УКР РУС

"Волинь". Підсумки сезону 2014/15 і анонс сезону 2015/16

5 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає про найуспішніший виступ луцького клубу за останні п’ять років, а також наводить топові "перли" Віталія Кварцяного.

Після повернення у Прем’єр-лігу «Волинь» фінішувала на 11-му, 12-му, а також двічі на 13-х місцях підсумкової турнірної таблиці. Цьогорічна дев’ята сходинка – це прогрес, незважаючи на складне матеріальне становище клубу і проблеми зі здоров’ям, яке почало підводити «залізного» Віталія Кварцяного. Роль першої скрипки у «Волині» відіграв Ерік Бікфалві: 17 голів румуна зробили його напару з Алексом Тейшейрою найкращим бомбардиром сезону.

Кадри

Рік тому Віталій Кварцяний повернувся до тренерської роботи, відновившись після операції на серці. У клубному казані закипіли-забулькотіли кадрові процеси. Насамперед, з «Волині» пішов досвідчений Ігор Скоба. Македонець Ванче Шиков взяв курс на «Аустрію», а Ян Масло опинився аж у Караганді. Покинув «хрестоносців» і Богдан Шершун, проте згодом так і не зумів працевлаштуватися в новій команді.

Новачками «Волині» натомість стали захисник Сергій Воронін із «Севастополя», хавбеки Олег Гуменюк (екс-«Таврія»), Івіца Жуніч («Тихи», Польща), форвард «Флуміненсе» Даніло Маріотто (на правах оренди). Та найкозирнішим поповненням виявився дует із «Дніпра» - Сандро Кобахідзе і Валерій Федорчук. Грузин приніс волинському клубу чимало користі, натомість український хавбек взимку повернувся у розпорядження Мирона Маркевича.

Відкликавши Федорчука, «Дніпро» не поскупився. У зворотньому напрямку надіслав Польового та Політила, які виступали за «Волинь» у весняній частині чемпіонату, і залишаються в клубі досі. Із «Металіста» прибули Шарпар і Шуст – також далеко не останні люди Прем’єр-ліги.

Проте не обійшлося без втрат. Зокрема, у лютому півзахисник Іван Рогач спакував валізи на батьківщину – у сербську «Войводину». А перед самісіньким стартом другого кола «Волинь» залишилася без свого капітана – Сергій Сімінін перейшов у «Ворсклу». У квітні «зламався» молодий форвард команди Віктор Хомченко і вибув до кінця сезону. А вже у травні Кварцяний змушений був сушити собі голову над тим, як компенсувати відхід Дмитра Немчанінова. Хавбек, якого імпульсивний тренер необережно назвав «ворогом народу», достроково розірвав контракт із «Волинню». Недовго затримався у Луцьку і бразилець Маріотто, який майже синхронно із Немчаніновим чкурнув з команди.

Тим не менше, це не були «смертельні» втрати для західноукраїнського клубу. «Волинь» видала прекрасний фініш із п’яти матчів без поразок.

Сезон

У стартових п’яти турах «Волині» довелося грати без своєї нігерійської «перлини» - Майкла Бабатунде, який травмувався під час чемпіонату світу у Бразилії. Невідомо, чи саме з цієї причини, але Луцьк програв три матчі поспіль – «Дніпру», «Чорноморцю» і «Карпатам». Згодом результати «Волині» стабілізувалися, а команда ледь не створила гучну сенсацію на «Львів Арені», до 86-ї хвилини претендуючи на те, щоб відібрати очки у «Шахтаря». Підсумковий рахунок 2:6 на користь «гірників» дещо спотворює уявлення про характер того матчу.

Динамівцям «Волинь» також програла розгромно (1:4), зате в інших матчах не дрімала, ефектно розправившись із запорізьким «Металургом», «Олімпіком», «Іллічівцем». За підсумками першого кола команда Кварцяного напару з «Шахтарем» поділила перше місце за кількістю завданих ударів по воротах. Ця статистика максимально влучно ілюструє зміну пріоритетів в ігровому стилі «Волині». Якщо раніше усі звикли бачити гренадерську і атлетичну команду Віталія Володимировича, то у сезоні 2014/15 вона зненацька заграла у більш комбінаційний і продуманий футбол.

Не можна обійти увагою грандіозний скандал, яким закінчився грудневий матч між «Волинню» і «Металістом» у Луцьку. Обурені рядом суперечливих рішень головного арбітра Дмитра Кутакова на користь харків’ян, волинські фанати вибігли на поле і влаштували «сафарі» на рефері. Того врятували швидкі ноги. За підсумками трафунку «Волині» зарахували технічну поразку – 0:3. Цікаво, що й другий матч між цими командами спіткав широкий резонанс. У Харкові до 73-ї хвилини рахунок був мінімальним – 0:1 на користь «Волині», а далі команди немов із ланцюга зірвалися. Підсумкові 3:3 викликали підозру не лише в стороннього спостерігача, а й у наставників обох команд – Ігоря Рахаєва та Віталія Кварцяного, які натякнули на ймовірність нечесної гри. ФФУ розпочав розслідування «по гарячих слідах». Але, як це зазвичай буває в нашому футболі, справу згодом «зам’яли».

Закінчили волиняни двома перемогами над «Олімпіком» і «Говерлою», а також нічиєю з «Метадоном». Високому сьомому місцю «Волинь» раділа недовго. КДК ФФУ вніс серйозні корективи у турнірну таблицю, позбавивши Кварцяного і Ко 9 очок, а це – втрата двох позицій.

Тренер

«Волинь» і Віталій Кварцяний – наче сіамські близнюки. Жити один без одного вони не можуть. Після серйозних проблем зі здоров’ям 61-річний спеціаліст, скажемо прямо, не шанує себе. На тренерській лаві Кварц все такий же непосидючий і енергійний, а на прес-конференціях продовжує тішити журналістів смачними фразами. Ось найкраще за підсумками сезону 2014/15:

Позичте гроші у Ківалова і зробіть поле. Купіть нормальні м'ячі. Якщо у вас немає грошей в Одесі, візьміть у Ківалова, у нього багато. І ваш "Чорноморець" мучиться в першу чергу. Я б на місці Григорчука м'ячі прийняв би нормальні. Вони не летять, вони в повітрі висять, як роздуті презервативи.

Повикреслював слово "Росія" з усіх книжок, Росія для мене померла.

Всі грають мовчки. Приндета – глухонімий, Жуніч – глухонімий, Шабанов – також. Сімінін – капітан, він відіграв нормально, але я мушу грати з тими, кого мені Бог якось так сотворив.

Шабанов прибрав голову, коли третій гол забивали, двоє відвернулися в епізоді з першим голом. Канкава зіграв там, випередив, а воротар повзав, шишки збирав.

Я не люблю такі тривалі свята (Різдвяні, - О.Б.). Ще день-два і можна було б померти. Робота зупиняється. Банкіри - п'ють, міністри думають, як начудити, а депутати зробити все на шкоду народу.

Бабатунде добре проходив, а потім падав. Питаю його: "Що таке?". Відповідає: "Ноу баланса".

Матюки я використовую для зв'язки слів у реченні. Мені так легше. Відразу все зрозуміло. Одні лаються матом. Інші - розмовляють ним.

Я кричав "йдіть вперед". Навіть слони у цирку біжать туди, де потрібно.

Мені подобалася більш агресивна гра, а тут влаштували якийсь парк культури… Пішки катали м'яч, як бразильські ветерани.

Наші футболісти заслужили хороші слова. Вони весь сезон грали на комсомольському ентузіазмі.

Розчарування

«Волинь» - це, звісно, не «Говерла». Але фінансові тили одного з провідних клубів Західної України залишають бажати кращого. Команда вже поплатилася за це втратою дев’яти очок і високого сьомого місця. Далі може бути гірше. За чутками, футболісти Кварцяного вже понад півроку не бачили зарплати. Тож повертатися у табір «Волині», зрозуміло, в них ніякого бажання немає. Та й на трансферному ринку тепер не розженешся.

Найкращий дебют

Хорват Івіца Жуніч приїхав у Луцьк напередодні старту сезону, і з першого ж матчу прописався у центрі захисту. Майже двометровий бек здебільшого надійно діяв поблизу власних воріт, а також продуктивно підключався до атак – три забиті м’ячі. У підсумку Жуніч провів усі 26 ігор, а це – 2340 хвилин, найкращий показник в команді. Тут би «Волині» докласти всіх зусиль, аби втримати такого футболіста. Бо зараз Івіцу відверто лякають фінансові проблеми його теперішнього клубу.

Зірка

Ерік Бікфалві провів у Луцьку три роки своєї кар’єри. Під прискіпливим наглядом Кварцяного форвард виріс із майже невідомого за межами Румунії футболіста у топ-гравця УПЛ, на якого звернув увагу тренерський штаб національної збірної. В останньому сезоні Ерік активно намагався продати себе у більш престижний клуб, ніж «Волинь». За ним стежив «Шахтар», а «Дніпро» ледь не оформив трансфер взимку, проте румун таки допрацював свій контракт з волинянами повністю. Більше того, видав найкращий рік у своїй кар’єрі. Сімнадцять м’ячів і чотири асисти – ніхто навіть близько не зумів підібратися до Еріка за системою «гол+пас» у «Волині». «Бікфалві повинен грати в топ-клубі, і він буде там грати», - сказав якось Кварц. Що ж, справа – за малим.

Майбутнє

Команда Віталія Кварцяного проводить тренувальні збори в Туреччині, однак детальнішої  інформації про перебіг підготовки – немає. Клубний сайт «хрестоносців» працює у новинному вакуумі. З інших джерел відомо, що Бабатунде, Матей і Жуніч бойкотують і не поїхали з «Волинню» на збори. Демонстративно поїхав до Києва і розпочав пошуки нової команди правий захисник Темур Парцванія. На перегляді в інших клубах – Новак, Воронін і Бабенко, а Шарпар збирається продовжити молдовський етап своєї кар’єри. У Кварцяного виникло дуже багато «дірок» у складі, які потрібно якось затулити. Позиція голкіпера - теж проблемне місце тут, зважаючи, що Богдан Шуст допрацював термін угоди і шукає новий клуб. З’явилися чутки, що «Волинь» цікавиться Юрієм Мартищуком, який пішов із «Чорноморця». Про інших потенційних новачків наразі не чутно.

Після повернення із Туреччини «Волинь» зіграє у Луцьку товариський матч із друголіговою «Скалою» (12 липня) - хоча б якась конкретика! Але зараз важко навіть гіпотетично припустити, хто вийде на поле проти стриян, а тим паче – хто гратиме в новому сезоні.

Поки що орієнтовний склад такий: Неділько (Мартищук?) – Гуменюк, Шабанов, ?, Польовий – Політило, ? – Кобахідзе, Мемешев, ? – Козьбан (Хомченко). Надто багато у нас знаків запитання. Як і сумнівів у тому, що «Волинь» зможе в новому сезоні втриматися у топ-десятці. 

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Статистика - Юрій Назаркевич