УКР РУС

"Він є босом-збоченцем". Моурінью vs. Гвардіола. English version

27 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про зустріч в Англії двох найкращих тренерів сучасності.

"Якщо в АПЛ я буду звертати увагу тільки на Гвардіолу, то чемпіонство виграє хтось третій" (Жозе Моурінью)

Ці слова головний тренер МЮ сказав напередодні старту нового сезону Прем’єр-ліги, такого крутого чемпіонату світу серед тренерів, який готує для нас неймовірний сюжет. У словах сеу Жозе, безперечно, є логіка. Але й дипломатичного лукавства там вистачає. Немає жодного сумніву у тому, що Гвардіола – особливий суперник для португальського тренера. Надто багато вже пройдено, зіграно і сказано. І ось обидва атланти, на чиїх плечах тримається сучасний футбол, збираються випрямитись під капризним англійським небом. Тренери-антагоністи, які очолили клуби, що є заклятими ворогами. Це дербі дивитиметься увесь світ.

Моурінью – тренер, якому, аби не засохнути, потрібні щоразу нові виклики і психологічні ігри із достойними суперниками. Гвардіола для ролі подразника підходить якнайкраще.

Вперше вони перетнулися восени 2009-го, коли "Барселона" Гвардіоли вивезла нічию із Мілану, а потім легко обіграла "Інтер" Моурінью у матчі групового етапу Ліги чемпіонів – 2:0. У тому сезоні вони зустрілися ще двічі – і вікторія не у битві, а у війні, дісталася сеу Жозе. Міланський клуб обіграв "Барсу" у півфіналі турніру і в підсумку здобув Кубок чемпіонів. На зміну доброзичливим стосункам, які пов’язували Гвардіолу і Моурінью ще зі спільної роботи у "Барселоні" 90-х, прийшло відчуття конкуренції та неприязні.

У тому ж 2010-му Жозе очолив "Реал". Щоб довести свою перевагу, він наблизився до Гвардіоли впритул. Проте в першій же битві внутрішнього іспанського фронту Моур отримав "по зубах": "Барселона" декласувала "Королівський клуб" у легендарному матчі на "Камп Ноу" – 5:0. Проте, як і тоді, у Лізі чемпіонів, останнє слово у піренейському етапі протистояння було за Моурінью. "Реал" обіграв каталонців у їх же лігві і став чемпіоном Іспанії-2012.

Після цього шляхи стратегів розійшлися. Гвардіола поїхав у "Баварію", чим викликав іронічну посмішку у Моурінью. "Я не можу зрозуміти його логіку. Єдине, що спадає на думку, то це те, що він обрав чемпіонат, в якому я ніколи не буду працювати. Не хочу далі коментувати або розвивати цю тему, це факт. Немає жодних сумнівів, що я не буду працювати в Німеччині. Крапка", – підсумував португалець.

Була, щоправда, ще одна дуель – у 2013-му, пам’ятаєте? Завдяки посильному внеску Юппа Хайнкеса і Рафи Бенітеса "Баварія" та "Челсі" зустрілися у матчі за Суперкубок УЄФА. Впертий та результативний поєдинок увінчала серія пенальті, у якій все вирішив невдалий удар Ромелу Лукаку. Гвардіола здійняв над головою перший свій баварський трофей.

У підсумку – 16 матчів у Прімері, Лізі чемпіонів, Кубку та Суперкубку Іспанії, а також у Суперкубку УЄФА. Очевидна перевага на боці Гвардіоли – 7 перемог. Жозе святкував перемогу лише тричі. Ще 6 матчів закінчилися внічию (якщо враховувати основний час у Суперкубку УЄФА).

"Огласите весь список, пожалуйста!". Та без проблем.

16 вересня 2009. Ліга чемпіонів. "Інтер" – "Барселона" – 0:0

24 листопада 2009. ЛЧ. "Барселона" – "Інтер" – 2:0 (Піке, 10, Педро, 26)

20 квітня 2010. 1/2 фіналу ЛЧ. "Інтер" – "Барселона" – 3:1 (Снейдер, 30, Майкон, 48, Міліто, 61 – Педро, 19)

28 квітня 2010. 1/2 фіналу ЛЧ. "Барселона" – "Інтер" – 1:0 (Піке, 84)

29 листопада 2010. Прімера. "Барселона" – "Реал" – 5:0 (Хаві, 10, Педро, 18, Вілья, 55, 58, Хеффрен, 90)

16 квітня 2011. Прімера. "Реал" – "Барселона" – 1:1 (Роналду, 82, з пен. – Мессі, 53, з пен.)

20 квітня 2011. Фінал Кубка Іспанії. "Реал" – "Барселона" – 1:0 (Роналду, 103)

27 квітня 2011. 1/2 фіналу ЛЧ. "Реал" – "Барселона" – 0:2 (Мессі, 76, 87)

3 травня 2011. 1/2 фіналу ЛЧ. "Барселона" – "Реал" – 1:1 (Педро, 54 – Марсело, 64)

14 серпня 2011. Суперкубок Іспанії. "Реал" – "Барселона" – 2:2 (Озіл, 13, Алонсо, 54 – Вілья, 36, Мессі, 45+1)

17 серпня 2011. Суперкубок Іспанії. "Барселона" – "Реал" – 3:2 (Іньєста, 15, Мессі, 45, 88 – Роналду, 20, Бензема, 82)

10 грудня 2011. Прімера. "Реал" – "Барселона" – 1:3 (Бензема, 1 – Санчес, 30, Хаві, 53, Фабрегас, 65)

18 січня 2012. 1/4 Кубка Іспанії. "Реал" – "Барселона" – 1:2 (Роналду, 11 – Пуйоль, 49, Абідаль, 77)

25 січня 2012. 1/4 Кубка Іспанії. "Барселона" – "Реал" – 2:2 (Педро, 43, Алвес, 45 – Роналду, 68, Бензема, 72)

21 квітня 2012. Прімера. "Барселона" – "Реал" – 1:2 (Санчес, 70 – Хедіра, 17, Роналду, 73)

30 серпня 2013. Суперкубок УЄФА. "Баварія" – "Челсі" – 2:2 (Рібері, 47, Мартінес, 120+1 – Торрес, 8, Азар, 93), по пенальті – 5:4.

Атмосфера навколо нового матчу підігрівається, немов у диявольському казані. Взяли слово навіть топові персони світового футболу. "Гвардіола мені не подобається. Я його не ненавиджу, але він мені не подобається. Він хороший тренер, але його футбол – нудний для мене. Та й йому бракує яєць, щоб сісти зі мною за стіл переговорів", – переконує агент Міно Райола, чий клієнт Златан Ібрагімовіч також має що сказати Пепові. "Гвардіола – боягуз", – підсумував швед свого часу у культовій автобіографії. Натомість за Жозе "я був готовий померти". Завтра Златан вийде проти свого давнього кривдника і немає сумніву, що вбиватиметься на полі за себе, команду і, звісно ж, Моурінью.

Складається враження, що психологічна перевага у цьому конкретному матчі буде на боці головного тренера МЮ. По-перше, Жозе – на своїй території. Мається на увазі не стільки підтримка "Олд Траффорд", як досвід боротьби в англійському чемпіонаті. Британський стаж португальця сягає вже шести років. Натомість Пеп зіграв тут лише три матчі. Моурінью, як і Гвардіола, освоюється у новому клубі, проте, на відміну від опонента, вже здобув із командою перший трофей – Суперкубок Англії. А ще – встановив своєрідний рекорд МЮ і був визнаний найкращим тренером АПЛ у серпні. Гарний початок – вже половина справи. Зрештою, у розпорядженні Жозе – всі основні виконавці команди, а на вістрі – нестримний Ібрагімовіч, який не шкодував себе навіть проти "Борнмута". Що вже казати, коли справа дійшла до матчу честі проти давнього "боржника", яким Златан вважає Гвардіолу.

Гвардіола, який так любить експерименти, цього разу просто змушений робити ставку в атаці на молодого Калечі Іхеаначо. Серхіо Агуеро в матчі із "Вест Хемом" повівся безглуздо, тому тепер повинен відсидіти 3-матчеву дискваліфікацію. Це колосальна втрата для "Сіті" – Кун результативно розпочав сезон і відзначився у чемпіонаті вже тричі. Не вселяє впевненості і оборона "блакитних". Проти МЮ, вочевидь, у "рамці" дебютує Клаудіо Браво, а Кабальєро засяде на лаву. У перших трьох турах Віллі зіграв недостатньо переконливо, як і центр оборони. "Ман Сіті" пропускає щоматчу, хоча суперники у команди Гвардіоли були не з топової шістки – "Сандерленд", "Сток" і "Вест Хем".

Секундна стрілка відміряє коло за колом і скорочує відстань між "сьогодні" та "завтра". Перед тим, як у стосунках Моурінью та Гвардіоли з’явиться нова сторінка, у голові тренерів пролетять фрази, вишукано кинуті один в одного, немов дротики для дартсу, що впинаються у самісіньке "яблучко".

– Гвардіола мені нагадує вовка в овечій шкурі. Я завжди веду себе однаково. Думаю, це гарна якість – залишатися самим собою незалежно від того, виграв ти матч, чи програв.

– Я буду звертатися до нього на "ти", оскільки він називає мене Пепом. Отже, хто ти такий, Жозе? Ми зустрінемося з тобою під час матчу.

– Сподіваюся, колись Хосеп Гвардіола виграє Лігу чемпіонів чесно.

– Я не хочу вплутуватися в словесну перепалку із Моурінью, бо це триватиме нескінченно. Але повинен сказати, що він є босом-збоченцем.

– Гвардіола – розумний хлопчик, і він знає, завдяки чому його команда виграла так багато матчів у різних змаганнях. Як йому це вдалося, він точно в курсі (натяк на те, що арбітри симпатизували "Барсі").

– Чи втомився я від цих ігор розуму? Ні, це частина моєї професії.

Жозе нападає – Пеп обороняється. На полі дуже часто – навпаки, але от поза його межами… Всюдисуще видання The Sun пронюхало, що днями португалець начебто запропонував каталонцеві перехилити по келиху вина одразу після завтрашнього дербі. Дешева сенсація, чи щира правда? Хтозна. Якщо правда, отже Моурінью знову диктує свої умови на правах господаря. Розпочинаються ігри розуму, які з часом переростуть в ігри престолів. Тільки тепер вже на англійській землі.

Сторінка автора у Twitter

"Коли я хочу почути розумну людину, я починаю говорити". Правила життя Жозе Моурінью

"Я просто тренер, а не Гаррі Поттер". Правила життя Хосепа Гвардіоли