УКР РУС

Від станка до Ліги чемпіонів. Представлення БАТЕ

21 жовтня 2014 Читать на русском

Двома стартовими нічийними матчами у груповому етапі Ліги чемпіонів "Шахтар" поставив себе у незручне становище. Тепер чемпіон України має двічі обігрувати білоруського гранда БАТЕ. Що собою представляє ця команда і чого від неї очікувати, про це поговоримо далі.

У рік заснування БАТЕ (1973) (футбольний клуб Борисівського заводу автотракторного електроустаткування) виступав у східній зоні другої групи (Д2) чемпіонату Білоруської РСР. Уже перший сезон склався для БАТЕ вдало. За його підсумками команда добилася права на наступний рік виступати в чемпіонаті республіки.

У 1974 році БАТЕ домігся першого успіху - став чемпіоном БССР, вигравши за сезон 15 матчів з 18 проведених. Однак у наступному, 1975 році, БАТЕ довелося задовольнятися лише п'ятим місцем. У 1976 році БАТЕ оформив своєрідний дубль, вигравши чемпіонат і Кубок Білоруської РСР.

Надалі БАТЕ ще раз ставав чемпіоном (1979), срібним призером (1978) чемпіонату БССР і двічі займав четверте місце (1977, 1981). У 1981 році команда була розформована.

                

У 1996 році ініціативна група вирішила відродити клуб. Президентом футбольного клубу БАТЕ був обраний Анатолій Капський, головним тренером став Юрій Пунтус. За два перших роки своєї нової історії клуб виграв першість Другої ліги і, фінішувавши другим у Першій, вийшов у Вищу лігу, де в 1998 році відразу завоював срібні медалі.

У 1999 році БАТЕ захопив лідерство з перших турів і, так і не віддавши його нікому, вперше в своїй історії став чемпіоном Республіки Білорусь. 1999 також став для клубу дебютним в єврокубках. За БАТЕ тоді виступали майбутні лідери збірної Білорусі Олександр Глєб, Віталій Кутузов, а також майбутній головний тренер Віктор Гончаренко.

У груповій стадії БАТЕ потрапив до групи H, разом з "Реалом", "Ювентусом", "Зенітом". У першій грі на виїзді БАТЕ поступився "Реалу" з рахунком 0:2. У другій своїй грі з "Ювентусом" (2: 2) БАТЕ став першим білоруським футбольним клубом, що набрав очки в груповому етапі найпрестижнішого європейського турніру. У третій грі на виїзді БАТЕ зіграв внічию 1:1 з "Зенітом", а в четвертій програв йому в Мінську з рахунком 0:2. В останній грі групового турніру БАТЕ зіграв з "Ювентусом" внічию з рахунком 0:0. У підсумку, набравши 3 очки в 6 іграх, клуб зайняв останнє місце в групі і закінчив свій виступ в єврокубках.

                 

У 2011 році команда знов змогла пробитись у груповий етап Ліги чемпіонів. За результатами жеребкування БАТЕ відправився в групу H разом з "Барселоною", "Міланом" і "Вікторією". Турнір команда почала виїзної нічиєї з "Вікторією" (1:1). Перший домашній матч з "Барселоною" БАТЕ програв з розгромним рахунком 0:5. Потім були ще 2 поразки і дві нічиї (зокрема з "Міланом" вдома). Посівши останнє місце в групі, БАТЕ закінчив виступи у Лізі Чемпіонів.

У 2012 році БАТЕ втретє в своїй історії вийшов у груповий етап Ліги Чемпіонів. Почали його підопічні Віктора Гончаренка прекрасно. 19 вересня 2012 в першому турі борисовський клуб здобув першу у своїй історії перемогу на груповому етапі Ліги чемпіонів, обігравши на виїзді бронзового призера чемпіонату Франції "Лілль" з рахунком 3:1. Потім була ще більш гучна сенсація. У другому турі БАТЕ обіграв "Баварію" - також 3:1. Однак далі пішли дві поразки від іспанської "Валенсії" (0:3, 2:4). Виступ в Лізі чемпіонів БАТЕ закінчив двома поразками: від "Лілля" і "Баварії".

 

У 2013 році "жовто-сині" увосьме поспіль виграли чемпіонат Білорусі. Клуб вчетверте грає на груповому етапі Ліги чемпіонів УЄФА, а за останні чотири сезони БАТЕ тричі виходив в основну сітку турніру.

Дебют головного тренера БАТЕ Олександра Єрмаковича в єврокубках припав на поєдинок другого відбіркового раунду зі "Шкендербеу". Вдома команди зіграли по нулях, а на виїзді домоглися результативної нічиєї (1:1) завдяки голу Анрі Хагуша.

Потім вони змогли відігратися після мінімальної поразки на виїзді від "Дебрецена". У рідних стінах була здобута перемога з рахунком 3:1. У раунді плей-офф білоруси зіграли внічию в гостях (1:1), а вдома розгромили братиславський "Слован" з рахунком 3:0.

У нинішньому сезоні Ліги чемпіонів БАТЕ вже встиг здивувати, перегравши вдома "Атлетік" (2:1). Хоча перед цим білоруська команда була розгромлена "Порту" (6:0).

Завдяки перемозі над басками, білорусам вдалось тимчасово випередити "Шахтар" і "Атлетік" у своїй групі. Нині БАТЕ з 3 балами знаходиться на другому місці, "гірники" -  треті з 2 балами, у іспанського клубу - 1 очко, а лідирує "Порту" з 4 очками.

Щодо гри БАТЕ, то нічого неймовірного в ній немає. Насправді ж команда є однією з найслабших серед усіх учасників групового турніру. У складі багато перспективної молоді, якій бракує класу і досвіду виступів на найвищому рівні. Команда Єрмаковича полюбляє грати у атакувальний футбол, вертикальними передачами зі швидким переходом від оборони до атаки. Гравці мають хорошу фізичну підготовку і добре грають на другому поверсі. Проте, команді важко оборонятись проти швидких технічних суперників, які грають у короткий, середній пас.

Напередодні наставник БАТЕ відзначив силу чемпіона України, але сказав, що знайшов слабкі місця "гірників" і має чіткий план на гру. Виходячи з цього можна передбачити якісь сюрпризи у складі. Але найчастіше керманич покладався на наступних 11 футболістів: Чернік - Младеновіч, Філіпенко, Поляков, Хагуш - А. Володько, Яблонський - М. Володько, Гордейчук, Карницький - Сигневич.

Правда, через травму під питанням участь у матчі Філіпенка.

У матчі проти "Атлетіка" БАТЕ володіло менше м'ячем (44%), але це нестало проблемою для команди. Борисівці завдали 22 удари по воротах басків, з них 7 у ствір воріт. "Атлетіку" вдалось завдати лише 12 ударів, з яких всього 2 потрапили у площину воріт. Наразі БАТЕ переважає "Шахтар" у кількості ударів по воротах 29 - 12, у ствір - 9 - 7. Окрім того "гірникам" треба акуратніше грати, адже гравці отримали вже 8 жовтих карток. У БАТЕ лише 3 "гірчичники" в пасиві.

Єдиний раз БАТЕ перетинався з командою з України на груповому етапі Ліги Європи-  2010/11. У Мінську Павло Нехайчик за рахунку 0:4 на користь київського "​​Динамо" в кінцівці забив гол престижу. До цього команди зустрілися в Києві, де зіграли внічию - 2:2. У другому таймі Нехайчик відновив рівновагу, а відкрив рахунок Віталій Родіонов. Це був перший поєдинок білоруського клубу проти команди з України.

Єдиний раз "Шахтар" перетиналися з командою з Білорусі в Кубку Інтертото-1996. Удома вони програли "Атаці-Аурі" (1:2), за яку виступав нинішній наставник БАТЕ Єрмакович.

Варто відзначити, що "Шахтар" виграв тільки один з шести останніх виїзних єврокубкових поєдинків.

Цікаво, що гравці обох команд вже неодноразово перетинались у матчах за збірні. В рамках відбіркового турніру Євро-2016 9 жовтня 2014 Андрій Пятов, Олександр Кучер, В'ячеслав Шевчук і Тарас Степаненко допомогли збірній України перемогти в Борисові національну команду Білорусі, у складі якої виступали три гравці БАТЕ - Єгор Філіпенко, Денис Поляков та Михайло Гордійчук.

6 вересня 2008 року у Львові Пятов і Шевчук у складі збірної України в матчі кваліфікації ЧС-2010 здолали з рахунком 1:0 білорусів, у яких в стартовому складі з'явився Єгор Філіпенко. Також на 81-й хвилині ще один гравець БАТЕ Олександр Павлов вийшов на заміну у гостей.

Команди перед матчем

БАТЕ

Після поразки від "Порту" (0:6) у стартовому турі групового етапу БАТЕ здобув чотири перемоги при двох нічиїх. БАТЕ не знає поразок у 26 матчах національної першості, в яких відсвяткував 17 перемог. Для рекорду чемпіонату Білорусі потрібно не програти в наступній зустрічі.

В останніх п'яти матчах за БАТЕ хавбек Карницький забив шість голів.

БАТЕ не знає домашніх поразок на всіх фронтах з 29 вересня 2013 року, коли поступився жодінському "​​Торпедо" з мінімальним рахунком.

Капітан команди Єгор Філіпенко надірвав м'яз стегна 12 жовтня у домашньому відбірковому поєдинку Євро-2016 зі словаками (1:3), після чого їздив до Сербії на медичне обстеження.

                                 

                                                   Статистика БАТЕ і Шахтаря в ЛЧ 2014/15

"Шахтар"

Олександр Кучер і Даріо Срна знаходяться в одній жовтій картці від дискваліфікації.

Луїс Адріано забив вже 112 голів за "Шахтар", обігнавши легендарного Віталія Старухіна і поступаючись тепер лише Андрію Воробею (114).

5 жовтня гірники поступилися київському "Динамо" (0:1), програвши другий матч чемпіонату України поспіль. Це сталося з "Шахтарем" вперше з квітня 2004 року.

У шести останніх поєдинках на всіх фронтах команда Луческу здобула лише дві перемоги. До початку групового етапу Ліги чемпіонів в активі "Шахтаря" було вісім перемог у восьми матчах.

Марк Копич, Футбол 24