УКР РУС

"Вітер змін" Фонсеки, який "здув" Ракицького. Чому Ярославу не знайшлося місця в новому "Шахтарі"

27 липня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" розмірковує над місцем Ярослава Ракицького в сучасному "Шахтарі" та шукає причини метаморфози незамінного центрального захисника в запасного.

Ера Луческу

Мірча Луческу – ціла епоха в "Шахтарі". Із його ім'ям пов'язуються успіхи "гірників" в єврокубках і чемпіонаті, а ті кадри, які зараз має в своєму розпорядженні його португальський наступник, Містер разом із фахівцями клубу збирав і "створював" не один рік. Серед них вагоме місце посідає захисник, якого Луческу виховав, що називається, з пелюшок.

Ось таким хлопцем Ракицький отримав безмежний кредит довіри Містера

Взаємна довіра Ярослава і головного тренера була безмежною – молодому захиснику випадало грати у ключових матчах, попри брак досвіду. Учитель вірив в свого учня і поступово "ліпив" із Ракицького того футболіста, якого не міг (або не хотів) придбати. До своєї нині рідної позиції захисник дійшов із лівого флангу захисту і став корисним і нетиповим центрбеком. Швидкість і вміння працювати із м'ячем подобалися наставнику "Шахтаря", ну а про переваги лівої ноги Ярослава годі й говорити.

Ракицький захопив місце в центрі оборони "гірників" на довгі роки, ідеально підлаштувавшись в механізм гри Луческу. Містер полюбляв блискавичні контратаки, тож швидкий вихід із оборони в атаку був головною умовою для реалізації тактичних планів. На Ракицького лягла відповідальність не тільки за надійність в обороні команди, але і за початок атак. "Діагоналі", якими Ярослав різав поле, дозволяли "Шахтарю" долати чималі відстані за найкоротший час. Окрім цього, грізною зброєю номінального центрбека були його підключення до атак, коли йому випадало замикати передачу партнерів, чи гарматним пострілом з-за меж штрафного майданчика карати воротаря суперників.

Один із тих шедеврів у виконанні "лівої" Ярослава

В 2015-му році Ракицький в інтерв'ю розповів про свої стосунки з Мірчею Луческу і підкреслив, за що саме він вдячний румунському наставнику.

Спочатку важко сприймав критику на свою адресу, страшно злився, намагався огризатися. Потім зрозумів, що Містер говорить правильні речі, став прислухатися. В результаті перейняв від Мірчі Луческу багато досвіду. Мені пощастило, що у мене такий наставник! Тепер я розумію, що та критика була справедливою. Я отримав урок з усього і вдячний Містеру за це.

Нова реальність Фонсеки

Будь-яка епоха має свій початок і закінчення. Так само сталося і в "Шахтарі", який отримав нового головного тренера Паулу Фонсеку. Португалець з першого ж дня свого призначення не приховував, що зміни в команді будуть, а особливу увагу в цьому процесі він планував приділити перебудові гри в захисті. Ось його слова із прес-конференції, присвяченій його призначенню.

Постараюся принести свої ідеї і поміняти гру "Шахтаря". Я хочу змінити захист, зробити його більш надійним, ну і внести зміни в атакуючій лінії. Хочу сказати, що зміни будуть, і їх складно буде не помітити.

Ракицькому залишається перебудовуватися, щоб заслужити довіру нового тренера.

І зміни таки відбулися, а першим, хто їх не тільки помітив, але й відчув на собі, став саме Ракицький. Матч за Суперкубок із "Динамо", як завжди був принциповим через одвічне суперництво команд. Якби Луческу не випустив в основі Ракицького, іншої причини, аніж травма чи дискваліфікація, годі було б і шукати. Фонсека ж лишив поза заявкою Ярослава з інших міркувань.

Сестра Ракицького різко розкритикувала Фонсеку

У наступному матчі із "Зіркою" в чемпіонаті відбулося те ж саме. Кривцов і Ордець, яких Луческу використовував у зв'язці переважно в "пожежних" випадках, схоже, зайняли місце основних центрбеків. До слова, Кучер, який складав пару Ракицькому раніше, спостерігав за подіями на полі з лави запасних.

Сергій Кривцов зайняв місце Ракицького на позиції лівого центрального захисника

Останній матч, в якому Фонсека проігнорував Ракицького, відбувся в Лізі чемпіонів, коли "гірники" здолали "Янг Бойз". Футбольних фахівців та журналістів і раніше турбувала доля гравця (дехто припускав, що між футболістом і коучем є конфлікт), але після поєдинку запитання щодо Ракицького знову прозвучало. Відповідь Фонсеки була наступною.

Насправді, немає абсолютно ніякого конфлікту з Ракицьким. Це просто мій вибір. У нашому стилі гри є зміни. Я ні краплі не сумніваюся, що як Ракицький, так і інші хлопці, які зараз не виходять на поле, з часом зрозуміють все, що ми від них хочемо, і у них також з'явиться можливість грати. Ви повинні розуміти: ні з Ракицьким, ні з будь-яким іншим футболістом проблем у мене особисто немає. Правила футболу ще ніхто не міняв: на поле можуть бути тільки 11 гравців, тому поки ми діємо так.

Малюнок гри "гірників", у тому числі, в матчі зі швейцарцями, підтвердив слова Фонсеки. Ракицький перестав потрапляти до складу "гірників" не через особисті стосунки з тренером, а через те, що португалець суттєво змінив підхід до гри, як в обороні, так і в атаці. Центральні захисники перестали бути ключовою ланкою в побудові атак, а зайнялися більш характерними для себе функціями. Ракицький, при всіх своїх чеснотах, іноді загравався в атаці, що спричиняло позиційні помилки і, як наслідок, провали в обороні. Ордець і Кривцов забезпечують надійність у захисті, а функції з побудови атак повністю взяли на себе креативні півзахисники і флангові захисники команди.

Але Ярославу не варто замислюватися про перехід в іншу команду. Можливо, цей виклик стане для нього новим приводом вдосконалити свою майстерність і вийти на новий рівень, що буде, безумовно, корисно і для "Шахтаря" і для національної збірної України.

Між "Шахтарем" Фонсеки і Луческу велика різниця, – експерт розповів про вражаючі відмінності