УКР РУС

"Вимкніть приймачі!" Австрія боїться повторити з Україною велику ганьбу – як Das Team написала чорну сторінку історії

19 червня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Збірна України 21 червня не має права "погодитися на договірняк" з австрійцями. Суперник на цьому вже погорів.

В останньому турі групового етапу Євро-2020 Україна зустрічається з Австрією. Обидві команди влаштує нічия – тоді "синьо-жовті" вийдуть у плей-офф з другого місця, а Das Team вистачить 4 очки, щоб пройти з третього.

В Австрії бояться, що команди відверто розіграють зручний сценарій. Річ у тім, що їхня збірна пережила подібний досвід і досі згадує його з ганьбою. Мова про "Nichtangriffspakt von Gijon" (Хіхонський пакт про ненапад). Так описують матч між Австрією та Західною Німеччиною на чемпіонаті світу-1982.

Німці розпочали турнір з сенсаційної поразки від Алжиру, поплатившись за самовпевненість, і до останнього туру підходили з реальними шансами вилетіти. Австрія обіграла африканців і Чилі та спокійно очолювала групу. А Алжир, який став відкриттям того турніру, був однією ногою в наступному раунді після перемоги над Чилі.

Алжирців не влаштовував лише один сценарій: перемога Німеччини з рахунком 1:0 та 2:0. Вони раніше зіграли свій матч і просто спостерігали за тим, як вирішується їхня доля. Якби Австрія не програла – німці вилітали б з турніру. Якби Австрія програла розгромно – вилітала б вона.

Австрія та Західна Німеччина зухвало викинули Алжир з турніру, оформивши зручний для обох рахунок. Хорст Хрубеш на 10-й хвилині вивів ФРН вперед, після чого команди припинили грати. Ні, формально вони були на полі в Хіхоні, але грою те дійство назвати було важко.

Футболісти не проявляли навіть мінімальної агресії. Одна команда перепасовувалася на власній половині, а інша – не заважала. Потім вони мінялися ролями. І так весь матч. Ніхто й не намагався забити. Точність пасів обох команд перевалила за 90%, за весь другий тайм "суперники" завдали 3 удари (жодного в площину). Жартують, що німці тоді встановили світовий рекорд за передачами назад.

Це виглядало ганебно. Алжирські вболівальники на трибунах свистіли, іспанська публіка вигукувала "забирайтеся", австрійці з німцями також не могли закрити очі. Австрійський коментатор Роберт Зігер закликав авдиторію вимкнути свої приймачі та промовчав кінцівку матчу. Німецький коментатор Еберхард Штанєк в етері сказав, що це ганьба, яка не має нічого спільного з футболом. "Можна говорити що завгодно, але не кожна ціль виправдовує засоби", – підсумував Штанєк.

Саме так і виправдовувалися футболісти. "Ми пройшли в наступний раунд. А на німців мені все одно", – казав Ганс Кранкль. "Ми вийшли з групи. Це все, що має значення", – слова Лотара Маттеуса. І тільки наставник австрійців Георг Шмідт визнав: "Це було ганебне видовище". Преса не поділяла прагматизму учасників матчу. Німецькі видання з перших сторінок кричали "сором".

Звичайно, документальних підтверджень договірняка немає, а футболісти заперечують такий факт. Але всі все бачили. Навіть якщо сторони ні про що не домовлялися і просто мовчки вирішили розіграти фарс, це нічого не змінює.

Дісталось і німцям, і австрійцям, але більше претензій все ж до Das Team. Їх не влаштовувала тільки розгромна поразка. Звідки такий страх? Фани збірної ФРН приїхали під готель команди з'ясувати, що це було, але футболісти на балконі зустріли їх водяними бомбами з презервативів.

Алжир подавав апеляцію, але ФІФА відповіла, що не може заборонити командам грати так, як вони хочуть, а фактів договірного характеру матчу не було. Представники німецької та австрійської федерацій відповіли різкими заявами. Слова очільника австрійської делегації Ганса Чака взагалі пахли расизмом: "Якийсь шейх вийшов з оазису, йому раз в 300 років дали понюхати атмосферу чемпіонату світу, і він вже думає, що може розкривати рот".

Словом, ніяких покарань. Єдине, що змінилося – відтоді матчі останнього туру в групах грають одночасно. Однак дві збірні вляпалися в історію. Зараз вже не всі пам'ятають, що ФРН на тому турнірі дійшла до фіналу, що чемпіоном стала Італія. А от "Хіхонська ганьба" досі залишається головним враженням іспанського Мундіалю.

В Австрії перед матчем з Україною не хочуть думати про повторення історії. "У Бухаресті не буде другого Хіхона. Найкраще взагалі не говорити про це. Це історія, це минуле", – каже президент федерації Ларс Віндтнер.

Нічия між Австрією та Україною принаймні не викине напряму когось з турніру, як у 1982-му Алжир. Північна Македонія втратила шанси на вихід групи. Однак значно краще взагалі не давати приводів для розмов про "Бухарестський пакт про ненапад".

Крах на ЧС-1938, служба у Вермахті, сумний фінал легенд і грабунок євреїв – як жила австрійська Вундертім після аншлюсу