УКР РУС

Відеопомічник арбітра (VAR). Як працює система відеоповторів майбутнього

12 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" пояснює, як працює система відеоповторів і які революційні зміни можуть очікувати на улюблену гру вже в найближчому майбутньому.

Товариські матчі
завершено
-

Новий прецедент

У товариському матчі Франція – Іспанія на "Стад де Франс" головний арбітр Фелікс Цвайєр двічі скористався допомогою системи відеоповторів. Рішення, ухвалені на основі технічних висновків, кардинально вплинули на перебіг і підсумковий рахунок зустрічі.

По-перше, Цвайєр скасував гол Антуана Грізманна через офсайд, в якому перебував партнер французького форварда – Лайвен Курзава.

Скасований гол Грізманна (ВІДЕО)

По-друге, рефері зарахував м’яч іспанця Жерара Деулофеу, хоча лайнсмен сигналізував про офсайд. На прийняття остаточного рішення знадобилося 40 секунд.

Зарахований гол Деулофеу (ВІДЕО)

В обох випадках підказки Цвайєру зробив його співвітчизник, знаменитий арбітр 90-х Хельмут Круг, який працював за спеціальною відеоапаратурою. Іспанія здобула виїзну перемогу – 2:0.

З чого все розпочиналося

Минулого року Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) внесла ряд змін у правила футболу. Головна зміна – введення системи відеоповторів VAR (video assistant referee). Технічний елемент покликаний сприяти головним арбітрам у прийнятті рішень щодо чотирьох суперечливих моментів: при забитих голах, вилученнях, пенальті і визначенні ступеня провини футболіста, який повинен отримати покарання.

Вперше систему випробували у матчі United Soccer League, де виступають американські та канадські клуби. А через місяць, у вересні, VAR задіювали у товариському матчі Італія – Франція. Зокрема, арбітру довелося зробити запит технічної допомоги в епізоді, коли італійці апелювали, що француз Курзава зіграв рукою після удару Де Россі.

"Ви могли побачити, що арбітр зустрічі зупиняв гру на кілька секунд, протягом цього часу фахівці, що відповідають за відеоповтори, перевіряли, чи варто було призначати пенальті. Ми були свідками історичного моменту у футболі. На календарі 2016 рік, тож настав час спробувати", – резюмував Джанні Інфантіно, президент ФІФА.

Як працює VAR

Для того, щоб VAR функціонував повноцінно, стадіон повинен бути обладнаний величезною кількістю камер – для чіткого зображення суперечливого епізоду з багатьох ракурсів. Із системою працюють спеціальні відеоарбітри. Головний рефері матчу має два варіанти на вибір – отримати безпосередню підказку або ж самотужки переглянути та оцінити епізод за допомогою пристрою, який візуально нагадує iPad. Щоправда, для цього суддя зобов’язаний підійти до бровки поля в районі центральної лінії.

Наразі в межах експерименту опрацьовують дві схеми: 1) головний арбітр звертається по допомогу; 2) відеоарбітр самотужки сигналізує про помилку. Варіант, при якому кожна з команд має енну кількість можливостей запиту відеоповтору, – у перспективі.

Перша невдача

VAR активно застосовувався під час клубного чемпіонату світу-2016. І якщо в матчі між колумбійським "Атлетіко Насьйональ" та японською "Касімою" Віктор Кашшаї спрацював із відеоасистентом чітко, то наступного дня стався конфуз.

"Реал" грав проти мексиканської "Америки" і переміг – 2:0. Але! У компенсований час матчу Кріштіану Роналду забив другий гол і відсвяткував його в своєму фірмовому стилі. Головний арбітр вказав на центр поля. Поки мексиканці готувалися розіграти м’яч, у справу втрутився відеоарбітр, який запідозрив, що КР7 забив з офсайду, і доповів про це головному рефері. Упродовж хвилини на стадіоні панувало нервове очікування. Зрештою, ще один перегляд епізоду довів помилковість припущення і законний гол Роналду повернули.

Після матчу Зінедін Зідан, головний тренер "Реала", пройшовся із критикою по системі відеоповторів, а Лука Модріч заявив, що така технічна новинка не має нічого спільного з футболом.

Перспективи VAR

Тестувати систему практично одразу зголосилося понад десять футбольних ліг. Зокрема, англійці збираються відпрацювати VAR у матчах Кубка Англії та Кубка ліги. Побачимо відеопомічника і в окремих матчах МЛС чинного сезону. У німецькій Бундеслізі новинка з’явиться, починаючи з сезону 2017/18. Ну а кульмінаційний момент настане у 2018-му році. Джанні Інфантіно дуже кортить використати VAR на матчах чемпіонату світу в Росії.

Сторінка автора у Facebook

Гроші не пропонувати! Йонас Ерікссон – найбагатший арбітр у світі