УКР РУС

Від Лондона до Баку. Міста-господарі Євро-2020

21 вересня 2014

"Футбол 24" пропонує Вам огляд міст-господарів Євро-2020.

У 2012 році Виконавчий комітет УЄФА вирішив, що турнір 2020 року будуть приймати одразу 13 міст із різних європейських країн - таке рішення зумовлене тим, що в цьому році чемпіонат Європи святкуватиме своє 60-річчя. На зустрічі в Женеві із 19 заявок було обрано міста-господарі Євро. Переможцями стали як міста з величезною футбольною історією, так і певною мірою міста-несподіванки.

Матчі групового турніру та 1/8 фіналу:

Місто: Копенгаген
Населення: 570 тисяч
Стадіон: "Паркен" (38 065 глядачів)    

Місто із казок Андерсена. Чи не найспокійніша європейська столиця. Місто рясніє безліччю музеїв та міріадами цікавих місць. В першу чергу варто відвідати знамениту Русалоньку, що знаходиться біля входу до Копенгагенської гавані. А офіційна резиденція данських монархів двірцевий ансамбль Амалієнборг не залишать байдужим нікого. Найколоритнішим районом у місті є Нюхавн (Нова Гавань) - улюблене місце творчих людей. А людей футбольних найбільше зацікавить "Паркен" - домашня арена ФК "Копенгаген" і національної збірної Данії. Стадіон було збудовано в 1992 році. Через вісім років тут відбувався драматичний фінал Кубку УЄФА між "Арсеналом" та "Галатасараєм", коли турки перемогли в серії післяматчевих пенальті з рахунком 4:1. 

 

 

Місто: Більбао
Населення: 350 тисяч        
Стадіон: "Сан Мамес 2013" (53 289 глядачів)

Більбао - місто, в якому поєднується енергійність сьогодення та спокій і цивілізованість європейської історії. Місто було засноване Дієго Лопесом де Аро в 1300 році. До кінця XX століття Більбао вважався потужним індустріальним центром, однак після відкриття Музею Гуггенхайма набув міжнародного культурного статусу. На сьогодні Більбао вирізняється своєю сучасною архітектурою: метро, аеропорт та скляний міст через річку Нервіон. Серед інших цікавинок увагу туристів приверне Каско-В'єхо (Старе місто) - район, в якому розташовуються чи не найгарніші історичні будівлі Іспанії. А чи не найгарнішою сучасною спортивною спорудою є стадіон "Сан Мамес", що був збудований у 2013 році як заміна старому стадіону 1913-го. На стадіоні свої домашні матчі проводить суперник "Шахтаря" у Лізі чемпіонів - футбольний клуб "Атлетік.

 

Місто: Амстердам
Населення: 814 тисяч
Стадіон: "Амстердам Арена" (51 800 глядачів)    

"Пустіть мене в Амстердам! Я тупо тут не можу!" - цей нехитромудрий жарт завжди згадується автору, коли мова йде про це місто. Сучасний синонім Парижу - побачити та померти. Безліч цікавих місць, музеїв, театрів різноманітних напрямків. Але місто найбільше славиться своїми каналами... та стадіоном. "Амстердам Арена" (1996р) - чи не єдиний стадіон у світі, який сам на себе заробляє. Що тут тільки не відбувається: від концертів електронної музики і до матчів з американського футболу. Серед масштабних футбольних подій тут проводилися: фінал Ліги Чемпіонів (1997/98рр), матчі Чемпіонату Європи (2000р), фінал Ліги Європи (2013р). Арена є домашньою для футбольного клубу "Аякс", також свої домашні матчі тут проводить і збірна Нідерландів. 

 

Місто: Дублін
Населення: 528 тисяч
Стадіон: "Авіва Стедіум" (51 700 глядачів)  

Така собі "провінційна столиця", що вражає своєю історією. Це одне з найулюбленіших місць для мандрівників з усього світу. Більшість цікавинок Ірландії розташовані або в самому Дубліні, або недалеко від нього. Більшість об'єктів є платною: музей пива Гіннесс, собор Святого Патріка, в'язниця-музей Кілмейхен. Однак і за безцінь можна побувати у досить вражаючих місцях: Національна галерея Ірландії, Національний ботанічний сад, Ірландський музей сучасного мистецтва. Більшість цікавих будівель зосереджено на південь від річки Ліффі, котра, на відміну від більшості міських річок, є досить чистою та рибною. Найстарішим районом столиці є лабіринт вулиць навколо Темпл Бар, де розташовано безліч пабів, ресторанів і модних магазинів. Відпочивши перед матчами, варто прямувати на сам стадіон. А тут є на що подивись. Перший стадіон в Ірландії, який було віднесено до Елітної категорії УЄФА. Стадіон було збудовано в 2010 році, а вже за рік він приймав фінал Ліги Європи. Також в тому ж 2011-му тут проводився Кубок Націй. Окрім футболу, на арені відбуваються регбійні матчі.

 

Місто: Глазго
Населення: 597 тисяч        
Стадіон: "Гемпден-Парк" (52 025 глядачів)

Найбільше місто Шотландії вже давно вважається центром мистецтва та місцем проведення численних фестивалів. Музей Келвінгроу та Художня галерея Глазго належать до найбагатших музеїв та галерей Європи. Місто також вражає своїми парками, яких тут налічується близько 70, найстарішим з яких є Глазго-Грін. Також одним із найстаріших в Європі є стадіон "Гемпден-Парк", який було збудовано у далекому 1903 році. Свої домашні матчі тут проводять національна збірна Шотландії та аматорський клуб "Квінз Парк". Окрім цього, на стадіон відбулося безліч змагань - зокрема 3 фінали Ліги Чемпіонів, 2 фінали Кубку володарів кубків,фінал Кубку УЄФА та футбольний турнір Олімпіади-2012. До слова, під час фіналу Кубку Чемпіонів 1959/60 було побито 2 рекорди: матч відвідало біля 132 тисяч - найбільше за всю історію проведення фіналів та було забито аж 10 голів, 4 з яких забив легендарний Ференц Пушкаш. 

  

Місто: Бухарест
Населення: 1 883 425 тисяч   
Стадіон: "Національний стадіон" (55 634 глядачів)

"Місто Радості" - великий промисловий та культурний центр. Туристів найбільше цікавить історична частина міста, де розташовані Будинок Уряду (планувався як найбільша будівля світу, але за площею він поступається лише Пентагону), Палац правосуддя, Президентський палац, Художній музей Румунії та інші цікаві будівлі. Своєю величчю вражють Тріумфальна арка (зведена в 1920 році на честь хоробрості румунських солдатів під час Першої світової) та Площа Революції, до останні хвилини влади пережив Ніколя Чаушеску. Але площа прославилась не лише завдяки цій події. Перш за все, тут повно різноманітних історичних атракцій. Немов переймає естафу монументалізму від історичних цікавинок і "Національний стадіон" в Бухаресті. Стадіон було відкрито у вересні 2011-го, а вже 9 травня 2012 року тут відбувся фінал Ліги Європи. На стадіоні також свої матчі проводить національна збірна Румунії.

 

Місто: Будапешт
Населення: 1 735 711 тисяч   
Стадіон: "Стадіон ім. Ференца Пушкаша" (здача в експлуатацію в 2018р, орієнтовна місткість 65 000 глядачів)

Одне з найкрасивіших міст Європи, що вирізняється своїми пам'ятками архітектури (проспект Андрашші і панорама центральної частини міста з видом на Дунай занесені до Світової Спадщини ЮНЕСКО). Проте символом міста вважається велична будівля Парламенту. На території міста б'є більш, ніж 120 термальних джерел - жодне інше місто таким похвалитися не може. Історично столиця Угорщини складається з 3 частин (Буда, Пешт, Обуда), що з'єднані між собою 7 мостами неймовірної краси. Туристам насамперед варто відвідати Будайську фортецю, Рибальський бастіон та острів Маргіт (природний заповідник в самому центрі столиці). Не менш красивим, але вже більш сучасним буде "Стадіон ім. Ференца Пугкаша", що був відкритий в 1953 році і називався "Непштадион" ("Народний стадіон"). В 2001 році його перейменували на честь легендарного нападника. Зараз відбувається реконструкція стадіону. До слова, Стівен Спілберг тут знімав свій "Мюнхен", оскільки арена дуже вже нагадувала знаменитий мюнхенський  "Олімпіаштадіон" до реконструкції.

 

Місто: Брюссель
Населення: 168 230 тисяч (Брюссельський столичний регіон - 1,1 млн)   
Стадіон: "Євростадіон" (здача в експлуатацію в 2018р, орієнтовна місткість 62 000 глядачів)     

На противагу бурхливому Амстердаму, Брюссель вирізняється своїм спокоєм та європейськістю. Від самого початку зовнішній вигляд міста склався із монументальних будівель, що оточують Дім Короля. ЄС та НАТО, що оселилися тут в 1958-му та 1967-му відповідно, спровокували бурхливе висотне будівництво навколо міста. І таким чином багате купецьке містечко перетворилось на адміністративну столицю Європи. Найвідомішим символом Брюсселя є Манекен Піс, що уособлює собою бунтарську натуру мешканців міста. Серед іншого заслуговують на увагу Королівські галереї Св. Юбера довжиною 212 м і ратуша Отель-де-Віль з 96-метровою вежею, що розташована на Гранд-Плас (найбільша та найгарніша площа, котру щороку прикрашають квітковим килимом). Щодо стадіону, лише в квітні цього року було затверджено проект та представлено кандидатуру на проведення Євро-2020. До слова, в Брюсселі вже відбувалися ігри Чемпіонату Європи 2000 року, 4 фінали Кубку Чемпіонів та Кубку Кубків. Серед них приймав Брюссель і сумнозвісний фінал між "Ювентусом" та "Лівепулем" у 1985-му, коли у тисняві загинуло 39 осіб. Однак, всі ці матчі проходили на "Ейзелі" (після 1995р "Король Бодуен").

 

 

Матчі групового турніру та чвертьфінали:     

Місто: Мюнхен
Населення: 1 407 836 тисяч   
Стадіон: "Альянц Арена" (67 812 глядачів) 

Третє за кількістю населення місто Німеччини. Окрім своїх музеїв, пінакотек та аутлетів, місто славиться ще й своїм пивним фестивалем "Октоберфест". Туристи починають вивчати Мюнхен з Марійської площі (Марієнплац) - справжнє серце міста. Також цікаво було б відвідати палац Німфенбург (баварський Версаль) та концтабір Дахау, проте людям зі слабкими нервами в останній не слід заходити. Справжні ж чоловіки також оцінять і надсучасний мюнхенський стадіон - справжній футбольний храм, відомий своєю ілюмінацією. Арену було збудовано до ЧС-2006. Тут проходили групові матчі та півфінал. Також в 2011-му на своєму рідному стадіоні "Баварія" зустрічалась з "Челсі" у фіналі Ліги Чемпіонів. Між іншим, під час фінального голосування Мюнхен разом з Лондоном претендував на півфінали та фінал, проте перемогу віддали останньому.

 

Місто: Рим
Населення: 2 866 238 тисяч   
Стадіон: "Стадіо Олімпіко" (73 261 глядач) 

Вічне місто, історія котрого налічує вже 29 століть. Тут зібрано безліч історичних пам'яток зі світовим ім'ям, що дуже близько розташовані один від одного. Також варто відвідати і Ватикан. В Римі також знаходиться і справжній "колізей" футболу - "Стадіо Олімпіко", арена, якій скоро виповниться 80 років. До Олімпійських ігор 1960 року, де він був головною ареною, стадіон повністю перебудували. Згодом тут проводилися фінальні матчі чемпіонатів Європи (1968 і 1980 рр), фінал Чемпіонату світу 1990 року та 4 рази арена приймала фінали головного клубного європейського турніру (1977, 1984, 1996, 2009). На сьогодні арену ділять між собою "Лаціо" та "Рома".

 

Місто: Баку
Населення: 2 150 800 тисяч   
Стадіон: "Олімпійський стадіон" (здача в експлуатацію в 2015р, орієнтовна мітскість 68 тисяч глядачів) 

За останні роки Баку перетворився на справжнього красеня. Умовно місто можна поділити на 3 частини: Старе місто, радянські будівлі та сучасний Баку. Стара частина міста, Ічері-Шехер, займає вражаючу територію площею 2 гектари. В Баку відкрито декілька аквапарків, також можна відпочити і в селах, що оточують місто на відстані 10-15 км. На відстані 70 км на південь від міста знаходиться найбільше в СНД скупчення наскельних малюнків - Кобистан, а в 30 км - храмовий комплекс вогнеприклонників "Атешгях". А прихильники футболу незабаром зможуть побачити найунікальнішу арену Закавказзя. Вона будується спеціально до Європейських ігор - 2015. Особливістю шестиповерхової будівлі буде зелена зона навколо площею 82 тисячі кв м. В залежності від погодних умов, стадіон та трибуни будуть закриватися мембранним покриття, що здатне самоочищуватись.

 

Місто: Санкт-Петербург
Населення: 5 131 942 тисяч   
Стадіон: "Зеніт Арена" (здача в експлуатацію в 2016р, 66 881 глядачів) 

Друге за значенням місто Росії. Нещодавно тут проходила конференція тренерів ФІФА. Неймовірної краси місто. Серед цікавих місць необхідно відвідати Петергоф. Зараз тут ще будується і один з найкращих стадіонів Східної Європи, проте одразу після початку будівництва почалися корупційні скандали, як це часто буває в Росії.

 

 

Півфінали та фінал: 

Місто: Лондон
Населення: 8 416 535 тисяч   
Стадіон: "Уемблі" (90 000 глядачів) 

Чи не найідеальніше місце у світі. Ту є незчисленна кількість цікавих місць, то ж про всі розказати займе дуже багато часу. Але основні перелічити варто: Букінгемський палац, Трафальгарська площа, "Лондонське око", Тауер, Біг-Бен і Вестмінстерське абатство. Лондон - столиця країни, де народився футбол. Тут все ним дихає, навіть станції метро були названі на честь футболістів. І не дивно що тут збудовано чи не найкращий стадіон у світі, арену, яка більше за всіх приймала фінали Ліги чемпіонів (7 разів).  Стадіон було збудовано на місці старого Уемблі (1923-2003) та відкрито в 2007 році. Особливістю стадіону є його розсувний дах та арка довжиною 315 м. Стадіон з 2007 року є домашньою ареною національної збірної Англії.