УКР РУС

Від Ман Сіті та збірної України – до повного забуття: як склалася доля талантів, які загубилися у Динамо та Шахтарі

12 березня 2019
Автор: Сергій Тищенко

Топ-6 особливих історій від блогера "Футбол 24" Сергія Тищенка.

Ніхто не буде сперечатися, що в системах Динамо та Шахтаря зібрані найкращі молоді гравці країни. Але не всі мають необхідне терпіння, щоб реалізувати власний талант, а комусь не вдається. Тому дехто шукає щастя в інших командах.

Цікаво стежити, як складається їхня доля. Комусь рішення покинути наші гранди йде на користь, а хтось навпаки – просто губить власний талант.

1. Олександр Зінченко

21 рік. Народився в Радомишлі (Житомирщина). Вихованець Шахтаря. Півзахисник / захисник Манчестер Сіті та збірної України.

Свого часу Олександр Зінченко засвітився у Юнацькій Лізі УЄФА. Команда Шахтаря під керівництвом Валерія Кривенцова дійшла до фіналу. Тоді підібралася ціла плеяда талановитих гравців. Здавалося, за майбутнє "гірників" можна бути спокійним. Але на сьогодні тільки Коваленко та Матвієнко – у першій команді Шахтаря.

Зінченко вирішив, що він не зможе конкурувати із бразильським вектором "гірників" в атаці, тож наважився на серйозні зміни. Наскільки відомо зараз, агенти змогли переконати юнака, що, відмовившись від стабільності у Шахтарі, він зможе засвітитися у другорядних російських клубах. Так воно і сталося.

"Більшість наших дівчат закохувались в Сашу". Яким школярем був Олександр Зінченко

Транзитом через Уфу Олександр потрапив у такий великий клуб, як Ман Сіті. Рік провів в оренді у ПСВ, були розмови про Наполі, Бетіс, Вулверхемптон, Селтік тощо. Але Зінченко щоразу доводить свою потрібність для Гвардіоли.

З приходом Андрія Шевченка перспективи Сашка у національній збірній – також хороші. Тренерський штаб покладається на цього гравця навіть тоді, коли він має проблеми з ігровою практикою. Щоправда, Шевченко бачить Зінченка не в захисті чи середині поля, а на фланзі півзахисту.

2. Бека Вачіберадзе

22 роки. Народився в Кутаїсі (Грузія). Вихованець Шахтаря. Півзахисник РФШ (Рига).

Свого часу я був переконаний на всі сто, що Вачіберадзе стане заміною Фреда у Шахтарі. Прекрасна робота із м’ячем, рух, вміння віддати пас та завдати дальнього удару, а найголовніше – швидке прийняття рішення на полі. Проте Бека, як і Зінченко, вирішив спробувати себе в іншому місці. Більше того, одразу отримав можливість спробувати себе у топ-чемпіонаті – в складі Бетіса.

Вачіберадзе: Ніколи не шкодував про відхід з "Шахтаря", в очі мені говорили одне, а позаочі інше

На перший погляд, технічний Бека та іспанський футбол максимально підходили один одному. Але вище другої команди Бетіса у Сегунді В він так і не грав. Причому навіть на такому рівні виникали великі проблеми. Гравець казав, що його запрошував один тренер, а потім все змінилося, до нього придираються. В іспанському клубі заявляли про проблеми Беки із зайвою вагою, дисципліною і тому подібне.

Після завершення контракту із Бетісом Вачіберадзе певний час перебував без клубу, аж поки не осів у чемпіонаті Латвії – в складі РФШ. Всі прекрасно розуміють, що рівень футболу у цій країні – далеко не найвищий.

Головко довіряв Вачіберадзе в молодіжній збірній. Олександр Борисович прекрасно знав цього гравця по юнацьких збірних. Проте чогось особливого у Вачіберадзе не виходило. Клубні проблеми далися взнаки. Згодом Бека вирішив отримати грузинський паспорт.

3. Ілля Брюхов

21 рік. Народився в Донецьку. Вихованець Шахтаря. Захисник клубу Торрес 1902 (Італія).

Свого часу розпочинав у системі Шахтаря, але у 2014 році перейшов до молодіжної команди Кременя. Через два роки вирушив до тітки в Італію – у пошуку футбольної долі. Зумів себе зарекомендувати на перегляді в Кальярі. Підписав контракт, але грав не так часто.

Український новачок "Кальярі" Брюхов: Я заявлений як італієць, мене вражає приклад Зінченка і Бєсєдіна

Насамперед, проблема полягала в тому, що в Італії діє ліміт на гравців без паспорта ЄС. Тож Брюхов отримав статус біженця. За Кальярі зіграв тільки один матч на ранній стадії Кубка Італії, потім перебував на правах оренди в Потенці, де також не зміг завоювати місце у складі. Останнім клубом Брюхова є Торрес 1903 із нижчих дивізіонів.

Викликався Олександром Головком до молодіжної збірної України. Незважаючи на великі проблеми в центрі захисту, не зміг закріпитися у складі.

4. Олексій Хахльов

20 років. Народився у Рівному. Вихованець Динамо. Півзахисник Алавеса.

1999 рік народження у Динамо був доволі сильним. Команда демонструвала цікаву гру, юнаки мали перспективу. Але після завершення чемпіонату U-17 Олексій Хахльов вирішив піти на вільні хліби. Незрозуміло: це рішення клубу, яке бачило сильніших гравців, чи, можливо, сам Олексій захотів грати у Європі.

У Динамо під Юнацьку Лігу УЄФА підібралася дуже сильна команда із гравців 1998-99 років народження. У середині поля діяли Шапаренко, Булеца, Алібеков. Виграти у них конкуренцію – справа нелегка.

"Стоїть чоловік із зайвою вагою і в бутсах, у яких, напевно, ще Шевченко грав у Мілані". Чому Олексій Хахльов не шкодує про перехід з Динамо в Алавес

Певний час Хахльов перебував без клубу. Потім неочікувано підписав контракт із Алавесом. Його навіть пробували в першій команді, але наразі – без успіху.

У юнацьких збірних свого віку Хахльов має місце в основі. Влітку зіграв у команді Петракова на Юнацькому чемпіонаті Європи у Фінляндії, де став срібним призером. Цьогоріч має шанси виступити на чемпіонаті світу в Польщі.

5. Данило Лісовий

21 рік. Народився у Москві (Росія). Вихованець школи Динамо. Півзахисник Арсенала (Тула, Росія).

Лісовий народився у Москві, але виховувався в системі Динамо. Батьки гравця якраз переїхали до Києва. У юнацькому віці отримав український паспорт, щоб мати можливість грати за юнацькі збірні України.

Коли ж вони наїдяться? Повний список футболістів, які переїжджали грати в Росію після вторгнення добрих сусідів у Крим

Проте згодом вирішив припинити співпрацю із Динамо. Тут, як і з Хахльовим, важко зрозуміти справжню причину. Можливо, юнак хотів чогось нового, але після Динамо він певний час перебував без клубу. А Динамо запросило на позицію флангового півзахисника Лєднева із Дніпра. До того ж, в команді розвивався Янаков. Були перспективи у Цітаішвілі. Мова про першу команду взагалі не йшла.

Потім Лісовий підписав контракт із Зенітом, повернув російське громадянство. Але в Пітері не зміг себе знайти. Тепер виступає в оренді за Арсенал (Тула). Зараз серйозно травмований.

6. Кирило Дришлюк

19 років. Народився у Борисполі (Київщина). Вихованець Динамо. Півзахисник Олександрії.

Кирило Дришлюк – син Павла Дришлюка, борт-механіка, який у 2014 році був збитий терористами у небі над Слов'янськом.

Попри таку особисту трагедію, а також невдачу в академії Динамо, Кирило Дришлюк розкрив свій потенціал у Зірці із Кропивницького. У клубі виникли фінансові проблеми, відтак тодішньому тренеру Роману Монарьову не залишалося іншого вибору – тільки довіра молодим гравцям. Дришлюк отримав досвід виступів в УПЛ вже у 17 років.

"Приємно зіграти проти Динамо і Ярмоленка". Кирило Дришлюк про довіру у Зірці, футболку Хачеріді і жест Цітаішвілі

Кирило діє на позиції опорного півзахисника. Чіпкий, сильний у фізичний боротьбі. Минулого літа зіграв в основі юнацької збірної на чемпіонаті Європи U-19 у Фінляндії. Зараз має шанси поїхати на чемпіонат світу U-20 у Польщу.

Отримав пропозиції від ряду клубів. Зокрема – і з Європи. Але обрав варіант із сусідньою Олександрією. Поки що грає за молодіжну команду.

Ізраїльтянин у Шахтарі, іспанець в Динамо та ісландець у Чорноморці: підсумки трансферної зими-2019