УКР РУС

Віхров: Клуби УПЛ зменшать зарплати, футболісти поїдуть на Захід...

26 червня 2014 Читать на русском

Футбольний експерт Костянтин Віхров в інтерв’ю "Футбол 24" прокоментував ситуацію із форматом наступного сезону. Нагадаємо, що Прем'єр-ліга досі не визначилася з багатьма ключовими питаннями, наприклад, кількістю команд, які наступного сезону виступатимуть у вищому дивізіоні.

- Костянтине Львовичу, до початку сезону залишилося менше місяця, а формат чемпіонату досі не відомий…

- …Проблеми, звісно, дуже великі. Але проблеми є в нашій країні в цілому, а це не могло не позначитися на футболі. У Криму дві команди грали в Прем’єр-лізі, одна у першому дивізіоні. Що із півостровом зараз відбувається, думаю, усі знають. На Донбасі у нас п'ять команд. Де вони повинні грати, ніхто наразі не знає. Крім того, впав рівень прибутків власників клубів. Вони зараз зменшуватимуть зарплату тренерів, гравців, будуть економити на переїздах та інших речах. В такій ситуації Прем’єр-ліга повинна була раніше почати роботу. А вони думали, що їм усе на тарілочці піднесуть і усе буде гаразд. А цього не вийшло. І зараз ми в такій поганій ситуації.

- Доцільно вмовляти команди із першої ліги підвищуватися у класі? Існує ризик, що такі клуби не дограють до кінця сезону.

- Ми зараз навіть не знаємо, як закінчать сезон "Говерла" чи "Карпати". У них же є старі борги. Ніхто не може сказати, як це все закінчиться. Адже ситуація дуже складна. Клуби побудовані на тому, що люди вносили інвестиції для утримання команд. Самі ж клуби нічого не заробляють. Квитки у нас дуже дешеві, атрибутика клубів майже не продається. Зараз потрібно говорити про направленість клубів на отримання прибутків. Можливо, доведеться переходити на такий варіант, як в Чехії, Словаччині, Сербії та деяких інших країнах. Там готують футболістів, забезпечують дитячо-юнацький футбол, хороші гравці грають у провідних європейських чемпіонатах, інші виступають в національному чемпіонаті. Великих грошей в клуби в таких країнах не вкладають. У нас ще донедавна було інакше. Але тепер ситуація змінилася і потрібно робити висновки.

- Яким, на ваш погляд, буде наступний сезон в Прем’єр-лізі?
    
- Думаю, клуби зменшуватимуть зарплати, хороші футболісти поїдуть на Захід. Сподіваюся, водночас, буде приділено більше уваги підготовці своїх гравців та своїх тренерів. Дитячим тренерам потрібно покращувати умови. Хороші футболісти по завершенні кар’єри неохоче йдуть працювати із дітьми. Тому що там платять копійки у порівняні із тими грошима, які отримують футболісти. Потрібно ж гравцям менше платити і збільшити зарплату дитячим наставникам. Тоді і вимагати від них можна більше, підготовка гравців буде іншою. Як на мене, це єдиний наш шлях.

Розмовляв Гліб Ваколюк