УКР РУС

Вільяреал – Манчестер Юнайтед: анонс фіналу Ліги Європи

26 травня 2021 Читать на русском

Вільяреал у фінальному матчі Ліги Європи 2020/21 зустрінеться з Манчестер Юнайтед. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Ось ми і дожили до чергового фіналу Ліги Європи. Для Вільяреала цей матч є у всіх сенсах історичним – "Жовта субмарина" виходила в півфінал ЛЧ й тричі грала у півфіналі ЛЄ, але ніколи не брала важливих трофеїв навіть на внутрішньому рівні. Виключенням є дві звитяги в Кубку Інтертото, але то, як говорив класик, таке. Для тренера левантійців – Унаї Емері – це вже п'ятий фінал турніру в кар'єрі, до того ж, уже втретє він грає там проти англійського клубу. Ліверпуль у 2016-му він прибив, але Челсі в 2019-му виніс його Арсенал.

Цікаво, що в історії протистояння між Вільяреалом і Манчестер Юнайтед панує тотальна рівність. Команди зустрічалися на груповому етапі Ліги чемпіонів 2005/06 та 2008/09, розписавши чотири нічиї з рахунком 0:0. Сьогодні такий розклад вже неможливий – хтось таки відсвяткує перемогу.

Чи здатні на це іспанці? Сьогодні вони виступають андердогами матчу – у нинішньому сезоні таке трапляється вперше. У левантійців була простенька група (Карабах, Сівасспор, Маккабі Тель-Авів), а в плей-офф підопічні Унаї Емері пройшли Зальцбург, київське й загребське Динамо, а також лондонський Арсенал – у трьох раундах Вільяреал був фаворитом, а у двобої з "канонірами" все було рівно. "Жовта субмарина" пройшла турнір без феєрії, жодного разу не забивши більше двох голів за матч і пропустивши всього вісім м'ячів за 14 поєдинків.

Головною "родзинкою" цього Вільяреала є тактична гнучкість. Левантійці здатні перебудовуватись на різні схеми (як правило, з 4-4-2 на 4-2-3-1 або 4-3-3 й навпаки) й грати за різними моделями (домінування, контргра, глуха оборона). Оборона команди здатна і пресингувати, і просувати атаки, а під кожен поєдинок Унаї Емері готує різні розіграші – як правило, вони зав'язані на взаємодії флангів та Жерара Морено.

При цьому колектив є дуже прагматичним – часто такими словами прикривають ставку на автобус, але в нашому випадку мова йде саме про прагматизм. Вільяреал буде тримати 0:0, якщо це потрібно, але на різних фазах гри буде грати по-різному. Показовим моментом стала середина другого тайму матчу на Емірейтс, коли "Жовта субмарина" 20 хвилин розкатувала м'яч у центрі, не дозволяючи Арсеналу зачепитись за нього. Левантійці вміють контролювати темп зустрічі й рух передач – саме тому вони й у фіналі.

Мінуси Вільяреала випливають з його плюсів. Цей колектив доволі легко прочитати глобально – що б не вигадував Унаї Емері, ставка на фланги та Жерара Морено буде основною. Різниця полягатиме у завданнях та пропорціях, але суть залишається однаковою. Це принесло успіх у битвах з київським та загребським Динамо й подарувало перший гол у домашньому поєдинку проти Арсенала, але з травмою того ж Чуквуезе (найкращий асистент Ліги Європи) у Лондоні іспанці різко просіли в контргрі. Якщо ж вимкнути ще й Морено, то може статися катастрофа – Жерар забив 23 голи в Прімері й 6 голів у ЛЄ, ставши левантійською версією Мессі за впливом на гру.

В обороні ж назвати Вільреал сильним колективом важко. Захисники круті за своїм тактичним функціоналом, але в якості трохи просідають під тиском – той же Арсенал довів це, створивши немало моментів. Це й не дивно, адже разом з віковим Альбіолем в центрі грає талановитий, але нестабільний Торрес, а фулбеки доволі необережно обороняються один-в-один.

Чи може використати всі ці мінуси Манчестер Юнайтед? Навіть проблемний Арсенал зміг це зробити, однак "канонірам" не вистачало якості та злагодженої структури. У "червоних дияволів" проблем з цим немає – принаймні, на рівні цього турніру. Манкуніанці прийшли у нього з Ліги чемпіонів, розірвавши плей-офф – команда розтрощила Реал Сосьєдад у Іспанії (0:4), пройшла міцний Мілан, двічі легко переграла Гранаду й зґвалтувала Рому вдома (6:2). До матчу-відповіді з римлянами підопічні Уле Гуннара Сульшера пропустили всього один гол (від "россонері"). До цього набору звитяг варто додати срібло АПЛ.

Словом, фаворит очевидний. Манчестер Юнайтед не тільки занадто потужний для Ліги Європи, а й не демонструє ознак якоїсь серйозної кризи. Щонайгірше для Вільяреала, "червоні дияволи" схожі на "Жовту субмарину" – вони теж грамотно працюють від сильних сторін суперника й можуть похизуватись тактичною гнучкістю. Ключовою різницею є бажання домінувати у зустрічі – Уле Гуннар Сульшер завжди агресивно пресингує слабших суперників і періодично намагається робити це з топами. Крім того, МЮ набагато краще й швидше працює у перехідних фазах.

Втім, англійський гранд теж має серйозні вразливості. По-перше, команда далека від ідеалу в обороні – якщо її підтискати, вона починає нервувати й допускати дитячі помилки. Крім того, їй дещо не вистачає швидкості. Ключовою ж проблемою виступає гейм-менеджмент – Уле-Гуннар Сульшер готує хороші стартові плани, але по ходу матчу під МЮ підлаштовуються. Норвежець непогано реагує на ходи своїх візаві, але його відповідь підходить із запізненням. Юнайтед дуже довго перехоплює втрачену ініціативу, але чи здатен цим скористатись Вільяреал?

Кадрова ситуація

Травмовані: Чуквуезе, Фойт (обидва – під питанням), Іборра – Магуайр (участь під великим сумнівом), Марсьяль, Джонс

Дискваліфіковані:

Орієнтовні склади на матч Вільяреал – Манчестер Юнайтед

Вільяреал: Асенхо – Гаспар, Альбіоль, Пау Торрес, Педраса – Трігерос, Капу, Парехо, Піно – Морено, Бакка

Манчестер Юнайтед: Де Хеа – Ван-Біссака, Байлі, Ліндельоф, Шоу – Фред, Мактомінай – Рашфорд, Бруну Фернандеш, Погба – Кавані

Прогноз "Футбол 24" – 1:3

Вільяреал – міцний горішок, який взяти з одного вдалого наскоку не вдасться. Вочевидь, Унаї Емері на цей поєдинок підготує обережний план, в якому ключове значення матиме протистояння у центрі – там Парехо повинен перекусити зону й при цьому забезпечити рух передач в контратаках. Дані вміє це прекрасно, але так само сильно в цьому аспекті працюють центрхави МЮ.

Нас очікує цікава тренерська дуель з крутими індивідуальними протистояннями на полі, однак МЮ все одно залишається фаворитом. Передусім через проблеми Вільяреала – левантійці зазнали дуже серйозних втрат на правому фланзі, з якого завжди йшло більше гостроти й динаміки. Крім того, варто не забувати про матч на Емірейтс, де Арсенал двічі пробивав у стійку й загалом награв мінімум на гол при доволі невиразному футболі. МЮ гратиме набагато сильніше.

Сила Юнайтед є ключовим фактором у цьому протистоянні. У манкуніанців більше зірок, ширша лава запасних, вища інтенсивність і якість пресингу. Команда на рівні Ліги Європи домінує, в той час як Вільяреал, при всіх своїх чеснотах, дозволяє сміливо грати проти себе навіть київському Динамо.

Як не крути, а це команди з різних вагових категорій. До того ж, різниця у вазі дуже дуже висока. Саме тому Манчестер Юнайтед повинен перемогти у цій зустрічі.