УКР РУС

"Я таке бачив тільки у "Шахтарі" та "Краснодарі". Кононов розповів про свої враження від стажування в "Челсі"

13 листопада 2016 Читать на русском

Екс-наставник "Карпат" Олег Кононов розповів про своє стажування у "Челсі" після роботи з російським "Краснодаром".

"Чемпіонат АПЛ – найвидовищний у нашому виді спорту. У цій країні працюють тренери найвищого класу і сильні гравці. Мені давно хотілося подивитися, як живе британський футбол зсередини. Я живу у Лондоні вже 17 днів. Клуб надав мені одну зі своїх квартир, недалеко від бази. Зі мною завжди тренер академії "Челсі". Ми пересуваємось на його автомобілі. Тільки в Манчестер їздили на електричці, так було зручніше.

Думаю, що всі тренери завжди повинні поповнювати свої знання. І робити це потрібно не тільки перебуваючи на роботі або за комп'ютером, або читаючи книги, методичну літературу чи журнали. Мені подобається виїжджати в інші країни, відкриваючи цими поїздками нові можливості і якісь раніше невідомі мені деталі в тренерській практиці. Я їжджу сам. Був у Барселоні два рази, в Дортмунді, коли там головним тренером був Юрген Клопп. Багато розмовляли з ним особисто, в Мюнхені у мене була така ж зустріч – тет-а-тет з Хосепом Гвардіолою. Коли працював у Краснодарі, то залишався в Ліверпулі після гри з "Евертоном" ще на три дні. Там дивився тренування цього клубу, спілкувався з його головним тренером Роберто Мартінесом. Тепер він тренер збірної Бельгії, а в Ліверпулі працює Рональд Куман.

Що вразило? По-перше, це великий тренерський штаб клубу. У нього входить три департаменти. Це тренерський департамент: головний тренер, його перші помічники, тренери з фізичної підготовки. Другий департамент – аналітичний. Там теж є свій директор, свої тренери та фахівці. Всі вони зайняті тим, що збирають всю можливу інформацію з тренувань, ігор своєї команди, матчів команд суперників. Третє. Медичний департамент. Теж директор, якому підпорядковані лікарі і фізіотерапевти, масажисти клубу. Всього у тренерський штаб "Челсі" входять близько 30 професійно підготовлених тренерів і фахівців. У Росії не знаю, чи таке є. Я особливо не був ніде, окрім "Краснодара". А коли працював в Україні, то бачив подібне у "Шахтарі". Там дуже сильна академія", – зазначив Кононов.

Італійський наставник "Спартака": Я не думав про майбутнє, коли сюди приїхав, у Росії – важко та холодно

А ви що думаєте з цього приводу? Напишіть в коментарях