УКР РУС

"Войовничі Йондовці" на чолі з Гамшиком. Представлення збірної Словаччини

8 вересня 2014 Читать на русском

Збірна України відкриває для себе відбір до фінальної частини Євро-2016 матчем проти національної команди Словаччини. Пропонуємо ближче познайомитися із прем’єрним суперником у новому сезоні.

Прізвиська: "Bojovni Jondovci" (що приблизно можна перекласти, як "Войовничі Йондовці"; англійським "Jondas" часто себе називали словацькі емігранти), "Repre" (від "Reprezentacia" – "збірна")

Найкращий бомбардир: за всю історію – чинний гравець Роберт Віттек (23)

Найбільше матчів: за всю історію - Мірослав Карган (107), серед чинних гравців – Роберт Віттек (80) та Марек Гамшик (70)

Рік заснування асоціації: 1938 рік

Член УЄФА з 1993 року

Член ФІФА з 1994 року

Тренер: Ян Козак (працює з 2 липня 2013 року)

Капітан: Марек Гамшик

ФІФА: 45 місце (на 14 серпня 2014 року)

Перший матч словацька збірна зіграла ще за часів Першої Словацької Республіки. Тоді наші сусіди зійшлися на футбольному полі зі збірною Третього Рейху. І перемогли з рахунком 2:0. Однак тогочасна команда проіснувала лише сім років. Після Другої світової війни країна стала частиною нової держави Чехословаччини, а словацькі футболісти виступали у новій збірній.

Більш ніж 50 років словаки захищали честь Чехословаччини. Та відігравали далеко не останню роль у цій збірній. До прикладу, у фіналі європейської першості 1976 року, коли чехословаки перемогли збірну ФРН, вісім із 11 гравців були за національністю словаки.

 

Нове відродження словацької дружини сталося, коли Словаччина знову стала незалежною країною. За часів Другої Словацької Республіки (1994 рік) збірна знову стартувала з перемоги (ОАЕ - Словаччина – 0:1). І саме уже з цією новою командою зустрінеться українська національна збірна.

За історію існування незалежних збірних Словаччини та України команди зустрічалися тричі. Однак в офіційних поєдинках сьогоднішня гра стане дебютною.

У трьох очних зустрічах статистика свідчить на нашу користь. Українська команда ще не знала поразок від західних сусідів. Уперше українці зі словаками зійшлися у товариському матчі 2002 року й зіграли внічию 1:1 на виїзді. Через два роки, у 2004 році, вже на рідній землі збірна України знову розійшлася миром у товариській грі зі словаками.

Остання гра між збірними відбулася ще у 2009 році в межах Кубка Кіпрської футбольної асоціації. Українці й словаки на стадії півфіналу зустрілися в очному протистоянні. Тоді "жовто-блакитні" зуміли вперше здолати суперника з рахунком 3:2 й у підсумку тріумфувати на турнірі.

Отже, в матчах між собою українці мають кращу статистику: 3 матчі – 1 перемога, 2 – нічиї, 0 – поразок. Різниця м’ячів 5-4 (+1).

 

За двадцять років існування сучасна збірна Словаччини взяла участь у 5 кваліфікаціях до Чемпіонатів Європи та світу. Та до фінальної частини Євро не пробивалася ніколи. Найбільше досягнення словаків на міжнародному рівні – поїздка до ПАР у 2010 році. Тоді команда вилетіла на стадії 1/8 фіналу.

Групу в кваліфікації до європейського форуму "Войовничі Йондовці" не проходили ніколи. З п’яти спроб вони тричі фінішували на 3 сходинці й два рази четвертими. І на 4 місці словаки опинялися дві останні кваліфікації до Євро (у 2008 та 2012 роках).

Більш наочним представленням команди, що сьогодні вийде на НСК "Олімпійський" проти українців, буде виступ у кваліфікації до ЧС-2014 в Бразилії. У своїй відбірковій групі збірна Словаччини знову посіла третє місце, поступившись першими двома збірним Боснії і Герцеговини та Греції. До того ж, наші сусіди набрали майже вдвічі менше очок, ніж лідери групи (БіГ та Греція – 25, Словаччина – 13).

Гру словаків у тій кваліфікації назвати стабільною і рівною складно. Вони двічі розійшлися миром із Литвою, потім, уже під керівництвом Яна Козака (очолив команду 2 липня 2013 року), зіграли 1:1 з Ліхтенштейном, двічі програли грекам і в заключному турі результативно розійшлися з латвійцями 2:2. Однак є у словаків чим і злякати наших хлопців. "Войовничі Йондовці" зуміли перемогти нестримну в тій кваліфікації Боснію і Герцеговину на полі суперника. Та у підсумку словаки знову були третіми.

 

Щодо виконавців, які є у розпорядженні Яна Козака, то, звичайно, головна зірка команди Марек Гамшик, який захищає кольори італійського "Наполі". Саме навколо нього будується гра у центрі поля збірної Словаччини і багато в чому від його дій залежить успіх усього колективу. Недарма саме Мареку довірили капітанську пов’язку.

Цементувати оборону й гарантувати недоторканість своїх воріт покликаний інший зірковий гравець - захисник англійського "Ліверпуля" Мартін Шкртел. Це гравець високого рівня, який має чималий досвід виступів на найвищому рівні. Але трапляються у Мартіна й дуже грубі помилки на позиції центрального захисника. Сьогодні він не зіграє, щоправда.

Загалом представників словацького чемпіонату в збірній - всього лише троє. Найбільше ж представництво має німецький чемпіонат. Та словацькі футболісти захищають кольори далеко не провідних у сучасному німецькому футболі клубів.

Збірна Словаччини - непростий суперник, який може й неприємний сюрприз зробити. Найбільшої небезпеки слід очікувати від зірки європейського футболу Марека Гамшика. Однак українській збірній цілком під силу перемагати у сьогоднішньому матчі. Там паче, якщо команда ставить перед собою завдання виходу до фінальної частини Євро-2016.

Детальніше про шанси команд у цьому матчі читайте в матеріалі: "Дискусійний клуб. Перший крок до Євро-2016 - яким він буде?"

Дмитро Майстренко, Футбол 24