УКР РУС

Все у наших руках: що мають зробити "Дніпро" та "Динамо", аби пройти до півфіналу

23 квітня 2015
Автор: Віталій Кулачковський

Момент істини. Для когось матч усього життя, для когось - усього сезону.

Безумовно, на цей момент найважливіші півтора години року. Шанси є. Все можливо. Без права на помилку. За спинами уся країна - усе це про чвертьфінальні дуелі Ліги Європи. «Дніпро» - «Брюге», «Фіорентина» - «Динамо». Бодай на якийсь час настрій 45-мільйонної України залежатиме від двох десятків хлопців.

Так що ж повинні зробити кияни та дніпропетровці, щоб потішити співвітчизників ?!

В «чобіток», та не під каблук

Розбити стереотип

Всі знають: українські клуби загалом, а Динамо» зокрема, катастрофічно грають проти італійців. Просто жахливо. З приємного, пригадуємо хіба що дуель з «Ромою» («біло-сині» двічі розбили «вовків» у груповому раунді, а «Шахтар» проходив клуб із Вічного міста в 1/8 Ліги чемпіонів). А так, то статистика просто жахлива: до дуелі з «фіалками», «Динамо» 18 разів зустрічалося з італійцями у євротурнірах. 2 звитяги, 5 нічиїх та 11 поразок! Інколи навіть здається, що наші клуби жереб з представниками Серії А сприймають як вирок. Як на мене, зараз чудова нагода знищити цей страшний сон. Треба вірити у перемогу і розуміти, що кожна дуель — це абсолютно нова історія зі своєю фабулою, дійовими особами та результатом.

Вивчити уроки

Не такі страшні «фіалки», як їх малюють. Або, принаймні, як може здатися людям, які дивилися київську частину дуелі. Ті, хто слідкують за Серією А зрозуміють про що я. Головний клуб Флоренції зараз далеко не у найкращій формі. Не вірите, можете запитати «Наполі» (0:3 і абсолютно без варіантів) та «Верону» (0:1). Так якщо якась там «Верона» може перемагати на «Артеміо Франкі», то чому це не під силу лідерові УПЛ ?!

Не «перегоріти»

Вам не здалося, що на «Олімпійському» «динамівці» виглядала дещо перелякано? Колінка трусилися. Так от, якщо так само ми зіграємо і в Італії, то просто таки покладемо до фіолетової «кишені» «Фіорентини» запрошення до півфіналу Ліги Європи. Киянам боятися нічого. Вони вже молодці. Гарячого серця їм та холодної голови!

Нейтралізувати фланги суперника

Ох, і дістав зірковий Салах наш захист. «Повозив» на славу. Треба подивитися як італійці зіграли проти Ярмоленка і «змавпувати», або ж придумати щось своє.

Знайти баланс

«Динамо» у дуже цікавій ситуації. З одного боку, йому не можна закриватися у глухому захисті, треба забивати. А з іншого, абсолютно переконаний, що стрімголов летіти вперед кияни не горять бажанням. Їх можна зрозуміти. Треба знайти баланс, щоб і моменти створювати, і сивого волосся Шовковському не додавати.

Використати Ярмоленка

Зараз лідер киян вже не темна конячка. Про нього знають, його вивчають, до нього готуються. Повітря у нього тепер вкрай мало. Це новий рівень. І це треба навчитись використовувати. Не тішу себе ілюзіями, що Ярмола обіграє сімох гравців суперника і закотить «круглого» у порожні ворота — такого у сучасному футболі не буває (каталонського «марсіанина до уваги не беремо) — але використати вільні зони, які створюються через особливу увагу до Андрія можна.

Чиї «горішки» міцніші ?!

Колись казали, що виїзна нічия — то прекрасний результат. Зараз роблять «поправку» на виїзний гол. У наш час він дуже важливий. І «Дніпро» його не оформив. Тому вдома команда Мирона Маркевича має перемогти. Коротко і зрозуміло.

Заслужити посмішку Фортуни

Треба визнати: «Дніпро» — нічим не кращий клуб, ніж «Брюге». Ми ніякий не фаворит і у Бельгії тамтешні господарі аж ніяк не «відскочили». Перепустку до півфіналу «вигризе» один із двох абсолютно рівних суперників. Треба, щоб ось ці вирішальні малесенькі дрібниці були за нами. Треба, щоб Фортуна грала у формі «Дніпра».

«Закрити» «башту»

Чималих турбот захисту віце-чемпіона України завдав велетень в атаці бельгійців — Уларе. Він виграв левову частину єдиноборств, а значить створив чимало атак своєї команди. У нас є величезний Дуглас, але навіть він виглядав «хіляком».

Грати у свій футбол

Теперішній «Дніпро» — не приклад тактичної гнучкості та вміння грати по-різному з кожним конкретним суперником. Сила підопічних Маркевича у тому, що вони можуть будь-кому нав’язати свій футбол: швидкий, комбінаційний, атакувальний. Можна згадати два матчі з «Інтером»… але не хочеться. Не треба собі зраджувати.

Відчути кураж

«Дніпро» зробив чимало, щоб «заманити» фанів на трибуни. Гадаю, палка підтримка дніпропетровцям забезпечена. Головне, вловити цей імпульс і не мучитись, а справді кайфувати.

Використати стандарти

Силою обох команд вважають стандартні положення. Дуже важливо, щоб цей козир опинився саме у нашому рукаві. Тримаємо кулаки за дует Ротань – Федецький. Та й біля власних воріт треба бути дуже обережними. Футбол — в житті не головне… Це так, але у вечері четверга нічого важливішого не буде. І все буде добре, для кожного з нас… (с).