УКР РУС

Карел Поборскі: забивав а-ля Мессі, кардинально змінився, поборов специфічну хворобу і ледь не став суперником України

16 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Карел Поборскі пережив неймовірну кар'єру. Фінал Чемпіонату Європи, легендарний гол за збірну Чехії, найкращий асистент Євро 8 років потому, між тим вояжі в Манчестер Юнайтед Фергюсона та Лаціо Ерікссона, Дзофа і Дзаккероні.

Напередодні нинішніх спарених матчів Ліги націй його кандидатуру цілком серйозно розглядали, коли шукали нового головного тренера. "Репрезентації потрібен наш Шевченко", – закликали до змін тамтешні ЗМІ. У підсумку переміг досвідченіший кандидат Ярослав Шилгави. Поборскі схожий на наставника збірної України тим, що також не мав досі тренерської кар'єри. Раніше вони зустрічались. коли Карел грав за Лаціо і Спарту, а його візаві за Мілан – могли б багато згадати, якби зустрілись.

Україна – Чехія: офіційна заявка "синьо-жовтих" на матч Ліги націй

"Ми гаряче обговорювали з главою Футбольного союзу українську модель. Цього не підтримали. Вони поставили на Ярду Шилгавого", – розповів про переговори Поборскі. Харизма, рішучість, цікаві ідеї та власне бачення програли у битві з досвідом. Чехи, на відміну від нашої Федерації, відклали революцію і не пішли на красивий ризик (згодом запропонували легенді просто увійти у тренерський штаб, але він заявив, що це не відповідає його амбіціям), однак "Футбол 24" це не завадить згадати подвиги видатного вінгера, який зараз бігає за легенд МЮ.

За крок до чемпіона Європи, або З ноунеймів у Манчестер

Поборскі – один з тих гравців, чий максимум у збірній не завжди матеріалізувався на клубні успіхи. Геній, якому не вистачало стабільності або трохи фарту опинитись в потрібній команді в потрібний час. До Євро-1996 мало хто знав цього чеського живчика, більше схожого на рокера чи аргентинського футболіста старого гарту.

Так, разом зі Славією сенсаційно вийшов у півфінал Кубка УЄФА-1996, пройшовши Фрайбург, Лугано, Ланс і Рому. Та все ж саме гол у чвертьфіналі проти Португалії зробив його знаменитістю і легендою. Те взяття воріт стало одним із 60 найвеличніших за версією УЄФА. Парашут Поборскі – подібні голи отримали власну назву на честь нашого героя.

Чехія тоді, на полях Англії не просто вийшла у фінал, як та ж Греція через 8 років. Вона зробила це красиво, елегантно і невимушено. І той знаменитий прохід Карела, після якого він, мов рукою, закинув круглого над головою Вітора Байї, був символом цієї феєрії.

Збірна Чехії: Англійська сенсація

"Ледь не виконав це занадто добре", – жартував автор шедевру. М'яч справді полетів дуже високо і до останнього не було відомо, чи влетить він у сітку. Не дивно, що після такого сам Манчестер Юнайтед розштовхав усіх конкурентів і поклав на стіл Славії 3,6 млн фунтів. На дворі 1996-й, коли трансферний рекорд становив 15 мільйонів.

Поборскі потрапив у символічну збірну турніру, хоча його команда поступилась у фіналі Німеччині – все вирішив золотий гол. Прогрес був очевидний. Від 0:2 з тими ж німцями на старті турніру до рівної гри у фіналі. На шляху до цього ще викинули з Євро Італію (Павел Недвед забив з пасу, кого б ви думали?) та Францію, а Поборскі зробив 3 асисти загалом, з яких ще один у вирішальній грі.

Ураган Фергюсона, який програв Бекхему

Карел прийшов у команду разом з такими відомими гравцями, як Ронні Йонсен, син Йохана Кройфа Йорді, майбутній герой фіналу ЛЧ-1999 Оле Гуннар Солск'яер (або, якщо хочете, Сельшер) та вічний воротар-резервіст Раймонд ван дер Гоу. Великої слави не зазнав, але й не провалився: 6 голів забив вибуховий півзахисник, один з яких ефектно п'ятою. Дивлячись на ці моменти, важко зрозуміти, чому згодом 26-річний чех так швидко покинув "Театр мрій".

Це був бізнес року для Славії. Пражани придбали 23-річного правого вінгера у 1995-му з Вікторії Жижкув. Через рік, самі не чекаючи такого чеського фурору, оцінили Поборскі у скромні 800 тисяч фунтів. Та коли на клубну адресу почали приходити пропозиції від Ліверпуля, Лаціо та МЮ, стало зрозуміло, що продешевили і треба влаштовувати аукціон. 2 мільйони з Енфілда, хто більше? 3 мільйони з Риму, ставки ростуть, панове! 3,6 млн фунтів з Манчестера? Продано!

Команда Алекса Фергюсона повернула собі титул чемпіона після несподіваного тріумфу Блекберна. Перспективи на друге поспіль чемпіонство були значними. Однак у Поборскі виникла одна суттєва проблема – 21-річний Девід Бекхем. Бекс у тому сезоні і більше грав, і більше забивав. Карел титул чемпіона Англії здобув, 4 голи наколотив, а далі було тільки гірше. Втрата чемпіонства на користь Арсенала і вдвічі менше ігрового часу. Однак Карел – амбітна людина і зізнається, що попри все це було його найкраще рішення в кар'єрі: "Я відкрив цілий світ для себе в Манчестері".

Португальський трамплін і римські канікули, або Поборскі робить чемпіоном

Перейти з Манчестер Юнайтед в Бенфіку – це, безумовно, падіння. Та наш герой не зламався. Португальська публіка пам'ятала його за тим Євро, але зустріла приязно. Гол Карела у ворота Браги з дриблінгом і швидкістю через все поле міг би повторити хіба що Дієго Марадона або Лео Мессі. Двозначне число голів та асистів через 3 сезони привело його туди, де міг опинитись ще влітку 1996-го.

У Римі він все ще носив довге волосся, але це вже було більш стильно. Італія, що й казати! Він не став Недведом у складі Лаціо, але фанатам запам'ятався. Тіфозі Інтера теж згадують незлим тихим. Міланський клуб приїхав на останній матч сезону 2001/02 до Риму. Гості йшли першими, але їх влаштовувала тільки перемога. У паралельному матчі Ювентус майже без надій сподівався на осічку Інтера з великими Роналдо і Вієрі в атаці. Однак Поборскі думав інакше. Дубль чеха приніс Лаціо (всього лише 6-му в таблиці) перемогу, а Юве титул.

Повернення в Чехію і знову за крок до європейського золота

У 30 років він знову переїжджає у Прагу, тільки цього разу не Славія, а Спарта. Два титули чемпіона Чехії, під 30 голів і великий успіх у Лізі чемпіонів 2003/04. Пражани пройшли в 1/8 фіналу! У групі з Челсі, Лаціо та Бешикташем обіграли своїх головних конкурентів у боротьбі за друге місце, а також зіграли внічию у Лондоні. Вирішальний м'яч забили на 90+2-й хвилині останнього матчу групового турніру з Лаціо. Поборскі голом приніс нічию у Римі проти своєї колишньої команди, а також забив переможний м'яч у ворота Бешикташа. У плей-офф зупинили вдома Мілан та Андрія Шевченка, однак на Сан-Сіро Шева оформив дубль (4:1).

Євро-2004 став останнім великим турніром для Карела. У складі Чехії грали найкращий бомбардир чемпіонату Мілан Барош (5 голів) і найкращий асистент. Карел Поборскі феєрив у майже рідній Португалії, 4 рази віддавши гольовий пас на партнерів. Чехія змела у групі Нідерланди, Німеччину та Латвію, ставши єдиною командою зі всіх учасників Євро, яка не втратила жодного очка у групі. Поборскі та компанія розгромили Данію у чвертьфіналі, але їх зупинила суха і прагматична Греція. Цього разу чехів вбив так званий срібний гол в овертаймі – це коли ти маєш шанс відігратись, але лише до кінця додаткового тайму. Бронза Євро-2004, а також включення у символічну команду всіх часів від УЄФА стали слабкою втіхою для 32-річного ветерана.

Власник клубу, модний "хіпстер", екстремал

Поборскі повернувся у клуб, де починав ще 12-річним юнаком. Саме в Динамо Чеське Будейовіце він завершив кар'єру. Згодом Карел став власником рідної команди, яка тепер йде серед лідерів другого дивізіону і претендує на вихід в еліту. "Намагаємось перезапустити молодіжні навчальні центри, які існували раніше при клубі". Управлінського досвіду йому вже, на відміну від тренерського, вистачає.

Коли 43-річний Поборскі повернувся в Англію на матч легенд Манчестер Юнайтед і Ліверпуля, тамтешні ЗМІ жваво обговорювали його новий стиль. Замість фірмового довгого волосся підголена та укладена зачіска. У комплекті з величезною бородою він напросився на звання повноцінного собі хіпстера. Деякі замислились, чи не став чех, бува, великим любителем крафтового пива.

Погляди також сягають значно далі одного футболу. Так, Карел зайнявся дайвінгом: "Це страшенно заряджає мене. Підводний світ заспокоює і витягує з цього дурдому навколо". Зізнається, що востаннє пірнав разом з китовою акулою – найбільшим видом риб (довжина сягає до 20 метрів), але безпечним для людей. "Це величезний монстр на 8 метрів. Як людина усвідомлюєш собі, наскільки крихітним насправді ти є. Ми плавали поруч півгодини. Це просто жахливий драйв". Цікаво проводить Поборскі час і на суші. На острові Балі його сім'я частенько грає у футбол з місцевими мешканцями села і насолоджується подорожами.

"Лікарі врятували мене в останній момент – моє обличчя було паралізоване"

Для Карела все могло завершитись дуже і дуже сумно. Два роки тому Поборскі зліг у лікарню. Він був шокований: "Моє обличчя було повністю паралізоване. За все життя я пережив лише два потрясіння зі здоров'ям. Перше – коли лікар оцінив пошкодження мого серця у шкалі від 1 до 10 на сімку. Друге – зараз, коли почалось запалення мозку з бореліозом".

Це захворювання називають ще хворобою лайма. Укус кліща настільки підступний, що ти нічого не відчуваєш і не помічаєш, поки може стати пізно. Він миттєво виділяє у кров жертви анестетик, який робить знеболювальний ефект. Смертність, на щастя, не дуже висока, але легковажити бореліозом не варто. "Моя голова гула, але в кого не буває проблем зранку? Я почав приймати ліки, та все тільки посилювалось. Обличчя почервоніло, і я став гірше рухатись".

Лікарі сказали, що йому просто пощастило звернутись до них не занадто пізно. Як виявилось, кліщ, якого приніс домашній пес, жив собі у довгій бороді Карела. Коли його спробували звідти витягти, він вкусив Поборскі в шию. Сильні антибіотики, відрізаність від зовнішнього світу, масаж обличчя, вправи для м'язів. Поступово він вийшов з цього і здолав параліч. Після цього він дивиться на життя по-іншому.

"Я не легенда"

Поборскі скромно говорить про себе. У нього немає всього того пафосу сучасних зірок. Коли виповнилось 20 років з моменту переходу в Манчестер Юнайтед, він навіть не особливо на цьому акцентував. "Час летить неймовірно швидко. Неможливо повірити, що минуло вже 20 років. Маю відчуття, що це сталось зі мною зовсім недавно". Одну свою футболку зі сотого матчу за Чехію віддав батькові, другу залишив собі. За кількістю матчів (118) поступається лише Петеру Чеху.

Він завжди був другим найзірковішим чехом після Недведа. Успадкував капітанську пов'язку від Павела, забив менше голів за збірну і Золотого м'яча не отримав. "Не кажіть мені, що я легенда. Це слово лякає мене так, ніби я однією ногою в могилі", – жартував у своєму стилі. Хоч здоров'я у нього вже не 20-літнього парубка, та духом він вперто відмовляється старіти.

Три дербі. Прага. Блог Дмитра Джулая