УКР РУС

Барселона врятувала нічию з Вільяреалом: урок від аутсайдера, топ-клас від форвардів та Касорли, Мессі – король штрафних

3 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Фантастична битва на "Естадіо де ла Кераміка" завершилась нічиєю (4:4).

Ернесто Вальверде на матч проти сімнадцятої команди чемпіонату вдався до ротації, залишивши у запасі Піке, Ракітіча, Семеду та Мессі. Вільяреал оцінив можливість пограти виключно проти людей з нашої планети та пішов у атаку: так, на 7-й хвилині Іборра замкнув подачу з кутового ударом під поперечину, а на 8-й Чуквуезе увірвався на правий край штрафного та пробив з гострого кута – в обох випадках блискуче зіграв Тер Штеген.

Барса першу небезпечну атаку провела на 12-й, одразу ж забивши: Малком отримав передачу на хід по правому флангу, увірвався у карний майданчик та покотив поперек на Коутінью, якому залишалося влучити у порожній кут – 0:1! Через чотири хвилини прийшов і другий гол: Малком відірвався від Гаспара та ефектно замкнув подачу Артуро Відаля з правого флангу на дальню стійку – 0:2. На 20-й рахунок міг стати розгромним, але Коутінью після красивого обіграшу з Суаресом влучив у каркас воріт.

Здавалося, гру зроблено, але Вільяреал не зупинився, дуже швидко відквитавши один м'яч. На 23-й хвилині Чуквуезе вискочив у контратаку, хитнув Умтіті на лінії штрафного та пробив у ближній кут. Стійка врятувала Барсу, але Самюель підхопив м'яч та пробив ще раз, влучивши у сітку – 1:2! Надалі гра перейшла в позиційну фазу без особливої гостроти: перший реальний момент після голу Чуквуезе стався на 36-й хвилині, коли Суарес отримав розрізний пас та з краю карного майданчика влучив у Асенхо; на 45+2-й він же парирував красивий удар Луїса зі стандарту метрів з 30-ти.

Другий тайм Вільяреал розпочав дуже активно, потривоживши Барсу кількома небезпечними проривами по флангах. Гості натяку не зрозуміли, тому на 50-й хвилині заслужено пропустили: Токо Екамбі втік від захисників по правому флангу, увірвався на край штрафного та з гострого кута пробив у широченну зону між ближньою стійкою та голкіпером – 2:2! Це був повністю воротарський гол. Після цього гра особливо не змінилася, тому Ернесто Вальверде вирішив випустити важку артилерію в особі Мессі.

Лео вийшов на 61-й хвилині, а на 62-й його команда несподівано пропустила третій гол – це Вісенте Іборра отримав розрізну передачу, вийшов віч-на-віч з Тер Штегеном та покотив повз нього в ближній кут – 3:2! Більше того: на 68-й Чуквуезе потужно пробив з дистанції та змусив голкіпера переводити м'яч у поперечину. На 72-й додав гостроти і Екамбі, який змістився з лівого флангу та вистрілив низом метрів з 25-ти точно в руки Тер Штегену. У Барси за весь цей час був лише потужний удар Суареса з-за меж штрафного, який пройшов над каркасом воріт, а також постріл Малкома з лівого краю у зовнішній бік сітки.

У каталонців відверто не клеїлася гра, тому Вільяреал вирішив покарати гостей вчетверте. На 80-й хвилині Касорла помітив величезний коридор у зоні центрбеків Барси та відправив туди передачу на Карлоса Бакку. Колумбієць увірвався до карного майданчика, обійшов Тер Штегена та забив у порожні ворота – 4:2! Здавалося, що це перемога, але "жовта субмарина" на 86-й хвилині залишилась у меншості, а Мессі фантастичним ударом зі штрафного на 90-й відквитав один гол. Вже у компенсований час Альба запоров вихід віч-на-віч, але "блаугранас" заробили кутовий, після розіграшу якого Суаресу вдався феноменальний постріл у правий кут – 4:4! Після цього одразу ж пролунав фінальний свисток.

Таким чином, Вільяреал набрав 30 очок та продовжив перебування на сімнадцятій позиції. Барселона, маючи 70 залікових балів, залишилась лідером з відривом у 8 пунктів від Атлетіко.

Барселона отримала урок футболу від аутсайдера

Очевидно, що Барселона набагато сильніша за Вільяреал, тому відсутність Мессі, Ракітіча та Піке у старті навряд чи тягне на поняття напіврезерву. Каталонці вийшли у бойовому складі, але пишатися своїми діями можуть хіба що футболісти, причетні до голів – та й то з купою обмовок. Так, Коутінью повністю розчинився, після 22-ї хвилини не завдавши жодного удару чи загострюючої передачі, а також не зробивши жодного обіграшу. Ефективніше діяв Малком, але основна небезпека від його дій також проходила у першій половині першого тайму – і це характерна картина для більшості виконавців. Барса просто кинула грати після 0:2 і пропустила чотири голи за годину.

Каталонці явно не збиралися витрачати у Вільяреалі всі свої сили, але в таких випадках виключну роль приймає якість оборонної моделі. Господарі її знищили: всі їх голи пройшли завдяки якісним відкриттям під передачі на хід та розрізні паси. Особливо ефектною була помилка у четвертому м'ячі, коли центрбеки відкрили гігантську зону для вривання Бакки.

Загалом захист Барселони відіграв слабко, не менше п'яти разів давши себе відверто відрізати передачею з глибини та ривком суперника за спину. Більшість пасів проходили з центральної зони і стали наслідком швидких контратак після відбирання господарів на своїй половині поля. Кількісні показники центрхавів Барси при цьому залишились досить високими, однак система контрпресингу працювала слабенько. Особливі питання тут можна поставити до Бускетса, на переміщеннях якого вона і тримається – саме Серхіо мав перекрити кисень Касорлі. Санті отримав свободу й самотужки декласував оборонну модель каталонців радіокерованими передачами.

Барселона змогла зібратися та вирвати нічию, однак за духом матчу Вільяреал більше заслужив на перемогу – гостям просто пощастило, що в них є футболісти калібру Мессі та Суареса. Левантійці зробили те, чого не зміг мадридський Реал – вони зіграли проти Барселони у футбол і за годину забили чотири голи.

Перед Лігою чемпіонів це має стати хорошим уроком для "синьо-гранатових", яким нарешті нагадали про важливість правильного налаштування на гру та яскраво вказали на слабкощі в оборонній структурі.

Суарес та Чуквуезе роблять гру, Касорла – геній

Малком дуже непогано провів стартові 20 хвилин, оформивши гол+пас, але найкращим футболістом зустрічі у складі Барси його назвати не можна. Каталонців тягнув на собі Луїс Суарес, який за відсутності Лео став головною ударною силою своєї команди: так, на його рахунку п'ять пострілів по воротах, чотири з яких пройшли у площину й один – над поперечиною. Що більш важливо, уругваєць бив не під час загального посилення гри Барси, а рівномірно протягом матчу – і у найбільш скрутні та сірі відрізки також.

Крім того, Луїс віддав три ключові та дві розрізні передачі, що могло призвести до розгрому вже на 20-й хвилині, коли Коутінью влучив у стійку. За такого рівня активності нападник лише одного разу потрапив у офсайд, що говорить про якісну позиційну роботу, тому фінальний шедевр у компенсований час став заслуженою нагородою за старання. Цей гол заслужив забити саме Суарес.

З протилежного табору виділявся Сумуель Чуквуезе, який своїм дриблінгом, швидкістю та відкриванням зробив зі всієї оборони Барси посміховисько. Нігерієць виконав п'ять спроб обіграшу (три успішних), виграв половину єдиноборств (6 з 12) та тричі відбирав м'яч без контакту, а також завдав п'ять ударів по воротах: чотири з них пройшли у площину, один після сейву Тер Штегена прийшовся у поперечину, а ще один влучив у стійку – і Самуель при цьому встиг зловити відскок та забити гол. Крім того, він додав на свій рахунок асист, вчасно помітивши Токо Екамбі та викотивши якісну передачу йому на хід. Шикарний поєдинок.

Втім, нічого б не сталося без фантастичного перфоменсу Касорли, який зіграв на рівні своїх найкращих матчів у Арсеналі. Санті став лідером Вільяреала за числом передач в останню третину поля (21 з 55 загалом), а за кількістю загострюючих він залишив позаду усіх: вісім пасів під удар, один розрізний, і, як наслідок – один асист.

Крім того, за кількістю дотиків до м'яча Касорла з відривом став найкращим у складі Вільяреала. Санті був всюди й ніде не помилявся, допустивши першу втрату аж після 80-ї хвилини.

Це був один з найкращих матчів Санті у складі Вільяреала. Саме його вміння вчасно опинитися у зоні м'яча, помітити помилку в обороні суперника та запустити у вільну зону партнера призвело до розгрому системи контрпресингу Барселони та сприяло появі чотирьох забитих м'ячів. Це справжній топ-клас – а ще зовсім недавно цей футболіст міг залишитись без ноги.

Лео Мессі – король штрафних

Ліонель розпочав матч на лаві запасних, адже статус суперника дозволяв поберегти ікону. Очікувалася велика кількість брудної гри та розгром, тож навіщо тривожити легенду такою дрібнотою? Через годину стало зрозуміло, що Вільяреал возить Барсу, тому Ернесто Вальверде випустив Лео – і тут же його команда пропустила третій. Щоправда, дуже швидко аргентинець організував момент, після якого над поперечиною пробив Суарес, а потім ще й викотив пас під удар Малкому – і той одразу ж отримав наганяй, адже Мессі планував комбінативний розвиток ситуації. Втім, чогось іншопланетного капітан не демонстрував.

Коли ж Барса заробила штрафний метрів з 20-ти, сумнівів у тому, чим він закінчиться, не було. Питання полягало лише в тому, куди влучить Лео – у ближню чи дальню дев'ятку. Аргентинець знову обрав складний варіант, ударом від стійки вразивши воротарський кут. Цей гол став каталізатором камбеку, адже різниця між 4:2 та 4:3 на останніх хвилинах відчутна.

Аргентинський бог забив шостий гол зі штрафного в Ла Лізі – жодному футболісту з топ-5 ліг Європи, починаючи з сезону 2006/2007, не вдавалося оформити такий показник. Загалом же даний гол зі штрафного став для Лео 29-м у чемпіонаті Іспанії, що на 10 більше, ніж у Кріштіану. Залишається наздогнати португальця за штрафними у кар'єрі – наразі рахунок 47:56.