежного постачання мазуту. Кажучи конкретніше, вона доставляє паливо та мастила для суден у портах та на морі. AMPNI закупляє товар з різних джерел та перепродує його різноманітним групам клієнтів у всіх основних секторах комерційного судноплавства та провідних круїзних ліній.

Компанія Меліссанідіса багато років успішно співпрацювала із ринками США, Мексики, Британії, Росії, Туреччини, ПАР, Ямайки, Сингапуру, Панами, ОАЕ та десятків інших країн. Себто, географія охопила всю планету.

Поки тямковитий грек рубав "капусту", АЕК без нього деградував і потроху котився у прірву. Розв'язка настала 7 червня 2013-го, коли клуб за величезні борги (близько 170 мільйонів євро), понизили в класі до рівня третього дивізіону чемпіонату Греції.

Зволікати було ніколи – Меліссанідіс вчетверте береться наводити лад у рідному клубі. Разом із лідерами фан-руху, а також деякими футболістами-ветеранами він створив некомерційну організацію "Союз друзів АЕКа" (Enosi Filon AEK). Дімітріс викупив контрольний пакет акцій і сходу привів серйозних спонсорів. Отримавши відчутні фінансові вливання, "орли" оперативно повернули собі елітну прописку. За підсумками двох попередніх сезонів афінський клуб пробивався у єврокубки – не лише в ЛЄ, а й у чемпіонську лігу. У 2016-му АЕК здобув Кубок Греції, обігравши Олімпіакос. У 2017-му знову пробився до фіналу, де, щоправда, поступився ПАОКу.

Зараз, у чинному сезоні, "жовто-чорні" реально претендують на чемпіонський титул + пробилися в 1/16 Ліги Європи. Словом, з допомогою Меліссанідіса АЕК семимильними кроками повертає собі звання гранда грецького футболу.

АЕК з Чигринським розгромив Панетолікос у Кубку Греції

Паралельно олігарх взявся за проект нового стадіону для свого клубу, запросивши італійського архітектора Массімо Мажовецкі, який, приміром, доклався до будівництва "Ювентус Стедіум". Домашня арена АЕКа вміщуватиме близько 35 тисяч глядачів і обійдеться в 70-80 мільйонів євро. Наразі ж "орли" виступають на олімпійському 70-тисячнику столиці Еллади.

Злий олігарх

Якщо у вас виникло враження, що Дімітріс Меліссанідіс – це янгол у людській подобі, покваплюся розчарувати. Не один десяток років за олігархом тягнеться неприємний шлейф темних історій. Приміром, є згадки про те, що ще у 80-х його звинувачували у хабарництві. У 1996-му, через рік після заснування AMPNI, Меліссанідіс і діловий партнер Янніс Каррас мали всі шанси загриміти на нари. Дует підозрювали в контрабанді нафти, однак невдовзі повністю виправдали.

Професійний етикет для Дімітріса – неписаний. Свого часу Костас Луропулос, виконавчий директор компанії OPAP, оприлюднив інформацію, що у процесі ділових переговорів Меліссанідіс дозволяв собі методи психологічного тиску: "Була серія телефонних дзвінків. Він ображав і погрожував. Казав, що відірве мені голову".

Про цю та чимало інших тем, які виставили президента АЕКа у не найкращому світлі, активно писали журналісти. Меліссанідіс їх люто ненавидить і слів не добирає. Одному з журналістів він, начебто, прошипів таке: "Я міг би замочити тебе без попередження. Але я – мужчина. Тому попереджаю: я вб'ю тебе, твою дружину, твоїх дітей. Усіх, хто тобі близький". А ось ще одна тирада: "Я нічого не боюся, бо я – Меліссанідіс. Ви не зможете спати. Я стану вашим кошмаром і порву вас на шматки".

Усі ці кричущі факти сходять олігарху з рук. Адже він – філантроп, жертвує значні суми грецькій церкві та Константинопольському патріархату, отримує з рук духівників престижні ордени. Словом, типова для наших реалій історія, коли високопоставлений злодій прикривається іконами і вважає, що це дає йому право надалі порушувати закон.

За перемогу в дуелі проти Динамо Дімітріс Меліссанідіс вже пообіцяв своїм футболістам щедрі преміальні – 1 мільйон євро. Команду Хацкевича очікують непередбачувані матчі із вкрай мотивованим суперником. А ексцентричний президент АЕКа ще підкине хмизу в це багаття.

Сторінка автора у Facebook

"Динамо? Спробуємо зіпсувати їм нерви". Дмитро Чигринський – про АЕК у Лізі Європи, героїчні виступи зі зламаною рукою і потужні скандали чемпіонату Греції