УКР РУС

Відродження "Вереса", або "З Лужним у нас – джентльменська угода"

7 травня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" з’ясовував, наскільки просунулася резонансна ідея повернення Рівненщини на мапу професіональних клубів України.

Що було?

Спершу – невеликий, але важливий бекграунд. Усе стартувало з обрання нового голови Федерації футболу Рівненщини. У лютому цю посаду зайняв Олексій Хахльов, підприємець і колишній зять Віктора Ющенка, а свою каденцію розпочав безапеляційною заявою про відродження «Вереса» - знаменитого клубу, який чотири роки тому припинив існування. Більше того, участь у благородній справі пообіцяв взяти Олег Лужний, що помітно додало ваги цьому проекту. Місто Рівне вперше за тривалий час знову почало розглядатися  у футбольному контексті.

Зараз стало ще цікавіше, адже на базі «Вереса» прагнуть створити «народну команду» за зразком каталонської «Барселони», де клубна мозаїка складається із десятків тисяч учасників, які мають право безпосередньо впливати на життєво важливі процеси. На першому етапі відродження «Вереса» планується об’єднати 20 тисяч членів клубу.

«Будемо відвертими: Рівненська область – це футбольна провінція. Футбольне господарство тут у занедбаному стані, - каже «Футболу 24» Олексій Хахльов. – Але ми додумалися до геніальної ідеї, яким чином відродити «Верес» - вершину піраміди. Ніяких акціонерних товариств, жодних власників! Тільки демократія – члени клубу більшістю голосів вирішуватимуть ті чи інші питання. Колись, наприклад, рівненська команда називалася «Колгоспник», і якщо хоча б 51% членів клубу проголосують за повернення старої назви – так і буде. Це принцип того ж Євромайдану, де люди, об’єднавшись навколо спільної мети, зуміли зробити, здавалося б, неможливе. Довіра, дія, результат – три аспекти, які формують наше кредо. У каталонській «Барселоні» це працює».

Стати членом ФК «Верес» можуть дві категорії  вболівальників: мешканці Рівного і області (за адресою реєстрації), а також люди, які народилися на Рівненщині, про що свідчить відповідний запис у їх паспорті. Процес вступу максимально простий: заповнюєте заяву і сплачуєте в «Ощадбанку» річний членський внесок – 100 гривень. Вік – необмежений. Рівненським «сосіос» може стати навіть дитина – розмір внеску для неї вдвічі менший (50 гривень). Щоправда, право голосу такий учасник отримає лише з набуттям повноліття. Головними привілеями повноцінних членів клубу є можливість обирати і змінювати керівництво, а також висувати туди свої кандидатури.

Що є?

Зайшовши на офіційний сайт «Вереса» виявляємо, що станом на шосте травня відчайдушних ентузіастів, готових бути причетними до життєдіяльності клубу – 735 осіб. Негусто, якщо зважити на амбіційну мету: вже до першого липня назбирати 20 тисяч «сосіос».

Однак Олексій Хахльов поспішає заперечити: «Інформація на сайті – неактуальна. Насправді членів клубу вже більше, а сайт перебуває на етапі вдосконалення». Щоправда, конкретного числа «сосіос» голова ФФР нам не назвав. Дещо іншої тональності був коментар Володимира Чиркова, новоспеченого президента клубу, а в минулому – найкращого бомбардира рівненських «Колгоспника», «Авангарда» і «Вереса». «На жаль, люди не дуже поспішають вкладати кошти в команду, - констатує пан Чирков. – Можливо, не всі знають, як це правильно робити. А декому не до футболу – час складний».

Членські внески – це тільки незначна кількість грошей, необхідних для повноцінного функціонування клубу. Тому тут розробили кілька спонсорських пакетів. Від трьох офіційних спонсорів очікують отримати по 500 тисяч гривень. Другий пакет розрахований на 15 дрібніших компаній, які вкладатимуть у «Верес» по 100 тисяч. Третій пакет – для необмеженої кількості охочих, яким не шкода для спільної справи 20 тисяч гривень.

До контролю за всіма фінансовими потоками спершу планувалося залучити одну з аудиторських компаній. Проте зараз її вирішили замінити на наглядову раду, яку, за словами Хахльова, сформують «впливові люди Рівненщини», а також журналісти. Остаточний склад контролерів обіцяють назвати до 9 травня. Цікаво, що серед списку кандидатур є Микола Несенюк, відомий журналіст, директор одного із департаментів київського «Динамо».

Микола Несенюк

Першого травня стартував відбір футболістів у команду. Процесом заправляє Микола Філін, який тренував «Верес» ще до зникнення клубу. Серед потенційних новачків близько 60 виконавців, в основному – із чемпіонату Рівненщини. «Грати на область – це одне, а у Другій лізі – зовсім інший рівень відповідальності, тому перегляд кадрів надзвичайно ретельний, - каже Володимир Чирков. – Яку заплату пропонуємо хлопцям? Ну, якщо у найкращих клубах області вони отримували по 5 тисяч гривень, то мусимо дати більше. Хоча б на дві тисячі».

Що буде?

«У наступному сезоні стартуємо серед професіоналів. Ставимо перед собою дуже амбіційну мету – виграти Другу лігу. До того ж, хочемо зробити це зусиллями своїх, рівненських футболістів, сформувавши «локальний клуб»,  - зізнається Олексій Хахльов. – Зараз дискутуємо, розглядаємо різні варіанти складу, а потім з ними ознайомиться Лужний і скаже своє вирішальне авторитетне слово. Олег Романович – це патріот України, людина нової формації, і він готовий долучитися до нашого проекту тренерською роботою. Між нами існує джентльменська угода: якщо до першого липня кількість членів клубу «Верес» досягне позначки у 20 тисяч, то Лужний очолить команду».

Окрім тисячі й однієї проблеми «Верес» повинен визначитися із місцем своєї прописки. Стадіон «Авангард», на якому команда виступала не одне десятиліття, зараз у катастрофічному стані. Однак Хахльову і Ко не бракує ентузіазму. «Разом із вболівальниками ми провели минулого тижня толоку на «Авангарді», прибрали, помили стільці, - розповідає Хахльов. – Зараз плануємо ремонт підтрибунних приміщень, роздягалень тощо. Там – розруха. Як не дивно, єдине, що збереглося у хорошому стані, - це газон. Наразі стадіон належить міській та обласній радам. Хочемо, щоб вони віддали нам його в оренду за одну гривню. «Верес» обов’язково повернеться на «Авангард».

Одна з найгірших ділянок "Авангарду"

«Думаю, все у нас вдасться, - додає президент ФФР. – Нещодавно місцева соціологічна служба провела опитування серед 1200 мешканців Рівненщини. Сімдесят відсотків респондентів відповіли, що цікавляться футболом. Ще 58 відсотків чули про клуб «Верес». Це вселяє у мене великий оптимізм».

Думка експерта

- Як вам ідея відродження «Вереса» і чи вірите ви в її успіх? – поцікавилися ми в Артура Валерка, оглядача українських ліг і експерта ТК «Футбол».

- Насамперед привертає увагу їх прагнення робити ставку лише на уродженців Рівненщини. Це нагадує політику «Атлетіка» (Більбао), і це цікаво. Практика спільнокошту – не нова в нашому футболі. У такий спосіб намагалися створити збірну Івано-Франківської області, але ідея зазнала невдачі. Невідомо також, як буде із правонаступництвом – з нуля вони починатимуть, чи успадкують історію старого «Вереса». Тут можуть виникнути проблеми, адже той клуб мав борги. Вважаю, що правильно було б відновленому клубу все-таки стати правонаступником і взяти старий герб. Теперішня емблема мені не до вподоби. Якщо чесно, то не дуже вірю в успіх проекту. Там проблеми з інфраструктурою, та й футбольні традиції давно втрачені.

- Чи багато було випадків в історії українського футболу, коли команда, нехтуючи аматорськими змаганнями, «з коліс» заявлялася в Другу лігу?

- Так, таких прикладів можна назвати багато, але майже всі вони зазнавали краху. Винятком стала «Нафком-Академія», яка розпочинала свій шлях у професіональному футболі, не маючи практично нічого, окрім гербу. Ще ніхто не скасовував «правило двох років», упродовж яких клуб повинен відпрацювати своє серед аматорів, награти склад. Обійти регламент, звичайно, можна, але це неповага.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter