УКР РУС

Віторіну Антунеш. Панацея від усіх бід

4 лютого 2015
Автор: Роман Клименко

"Футбол 24" аналізує аспекти переходу новачка київського "Динамо" Віторіну Антунеша та доходить висновку: цей трансфер позитивний і корисний з усіх боків – як не крути!

...Посилення було потрібне як повітря: перманентні проблеми «біло-синіх» на лівому фланзі оборони вже встигли набити оскомину. Скільки разів ми бралися за голову, коли на тій позиції в силу різних причин (травма, дискваліфікація, банальна відсутність виконавців потрібного амплуа) з’являлася чергова пробоїна, яку необхідно було якнайшвидше латати підручними засобами? Вже не злічити. При всій повазі до Селіна, Макаренко і Бурди, при наявності цих беків стовідсоткової впевненості за закриття флангу у майбутніх матчах 2015-го року ми б не мали. Хтось заліковує травму, інший не дотягує до рівня основи, а дехто взагалі перекваліфікований у ліві захисники в екстреному порядку.

Владислав Ващук:

«Динамо» потребувало лівого захисника, на цій позиції був пробіл. Із появою португальця на лівій бровці має з’явитися активність. Сподіваюся, в обороні гра киян також буде ще надійнішою».

І тут прийшов Антунеш. Футболіст, який здатен вирішити одну з найголовніших київських проблем, попутно посиливши хоч і небезгрішну, але доволі міцну і надійну оборону (краща в УПЛ 2014/15!). За що хочеться окремо подякувати Ігореві Суркісу: в цей непростий час зуміти вмовити гравця перейти в наш чемпіонат, та ще й викласти за нього немалі гроші – дорогого вартує.

Перемовини між двома клубами спочатку проходили важко, навіть був момент, коли подумалося: все пропало, не домовляться. Як це завжди буває – банально не зійшлись в ціні. Нібито «Малага» хотіла 5 мільйонів євро, а кияни готові були дати тільки чотири, тому першу пропозицію «динамівців» було відхилено. Потім італійський журналіст Джанлука Ді Марціо заявив про цінник у 6 млн. євро (+ 2 млн. у вигляді різноманітних бонусів). У одіозного агента Дмитра Селюка - своя думка з цього приводу:

«Трансферне вікно схоже на казки Ганса Крістіана Андерсена. Сьогодні не та ситуація, щоб Суркіс давав 8 мільйонів за лівого захисника».

Зрештою, Ігор Суркіс вирішив не економити на хорошому гравці – і вже за кілька днів усі ЗМІ сповістили про те, що Віторіну Антунеш гратиме у футболці з буквою «Д» на серці. А скільки точно грошей за нього заплатили – питання, яке хвилює нас в останню чергу. В контексті боротьби на три фронти це придбання має окупитися з головою. Аби травми оминали.

Зараз всі проблеми і нестиковки позаду. Захисник підписав контракт на чотири з половиною роки і обрав собі №5. Звісно, він не знав, що з п’ятіркою на спині грав свого часу Сергій Ребров. Тим символічніше: Віторіну не має жодного права заплямувати цей номер!  

Віторіну Антунеш:

«Старанно працюючи на футбольному полі, я зможу просочити цю футболку потом, і з часом, можливо, завоюю ту популярність, яку має Ребров».

Захисника вже заявили на матчі Ліги Європи, тому до протистояння з «Генгамом» він має підійти в найкращих кондиціях («Малага» не приймала участі в цьому турнірі, тому з внесенням хлопця до офіційного листа гравців жодних проблем не було). Момент, який тривожить найбільше: португалець пропустив перші збори з «Динамо», тому він має обмаль часу на те, аби зігратися з новими партнерами та засвоїти всі ази «динамівського» футболу.

З іншого боку, Прімера зараз вже давно розкочегарилася, тому Антунеш апріорі мусить бути в чудовій формі, в той час як його партнери по «Динамо» лише набувають необхідних кондицій і втягуються в сезон. А тут готовий натренований гравець, якого бери і одразу став в основу на весь матч – витягне! Тому як ситуацію розвернеш… Знаючи Антунеша як Професіонала – впевнений, він зробить все від нього залежне, аби якнайкраще вписатися в ігровий стиль киян.

 

Впізнаєте опонента Ярмоленка на задньому фоні?

 

Ще одним аргументом на користь того, що Антунеш зуміє розкритися у новому клубі, є той факт, що він гратиме в «Динамо» під керівництвом саме Реброва - молодого, прогресивного, талановитого і відкритого тренера, який уміє (і хоче!) знаходити спільну мову з підлеглими. При Блохіні у мене особисто були б величезні сумніви у майбутньому Віторіну… Але Сергій Станіславович точно зуміє знайти підхід до цього виконавця, аби «вичавити» з нього максимум користі.

А ось що буде робити Ребров, коли набере свої оптимальні кондиції Макаренко – питання, яке поки що залишається без відповіді. Щоправда, переживати з цього приводу не треба: краще обирати з двох класних гравців, аніж не мати під рукою жодного. Буде розбиратись.  

Євген Макаренко:

«Антунеш? Прізвище чув, але знаю про нього не більше, а можливо, навіть менше, ніж ви. На ділі його, в усякому разі, не бачив - навіть у матчах за «Малагу».

Чому цей володар Кубка Італії-2008 обрав саме «Динамо», коли різноманітні трансферні чутки сватали його в більш імениті європейські клуби (зокрема, минулого року цікавість до його персони приписували лондонському «Арсеналу», ще раніше - «МанСіті»)? Причин декілька:

1. Гроші. Стабільна зарплатня, підозрюємо – не найменша в «Динамо» (щоправда, Суркіс назвав фінансову сторону угоди конфіденційною) стала вагомим аргументом «за». Поговорюють, що в «Малазі» Віторіну отримував 450 тисяч євро на рік, в Києві ж ця сума збільшиться більше ніж вдвічі.

2. Гарантована ігрова практика. Враховуючи кадрові проблеми «біло-синіх», а також пам’ятаючи, що за Антунеша заплачено немалі гроші, не викликає жодних сумнівів: Віторіну буде в пріоритеті у тренерського штабу при визначенні стартового складу.  

3. Єврокубки. Можливість «з корабля на бал» зіграти одразу на стадії плей-офф Ліги Європи неабияк спокушає і додає азарту. А там і ЛЧ не за горами – подвійний стимул битися за чемпіонство.   

4. Рекомендації від співвітчизника Мігеля Велозу. Учасник минулого ЧМ запевнив Віторіну, що «Динамо» - чудовий варіант для продовження кар’єри. І Антунеш повірив.

Віторіну Антунеш:

«Ми з Мігелем знайомі ще з часів спільних виступів за молодіжну збірну Португалії. Потім ми грали разом і за національну команду. Мігель багато розповідав мені про Україну, про Київ, переконав мене, що тут чудові люди, відмінні умови для життя і роботи».

Біографію Віторіну ви без проблем знайдете і без мене – в черговий раз передруковувати відомі факти своїми словами немає сенсу, все є у відкритому доступі. Зазначу лише головне:

  • Він має досвід гри в плей-офф ЛігиЧемпіонів і одному з найпрестижніших чемпіонатів світу – Прімері, що безсумнівно стане у нагоді «динамівцям»;
  • Антунеш зразка останніх років – гравець із розряду ключових і незамінних, футболіст, який закриває позицію і заставляє про неї забути;
  • Швидкість, гра корпусом, вибір позиції, поставлений удар зі штрафних, цупкість  – все при ньому;
  • Зараз Антунеш – футболіст у розквіті сил. Йому 27, за плечима великий багаж професійних знань, при цьому тіло ще не почало «барахлити». Якщо він дограє свій контракт з киянами до кінця, то на той момент Віторіну виповниться 32. Критичний вік? Спитайтесь у Шевчука!
  • Цей гравець – справжній поліглот: володіє португальською, англійською, іспанською, італійською. У нього не виникне мовних проблем з більшістю гравців і тренерів «Динамо». Не здивуємося, якщо Віторіну ще й українську вивчить.

Сергій Ребров:

«Антунеш, виступаючи в такому сильному чемпіонаті, як іспанська Примера, проявляв себе з найкращого боку. Він агресивний як при грі в обороні, так і в атакуючих діях. Найголовніше, щоб в нашій команді він зарекомендував себе точно так само, як і в «Малазі». Будемо працювати». 

Португальський латераль має всі шанси, аби заграти в «Динамо» і принести максимальну користь київському клубу. Але тільки випробування боєм покаже, чого він насправді вартує. Наостанок – слово герою цієї статті:

«Зараз я починаю новий етап у своїй кар'єрі. Як завжди, я приймаю це як виклик і ставлюся до нього з великим професіоналізмом. Обіцяю робити все від мене залежне, щоб приносити користь своєму клубу».

На цьому відкланяємося. Битви з «Генгамом» все ближче – тоді і зробимо перші висновки.

 

Роман Клименко