УКР РУС

Вийшов - і парирував пенальті, або Нові амбіції кривдників "Динамо". Блог Дмитра Джулая

22 вересня 2015 Читать на русском

Український коментатор Дмитро Джулай у своєму блозі на "Футбол 24" знайомить із двома юними "перлинами", а також розповідає про "Брагу", яка "кусатиме грандів за п'яти".

Леон Бейлі

За його маневрами на полі не завжди встигають захисники, але ще важче відстежити переміщення Леона Бейлі країнами Європи. Чотири роки тому видання Jamaica Observer повідомляло про кількох ямайських хлопчиків, що виступають за австрійський «Аніф».

Один з них, Леон Бейлі, був на момент виходу тексту найкращим бомбардиром команди Ю-15. Трохи згодом «Аніф» уклав угоду із зальцбурзьким «Ред Буллом», поміняв назву на «Ліферінг» і став фарм-клубом одного з лідерів австрійського футболу. Бейлі, щоправда, тоді вже опинився у іншій країні й новин про нього не було аж до 2013-го.

Саме тоді раптова перевірка у бельгійському «Генку» виявила, що ямаєць перебуває у цьому клубі нелегально. Конфуз не завадив Леонові перебратися до «Аяксу» та ще й укласти трирічну угоду з фірмою Nike.

Сезон 2014/15 футболіст-непосида зустрічав у Словаччині. Рік у Тренчині пролетів швидко і наступною зупинкою став для Бейлі вже знайомий «Генк». Тільки цього разу все було офіційно й ямаєць уклав свій перший дорослий конракт.

У всіх подорожах Леона супроводжував Крейг Батлер. Точніше, це саме він, засновник Phoenix All-Star Football Academy, тягав Бейлі та ще кількох юних футболістів з одного клубу до іншого. Що ховається за пишною назвою його академії сказати важко. Її твітер не оновлюється три роки, а інтернет-сторінку видалив сам автор.

Таких проноз, як Батлер завжди повно навколо європейських клубів. Вони з тих про кого кажуть: «Заступи чортові двері, то він у вікно». А якщо привозять справді цікавих гравців, шанси звісно зростають.

Бейлі дебютував у «Генку» у п’ятому турі. Спочатку виходив на заміну, а у грі з «Мехеленом» вже з’явився у стартовому складі. Швидкий та напорливий, завдав чимало клопоту обороні суперника. Підтримка ще одного молодого гравця, правого захисника Тімоті Кастаня,  та поява на цьому фланзі Нескенса Кебано, створювали чудові умови для загострення гри. Але й залишаючись віч-на-віч із захисником Бейлі не вагався йти на дриблінг.

Невтомна робота мала б бути винагороджена на останніх хвилинах матчу. Залишалося лише замкнути передачу на дальню штангу. Леон схибив і першого його голу у професіональному футболі доведеться почекати. Можливо чекатимемо недовго, бо вочевидь Бейлі звик робити усе на швидкості. Аби лише нарешті припинив гайсати з одного місця до іншого й залишив свою прудкість виключно для футбольного поля. Гравцю з такими здібностями у 18 років треба працювати дедалі більше, аби зайняти своє місце у дорослому футболі.

Майк Меньян

Те, що це надового, стало зрозуміло, коли почали виходити футболісти другої команди. Навіть ті, хто взагалі ніякого стосунку до титулу ПСЖ не мав. Церемонія вручення нагород тривала вже понад сорок хвилин, а зі справжніх героїв сезону хіба що третина вийшла на поле «Парк де Пренс». На щастя, звиклі до необмеженості власники паризького клубу не змогли передбачити, що час відведений для цього шоу на супутнику буде лімітований. Тож міжнародний сигнал спокійно виключили ще до появи Златана та інших зірок.

Зараз, звичайно, думаєш, що було б непогано подивитися знову вихід саме цього воротаря. Чи тоді так само у кожному кроці відчувалася впевненість?

У шостому турі чемпіонату Франції 2015/16 «Лілль» спокійно «возив» свого суперника. «Ренн» ніби й виграв до цього чотири матчі поспіль, а «Лілль» три з п’яти своїх матчів закінчив 0:0. А от приїхала команда Ерве Ренара до Ренна й не зрозуміло було, хто вдома, а хто гість.

Виграв би «Лілль» чи ні, вже не важливо. Суддя купився на симуляцію Сіо, поставив пенальті й вилучив Вінсента Еньяму. Дві помилки арбітра у одному епізоді.

І йому довелося виходити знову. Щоправда вже не за медаллю за титул, до якого він був непричетний. Цього разу Майк Меньян був повноцінним гравцем першої команди. Тільки вже не ПСЖ, а «Лілля». І у критичній ситуації 20-річний голкіпер зберігав спокій ветерана.

Пенальті він парирував. І надалі діяв так, наче до цього щотижня витримував навантаження елітного футболу. Обігрувати суперника у штрафному часто вважається невиправданим ризиком. Меньян зробив це легко й переконливо.

Так, він не зміг завадити «Ренну» зрівняти рахунок. А Вінсент Еньяма голкіпер класний і обов’язково повернеться у ворота «Лілля». Але здалося, що щось у цьому юнакові є. Що він може виходити не лише за символічними нагородами. Якщо тільки раптом він не зіграв у Ренні найкращі свої двадцять хвилин.

Паулу Фонсека

«Одівелаш», «Пільяновенсе», «Авеш». Чи є краща школа для тренера, що збирається до Ліги Чемпіонів? Хоча ні, Паулу Фонсека мабуть і сам уявити не міг, що станеться, коли після «Авеша» очолив «Пасуш Феррейру». І справді, де «Пасуш», а де ЛЧ. Ви ще скажіть, що Фонсека «Порту» тренуватиме.

За підсумками сезону 2012/13 його неймовірний «Пасуш» фінішував третім. Навіть титул «Боавішти» 2001-го не був такою гучною сенсацією. «Пасуш». Третій. Досі здається, що це якийсь жарт, або розповідь гравця у «менеджер».

Але «Пасуш» справді був третім. І навіть грав кваліфікацію ЛЧ. А сам Фонсека очолив «Порту». На нього чекав груповий турнір. «Порту» посів у своїй групі третє місце. Перший неприємний результат. У чемпіонаті команда гірше за «Бенфіку» грала на виїзді й після 21 туру відставала від ліссабонців на дев’ять очок. Фонсеку звільнили. Перший досвід у гранді виявився болісно коротким.

Що саме було не так у Фонсеки в «Порту» — окрема тема. Йому дорікали проблемами у захисті, але не скажеш, що Паулу не вміє працювати над грою у обороні. Менше за «Пасуш» у сезоні 2012/13 пропустили лише «Порту» з «Бенфікою».

Минулий сезон він знову провів у «Пасуші», а влітку прийняв новий виклик. У «Браги», звичайно, немає амбіцій «Порту», але вже є звичка до високих місць (за останні 10 сезонів команда лише двічі опустилася нижче п’ятого місця) і певні досягнення у міжнародних турнірах (участь у груповому турнірі ЛЧ та вихід до фіналу Ліги Європи). 

Фонсека вибудовує блискавичну, вертикальну гру у атаці й не дивно, що поки не уникнути ґуль та синців. На виїзді «Брага» програла обидва матчі в чемпіонаті й не забила жодного разу. Щоправда, здобуто досить важливу перемогу у Чехії, у першому турі групового турніру ЛЄ.

Вдома у трьох матчах забито вже 11 м’ячів. У понеділок «Марітіму» не вдалося впоратися з тиском підопічних Фонсеки. Найменша позиційна помилка призводила до миттєвої передачі, що розрізала захист гостей. Атаки флангами й через центр накочувалися невблаганно й оборона «Марітіму» тріщала скрізь.

У восьмому турі виїзд до Порту. Паулу Фонсека пообіцяв, що «Брага» намагатиметься «кусати грандів за п’яти». Подивимося наскільки міцними будуть у неї на той час зуби.

Дмитро Джулай

Читайте також:

Про агресивну поведінку Мессі, відставку Б'єльси і трохи про експерта Леоненка. Блог Джулая

Герої-одноденки. Не кожному працівникові меблевої фабрики вдавалося зіграти на "Уемблі"