УКР РУС

Ворскла: заслужені виклики в збірну України, претензії на "бронзу" та надії на фінансову стабільність. Підсумки осені-2017

21 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмує виступи полтавської Ворскли в першій частині сезону 2017/18.

Рівень реалізації завдань

Попередній сезон полтавці завершували в нижній частині турнірної таблиці, тому головним завданням на першу половину звітної темпоради було потрапляння у топ-6. Ударне літо підвищило апетити, в певний момент Ворскла навіть боролася за друге місце. Подальший спад відкинув "зелено-білих" вглиб пелотону, але зимовий фініш на позитивній ноті повернув їх у трійку. А це означає, що завдання сповна виконано.

З таким підбором виконавців Василь Сачко повинен боротися за "бронзу" і обов'язково виходити в Лігу Європи. Через Кубок України це зробити вже не вдасться – команда припинила боротьбу у чвертьфіналі. Однак дорікати головному тренеру за невдалу участь в цьому турнірі не доводиться, адже грав основний склад, який добре виглядав як в переможній дуелі з Олімпіком, так і в програному протистоянні з Маріуполем.

Оцінка літніх трансферів

Ворскла влітку дуже непогано підсилилася, майже кожен трансфер виявився вдалим. Юрій Коломоєць повернувся з Угорщини, ставши найкращим бомбардиром команди, Генгам Кадимян відіграв майже в усіх матчах чемпіонату, Владислав Кулач і Олександр Кобахідзе ближче до зими розкрилися, вибороли місце в основі та почали забивати, Андро Гіоргадзе створив конкуренцію в центрі оборони.

Продовжив розвиватися у Ворсклі Матвієнко. Ми бачили якісну роботу на лівій бровці попереду та надійність в обороні, завдяки яким Микола зберігає за собою статус основного лівого фулбека збірної України. Коли ж 21-річний футболіст отримав можливість повернутися на рідну позицію в центр захисту – засяяв ще яскравіше. Проблема тільки одна: у Ворсклі він не залишиться, полтавська оренда лише допомагає здобути досвід для виступів за Шахтар.

Найкращі гравці

1. В'ячеслав Шарпар. Досвідчений хавбек дуже вдало повернувся в чемпіонат України, освоївшись нарешті в команді, яка ставить перед собою високі завдання. 2017 рік видався для Шарпара чи не найкращим у кар'єрі. Тренерський штаб відвів йому роль сполучної ланки в грі Ворскли, і В'ячеслав впорався зі своїми функціями на відмінно. Своєчасні передачі в розріз, зрячі закидання з глибини, гострі удари з дальніх дистанцій – через нього будувалася більшість атак "зелено-білих". Хабек тримав високу марку як в опорній зоні, так і на позиції вільного художника. 19 повних матчів з 21 – яскраве тому підтвердження.

2. Юрій Коломоєць. Переживши невдалий європейський досвід, Юрій вдруге поспіль провів хорошу першу частину сезону в складі Ворскли. 27-річний форвард наразі є найкращим бомбардиром команди в чемпіонаті – 6 голів. У вересні-жовтні видав результативний відрізок, який призвів до виклику в збірну України та дебюту на міжнародному рівні. Коли команда переживала важкий період, результативність Коломойця зменшилася, однак він все одно залишався одним з лідерів, старався загострювати, використовував свою швидкість.

3. Павло Ребенок. Стихія Ребенка – загострюючі паси з флангу. В першій половині чемпіонату йому не було рівних за передачами в штрафний майданчик – 263 проти 184 в найближчого переслідувача (тут і далі дані InStat) та за навісами – 106 проти 66. 7 асистів говорять про те, що футболіст з такими навиками є дуже корисним для Ворскли – чверть голів були забиті після його передач.

Найбільший негатив – проблеми з фінансуванням

Коли результати Ворскли просіли, у ЗМІ підняли питання про борги в клубі. Капітан Володимир Чеснаков вкотре розповів, що зарплату платять не завжди, а давні заборгованості припинили погашати. Команда потрапила в психологічну яму: гра полтавців залишалася на пристойному рівні, а от "вихлопу" не було. Складно мотивувати людей, які не отримують плату за свою роботу, наслідок – 1 перемога в 9 матчах.

Ворскла планує грати в Лізі Європи і матиме фінансування у наступному сезоні

Втім, на початку листопада клуб повідомив, що знайшов спільну мову зі спонсорами та акціонерами, запевнив у стабільному фінансуванні та націленості на єврокубки. Згодом у пресі з'явилася інформація про те, що керівництво перейшло від слів до справи, а борги почали скорочуватися. Після цього полтавський колектив знову заграв на рівні своїх можливостей і впевнено повернувся на третє місце.

Найкращий матч: Олімпік – Ворскла – 1:4

Саме цей матч остаточно повернув Ворсклу в ранг провідного претендента на "бронзу". Здивувало те, з якою легкістю "зелено-біла" атака розривала одного з головних конкурентів. У звітній зустрічі проявилися основні козирі нинішньої Ворскли: реактивні виходи в контратаки, індивідуальна майстерність Кобахідзе, відчуття моменту Шарпара, різнопланові форварди, які ефективні і в завершальній стадії, і в підіграванні. Були запитання до оборони, але й там знайшлися свої герої в особах Матвієнка та Шуста.

Також варто відзначити гру полтавців проти грандів. Лише одне відібране очко не повинно вводити в оману – 3 з 4 поєдинків проти "сильних цього світу" вони провели на хорошому рівні. Ворскла, на противагу більшості середняків УПЛ, вмикалася не тоді, коли дозволяв фаворит, а за власною ініціативою. Трішки краща за рівних і трішки гірша за кращих – справедливе третє місце на Різдво.

Олімпік – Ворскла – 1:4 – Відео голів та огляд матчу

Найгірший матч: Ворскла – Карпати – 0:1

Найбільш провальний матч невдалого періоду. Якщо поразки Динамо і Шахтарю, як зазначалося вище, багато критики не заслуговували, в зустрічі з Зіркою відверто задом повернулася Фортуна, а в гостях у Вереса команда хоча б демонструвала бажання перемогти, то домашня зустріч з Карпатами не може отримати жодної позитивної характеристики.

Ворскла – Карпати – 0:1 – Відео голу и огляд матчу

Повна імпотентність передньої лінії, яка не зуміла створити жодних проблем слабким "левам", призвела до того, що "випадковий" гол Мякушка вирішив долю матчу.

Головні події

1. Виклик Коломойця та Пердути в збірну України. Футболісти Ворскли доросли до головної команди країни і стали одними з перших дебютантів Андрія Шевченка серед "тих, хто не на контракті з грандами". Безперечно, увага тренерського штабу збірної на цих гравців була спричинена дефіцитом кадрів на їхніх позиціях, однак саме представники Ворскли найкраще себе проявили за літньо-осінній період. Ігор взяв стабільністю, а Юрій – прогресом.

Старання полтавських "збірників" підтверджують цифри. У цьому розіграші чемпіонату України Коломоєць на другому місці за кількістю єдноборств в атаці – 380, а Пердута віце-лідер за аналогічним показником в обороні – 247.

2. Поліпшення фінансової ситуації. Повернулися гроші – повернулися результати. Якщо керівництво клубу продовжить стабільно виплачувати зарплату футболістам, в такому разі важко придумати, що завадить Ворсклі вийти в єврокубки.

3. Повернення Олександра Кобахідзе. Грузин ідеально доповнює атаку команди, вирівнюючи баланс між флангами та зменшуючи скіс на сторону Ребенка. Хороша швидкість і техніка, поставлений удар. З середини листопада Сандро набрав форму та забив декілька класних голів, і з цим також потрібно пов'язувати позитивні виступи Ворскли перед зимовою паузою.

Оптимальний склад: Шуст – Пердута, Чижов, Даллку, Матвієнко – Чеснаков, Скляр – Кобахідзе, Шарпар, Ребенок – Коломоєць.

Цілі на зимове трансферне вікно

Ворсклі потрібно зберегти наявний склад. Найважливіше, щоб не повторилася історія минулого зимового міжсезоння, коли низка хороших футболістів безплатно пішла з команди через незрозумілу фінансову ситуацію.

Цих виконавців цілком достатньо, аби успішно боротися за єврокубки. "Збірники" на флангах захисту, варіативна атака, більш-менш надійний центр поля, два рівноцінні голкіпери. Якщо говорити про розширення складу, то більшої глибини потребує центр півзахисту. А після того, як Кулач запевнив у своїй ефективності при грі у відтяжці, на вістрі атаки більшої конкуренції потребує Коломоєць.

Завдання на весну

Потрапляння в єврокубки з 3-4 місця, боротьба за "бронзу". Головний конкурент – Зоря – тепер також зосередиться на чемпіонаті, що ускладнить Ворсклі завдання потрапити на п'єдестал. Однак колектив Василя Сачка продемонстрував своє вміння нав'язувати боротьбу грандам і за належної мотивації ефективно грати проти рівних суперників.

Динамо: магічний Циганков, виліт з Ліги чемпіонів і відмова їхати в Маріуполь. Підсумки осені-2017

Шахтар: тріумфальний вихід в плей-офф ЛЧ, бенефіс латиноамериканців, дискваліфікація Срни. Підсумки осені-2017