УКР РУС

Володар п'ятирічки

9 липня 2011
Автор: Марко Лютий

Історія тайської зірки.

За 13 років свого існування цей клуб устиг дуже яскраво спалахнути і дуже швидко згоріти.

«Фармерс Банк» із Банґкока отримав свою назву, звісно, від однойменного банку, що був спонсором команди. Клуб виник 1987 року, а його надуспішними роками була перша половина 1990-их. За ці п’ять років команда фактично одним і тим же складом виграла чотири чемпіонати Таїланду, три Кубки Королеви, один чемпіонат Афро-Азії та два Кубка Азії. Останнє є просто немислимими досягненням для сучасних тайських команд.

1993 – 1994
Дебют на міжнародному рівні відбувся 1992 року, тоді клуб зупинився на рівні третього кваліфікаційного раунду (фактично програв у першій же зустрічі). Наступного року тайці надолужили втрачене й пройшли в груповий етап, де їхніми суперниками стали бахрейнський «Мухаррак» та китайський «Ляонін». Китайський клуб на той час доживав останні роки слави, проте «фермерів» здолати не зумів: матч закінчився внічию. Зрештою обидві команди пройшли далі.

Всі матчі наступної стадії відбувалися в рідному для «Фармерс» Банґкоку й у півфіналі господарі лише в серії пенальті здолали токійське «Верді». Фінал же виявився менш напруженим, тайці перемогли футбольний клуб «Оман» 2:1, таким чином ставши першим тайським клубом, що здобув Кубок Азії.

1994 – 1995
Наступного року на правах чинного володаря кубка тайський клуб уникнув участі в кваліфікаційному раунді. Стартовими матчами стали поєдинки проти мальдівської «Валенсії», в яких «Фармерс» перемогли 4:3, 5:2.

Наступний раунд дався команді ще легше. Її суперником став індійський «Мохун Баґан», якого в першому матчі тайці розгромили 4:0. Гра-відповідь так і не відбулася, оскільки індійський клуб відмовився проводити зустріч у Малайзії (перенесення місця гри було пов’язано із загрозою чуми, що в той час з’явилася в Західній Індії).

У групі суперниками «Фармерс» стали такі знайомі «Ляонін» та «Верді», а також корейський клуб «Соннам Ільва Чунма». До слова, то вже був таки останній виступ «Ляоніна» в Кубку Азії. Корейська команда виграла всі три матчі, а решта команд опинилися в однаковому становищі – в активі кожної було по перемозі та по дві поразки. «Фарсмерс» мали нульовий результат різниці забитих-пропущених, завдяки чому й пройшли далі.

У півфіналі тайці знову дійшли до серії пенальті, не можучи здолати опір узбецького «Нефтчі» (який зрештою взяв бронзу). Фінал проти катарського «Аль-Арабі» тримав у напрузі до кінця, поки на 82-ій хвилині господарі не забили єдиний гол, що приніс їм другий титул чемпіона Азії.

Останні роки

Останніми роками тут названо фактично половину того періоду, в якому існував клуб.  Після успішної п'ятирічки «Фармерс» спромоглися ще на два досягнення місцевого значення: 1997 року вони востаннє виграли чемпіонат, а 2000 – Кубок Королеви. Того ж року «Фармерс Банк» припинив існування. Розформування клуба пов’язане з суттєвою фінансовою кризою кінця 1990-их в Південно-Східній Азії.